PSS

ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

ZISIADIS

ZISIADIS
ΖΗΣΙΑΔΗΣ

18 Μαΐου, 2018

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ελεύθερη είσοδος σε όλα τα μουσεία


Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ελεύθερη είσοδος σε όλα τα μουσεία
Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι σήμερα, 18 Μαΐου, και είναι πολλές οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα μουσεία της επικράτειας για τον εορτασμό της, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Ξεναγήσεις, εκθέσεις, εικαστικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες, εικονικές περιηγήσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ποιητικές αναγνώσεις, ημερίδες και διαδραστικές ψηφιακές παρουσιάσεις, είναι μερικά απ’ όσα μπορούν να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι.
«Τα μουσεία να γίνουν φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών, για την ενίσχυση της μόρφωσης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς».  Αυτός είναι ο σκοπός του εορτασμού της Ημέρας Μουσείων, όπως έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) η 18η Μαΐου. Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων εορτάζεται κάθε χρόνο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».
Επιπλέον, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), που έχει ορίσει τον εορτασμό την σημερινή ημέρα, επέλεξε ένα μουσείο ως τιμώμενο για το 2018. Πρόκειται για το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, που βρίσκεται στην Κηφισιά, σκοπός του οποίου είναι να αναδείξει τις συλλογές και το έργο του που συνδέονται άμεσα με το θέμα του φετινού εορτασμού. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών αποτελεί μια επένδυση του Ομίλου ΟΤΕ για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Η συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 3.400 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό με περισσότερες από 25.000 τηλεφωτογραφίες, έγγραφα, τηλεγραφήματα, χάρτες, καθώς επίσης οπτικοακουστικό υλικό. Επίσης, αξιοποιεί προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες για την ξενάγηση των επισκεπτών και τη διάδρασή τους με τα εκθέματα.
Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες του μουσείου μπορούν να μάθουν την ιστορία της τηλεγραφίας από τον ίδιο τον Μορς μέσω της τεχνολογίας AR, αλλά και ακόμα να πραγματοποιήσουν μέσω VR μία 360ο εικονική περιήγηση στο πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος», το πρώτο καλωδιακό πλοίο του Ομίλου ΟΤΕ, που τοποθετούσε (πόντιζε) υποβρύχια καλώδια προκειμένου να συνδεθούν τηλεπικοινωνιακά η ηπειρωτική με τη νησιωτική Ελλάδα, καθώς επίσης η Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική. Επίσης, ηχητικά ντοκουμέντα με μαρτυρίες εργαζομένων του Ομίλου, η αναγγελία της ώρας από τον παλιό ωρολέκτη, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό αρχείου, εμπλουτίζουν τη συνολική μουσειακή εμπειρία και τη διάδραση των επισκεπτών, κάνοντας πιο κατανοητούς τους τρόπους επικοινωνίας των ανθρώπων τις προηγούμενες δεκαετίες.
Στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ θα πραγματοποιηθεί σήμερα η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού, ενώ ως τις 20 Μαΐου θα υλοποιηθούν στους χώρους του ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δράσεις για όλες τις κατηγορίες κοινού. Παράλληλα, σε όλη την Ελλάδα και έως τις 20 Ιουνίου, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε μουσεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς.