PSS

ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

ZISIADIS

ZISIADIS
ΖΗΣΙΑΔΗΣ

18 Μαΐου, 2018

Η προγραμματισμένη σύσκεψη που γίνεται κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Μαΐου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου, από το Δήμο Ωρωπού.

Η προγραμματισμένη σύσκεψη που γίνεται κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Μαΐου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου, από το Δήμο Ωρωπού.
Στη σκιά των περσινών καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν της Δημοτικές Ενότητες Καλάμου και Καπανδριτίου, αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης και βασικός στόχος ήταν ο έγκαιρος συντονισμός και η άμεση συνεργασία των φορέων και των υπηρεσιών για την εκτέλεση έργων και δράσεων πρόληψης και επιχειρησιακής ετοιμότητας του Δήμου Ωρωπού για την αντιμετώπιση κινδύνων από πυρκαγιές, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκίνησε την 1η Μαΐου 2018.
Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν: Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου, κα Μαρία Δέδε, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ.Αθανάσιος Λέκκας και συντονιστής, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σιδέρης Γιώργος και Σιδέρης Χρήστος, και όλοι οι Πρόεδροι των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων.
Επίσης παρευρέθηκαν: Οι κ.κ Σπαθούλας, Διοικητής του 6ου Πυροσβεστικού Σταθμού καθώς και οι Κωνσταντάκης και Καλδέλλης από την Πυροσβεστική, η Διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Ωρωπού, και εκπρόσωποι όλων των Εθελοντικών Ομάδων Πυρόσβεσης και Πυροπροστασίας των περιοχών του Δήμου Ωρωπού.
Δυστυχώς η περσινή χρονιά ήταν από τις χειρότερες που αντιμετώπισε ο Δήμος Ωρωπού τα τελευταία χρόνια. Μεγάλες δασικές εκτάσεις και τεράστιες περιοχές, παραδόθηκαν στην πύρινη λαίλαπα που κατέστρεψε ανυπολόγιστες περιουσίες συνδημοτών και πολιτών μας. Το μόνο παρήγορο από αυτήν την δυσμενή κατάσταση είναι πως δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των εμπλεκομένων. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε σε συνεχή ετοιμότητα, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε ανάλογες καταστάσεις, και όλες μας οι προσπάθειες συντείνουν σε αυτό.
Κύρια μέριμνα μας είναι ο καθαρισμός των δασικών και αγροτικών δρόμων σε όλες τις ενότητες. Πρέπει να εξασφαλιστεί η άμεση και ασφαλής πρόσβαση σε κάθε είδους οχήματα που θα σπεύσουν στην έναρξη της φωτιάς.


Όλο το υδροδοτικό δίκτυο και οι κρουνοί, είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, με επάρκεια νερού και αντίστοιχων στομίων συμβατών στις ανάγκες πυρόσβεσης. Οι κύριοι υδροδοτικοί σταθμοί όπου υπάρχουν δεξαμενές, είναι εξοπλισμένοι με γεννήτριες καθώς και μια ακόμα κινητή σε τρέιλερ, θα είναι στην διάθεση των υπηρεσιών και εθελοντών κατάσβεσης.
Ένα μεγάλο θέμα προκύπτει και με τις ενέργειες της ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με τους χώρους ευθύνης καθαρισμού των πυλώνων και των υπολοίπων εγκαταστάσεων. Ας μην ξεχνάμε πως στη μεγάλη φωτιά της περσινής χρονιάς, συμφώνα με πόρισμα της πυροσβεστικής, οι κύριες ευθύνες αφορούσαν την ΔΕΗ, και τον πλημμελή καθαρισμό των πυλώνων.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εκπαίδευση και στο μητρώο των εθελοντικών ομάδων του Δήμου μας. Οι εθελοντές είχαν εντός της χρονιάς, αλλά και έως στο τέλος του μήνα, τη δυνατότητα εκπαίδευσης μέσω ειδικών σεμιναρίων και ασκήσεων σε πραγματικές συνθήκες. Η άρτια εκπαίδευση τους, ο ειδικός εξοπλισμός και η σωστή ενημέρωση, είναι το κλειδί της επιχειρησιακής τους ικανότητας, κάτι που έγινε από όλους αποδεκτό.
Ας ελπίσουμε, η φετινή χρονιά να είναι ασφαλής, χωρίς συμβάντα και πύρινες καταστροφές, και να έχουμε μια ομαλή αντιπυρική περίοδο.

Από το γραφείο Τύπου

του Δήμου Ωρωπού