PSS

ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

ZISIADIS

ZISIADIS
ΖΗΣΙΑΔΗΣ

24 Μαΐου, 2018

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ;;;;; Δημήτρης Φουρλεμάδης: Πρόταση ενοχής για τα παράνομα κονδύλια της ΜΚΟ Αλληλεγγύη!

Δημήτρης Φουρλεμάδης: Πρόταση ενοχής για τα παράνομα κονδύλια της ΜΚΟ Αλληλεγγύη!
Η εισαγγελέας, Ιωάννα Τσάλη, πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ Αλληλεγγύη, Δημήτρης Φουρλεμάδης, για το κακούργημα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου αλλά και της απλής απιστίας, σε βαθμό κακουργήματος, κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για την οποία δικάζεται (απιστία στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/1950).
Πρόταση ενοχής έκανε η εισαγγελέας και για την φερόμενη διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ, Γεωργία Λυμπέρη, για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση και στην απιστία του κ. Φουρλεμάδη. Για τους δύο οικονομικούς επιθεωρητές της Εκκλησίας, Ιωάννη Πέτσο και Θεολόγο Μακρή η εισαγγελέας πρότεινε μετατροπή του κακουργήματος της ψευδούς βεβαιώσεως σε πλημμέλημα και την απαλλαγή, λόγω παραγραφής, των κατηγορουμένων.
«Ποσά δόθηκαν για άσχετες ανάγκες, για μη σύννομες πληρωμές που καμία σχέση είχαν ακόμα και με άλλα ανθρωπιστικά προγράμματα, αν και ο Δημήτρης Φουρλεμάδης είχε σαφή εντολή να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα κονδύλια μόνο για τους σκοπούς συγκεκριμένων προγραμμάτων», τόνισε η εισαγγελεας στην αγόρευση της. Το ΥΠΕΞ έχει καταλογίσει στην «Αλληλεγγύη» ποσό επιστροφής 6,4 εκατομμύρια ευρώ (τα 5,6 εκατομμύρια συν τους τόκους) και έχουν δεσμευθεί ακίνητα της Οργάνωσης αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (η ΜΚΟ είναι ΝΠΔΔ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών).

Τι υποστήριξε ο Δημήτρης Φουρλεμάδης

Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης υποστήριξε: «Ήταν συνήθης πρακτική να μπαίνουν τα χρήματα σε ένα λογαριασμό κι από εκεί να καλύπτονται οι διάφορες υποχρεώσεις. Εγώ ήμουν υπάλληλος. Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έφερνε τα προγράμματα απευθείας από το ΥΠΕΞ. Όταν αρρώστησε ήταν πολιτική βούληση να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τα κοτόπουλα».
Σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ ιδιοποιήθηκε παράνομα ποσά 5, 1 εκ ευρω (αφορά προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο ΙΡΑΚ) και 450.000 ευρώ για πέντε διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 έως το 2007. Επίσης, η εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη του κ. Φουρλεμάδη για το αδίκημα της απιστίας το οποίο αφορά ποσό 140.000 ευρώ για την αγορά κτιρίου στην Κυψέλη το οποίο προοριζόταν να γίνει ξενώνας φιλοξενίας και 258.000 ευρώ που δόθηκε ως αποζημίωση σε μεταφορική εταιρία, για την ακύρωση συμφωνίας μεταφοράς πουλερικών.

Το… ζουμί

Το βασικό σκέλος ωστόσο της κατηγορίας σε βάρος του κ. Φουρλεμάδη αφορά σε προκαταβολή επιχορήγησης, ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ (οι 500.000 ευρώ επεστράφησαν από τον κ.Φουρλεμάδη) που δόθηκε από το ΥΠΕΞ το 2005 για ανθρωπιστική βοήθεια σε Ζιμπάμπουε, Ερυθραία και Μαλάουι. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, τα χρήματα δόθηκαν «σε ανοίκειες πληρωμές», για δαπάνες, άσχετες με φιλανθρωπίες (πληρώθηκαν μισθοδοσίες της ΜΚΟ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, το ΙΚΑ, φόροι, αμοιβές σε επικοινωνιολόγους, επιταγές προς τρίτους).
«Ο κατηγορούμενος απολογούμενος δεν εξήγησε ποιες ανάγκες προγράμματος πληρώθηκαν με τις επιταγές που υπάρχουν στη δικογραφία. Αν ανατρέξουμε όμως στο διαδίκτυο, είναι προφανές ότι δεν αφορούν κάποιο πρόγραμμα γιατί θα δούμε ότι τα ονόματα αντιστοιχούν σε εταιρείες σεκιούριτι, με τζάμια και ξυλεία» επεσήμανε η κυρία Τσάλη.
Οταν το ΥΠΕΞ ζήτησε από τη ΜΚΟ πισω τα 5,6 εκ για το πρόγραμμα που δεν εκτελέστηκε, η Αλληλεγγύη δανείστηκε το ποσό από τον εφοπλιστή Νίκο Φράγκο για να το επιστρέψει. Για να εξοφληθεί ωστόσο το δάνειο η ΜΚΟ έλαβε από το ΥΠΕΞ νέα επιχορήγηση, πάλι για αποστολή πουλερικών (αυτή τη φορά στο Ιράκ).
Με τις πράξεις του παραπλάνησε το υπουργείο Εξωτερικών για νέα χορήγηση δανείου. 
Η παραπλάνηση του Δ.Φουρλεμάδη δεν απέβλεπε στην υλοποίηση του προγράμματος αλλά στην αποπληρωμή του δανείου. Αποδείχθηκε ότι δεν είχε αληθινή βούληση να εκτελέσει το έργο καθώς δεν είχε ούτε τα χρήματα» τόνισε-επίσης- η εισαγγελέας στην αγόρευση της.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ;;;;;