PSS

ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

ZISIADIS

ZISIADIS
ΖΗΣΙΑΔΗΣ

24 Μαΐου, 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ -- ΚΟΜΝΗΝΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ -- ΦΩΤΟΣ -- ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ !!!!!!!!!

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ -- ΚΟΜΝΗΝΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ 

 Η EVRIPOS TV 
ΠΑΝΤΑ 
ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 
ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ.

Δελτίο Τύπου 24-5-18
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΝΗΜΗΣ
ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ &
ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ-ΟΜΙΛΙΕΣ
16,19&20 ΜΑΙΟΥ 2018
Φωτογραφίες :   

            Ο Σύλλογος Ποντίων N. Εύβοιας " ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ " ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία τις εκδηλώσεις που προγραμμάτισε για την 99η επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οι φετινές δράσεις ξεκίνησαν την
Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 στη Δημοτική Αίθουσα της Αβάντων 50  όπου έλαβε χώρα η παρουσίαση του βιβλίου «Χαλαμονή» του Δρα Αντώνη Παυλίδη ο οποίος εν συνεχεία έδωσε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να αντιληφθούν και να εμβαθύνουν τόσο στα γεγονότα όσο και στην ουσία του μεγαλύτερου εγκλήματος του 20ου αιώνα.  Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής του Συλλόγου  Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «τ’ Aλωνάκι» κ. Δημήτρης Λιανοστάθης, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της γλώσσας και ειδικά της ποντιακής διαλέκτου η οποία είναι επιτακτική ανάγκη να διασωθεί προκειμένου να διατηρηθεί μέσω αυτής η ιστορία των Ποντίων που αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο της ιστορίας όλων των Ελλήνων. Τόνισε δε ότι είναι υποχρέωση όλων μας να αναζητήσουμε μέσα από τις ρίζες μας, την παράδοσή μας και τις μνήμες μας την ιστορική μας γνώση προκειμένου η πατρίδα μας να έχει το μέλλον που της αξίζει.
Εν συνεχεία τη «Χαλαμονή» προλόγισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης ο οποίος παρουσίασε το μυθιστόρημα μέσα από τα βιώματα των παππούδων του μιας και όπως ανέφερε «το βιβλίο του κ. Παυλίδη αποτελεί ένα μυθιστόρημα γεμάτο ήρωες χωρίς κανένα πρωταγωνιστή. Με την ανάγνωση γίνεσαι μέρος του ταξιδιού και ξανακούς την ιστορία της δικής σου οικογένειας». Μάλιστα παρομοίασε τη «Χαλαμονή» με τη φωτογραφία ενός παλαιού κλειδιού που τράβηξε ο ίδιος σε ένα ταξίδι του στον Πόντο λέγοντας πως «κλειδί για να ξεκινήσουμε το ταξίδι της γνώσης και να αναζητήσουμε τη ρίζα μας και την αλήθεια είναι αυτό το βιβλίο. Μέσα από τα χείλη των ηρώων του Αντώνη Παυλίδη ξετυλίγονται τα ιστορικά γεγονότα που με ένα μαγικό τρόπο δεν θέλεις να σταματήσει η αφήγησή τους». Στην ομιλία του επίσης ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στην ακμή του παρευξείνιου ελληνισμού στις αρχές του 20ου αιώνα, ανέλυσε τα ιστορικά γεγονότα της θλιβερής περιόδου 1916 -1923 και σημείωσε πώς «η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ως αδιαμφισβήτητο γεγονός οφείλουμε να το διαφυλάξουμε από τους κινδύνους που διατρέχει και παράλληλα  έχουμε χρέος να μεταλαμπαδεύσουμε στους νεότερους την ιστορική και βιωματική γνώση των προγόνων μας  που επί αιώνες με τον πολιτισμό τους έδωσαν στην ανθρωπότητα τη βάση της κριτικής σκέψης, της έρευνας, της επιστήμης και της πολιτικής». Κλείνοντας ο Πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε ότι «το Ελληνικό κοινοβούλιο, η εθνική μας αντιπροσωπεία, πρέπει να εργασθεί με σοβαρότητα ώστε να πληθύνει ο αριθμός των χωρών που θα αναγνωρίσουν επίσημα της Γενοκτονία και να λειτουργήσει με σεβασμό ώστε να εκμηδενιστούν οι εκ των έσω απαράδεκτες φωνές των αρνητών του εγκλήματος αυτού που αποτελούν ύβρη στη μνήμη των 353000 νεκρών προγόνων μας».
Λαμβάνοντας το λόγο ο Δρ. Αντώνης Παυλίδης η αίθουσα σίγησε μπροστά στα αδιάσειστα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το συγγραφέα ο οποίος ανέλυσε λεπτομερώς τις βασικές πτυχές που νομικά κι επιστημονικά συνθέτουν το έγκλημα της Γενοκτονίας. Βήμα – βήμα μέσα από τις αφηγήσεις του βιβλίου και παράλληλα περιγράφοντας στο κοινό τις αληθινές ιστορίες που βρίσκονται πίσω από τις «ανάγκες της μυθοπλασίας» ο κ. Παυλίδης μετέφερε τους παρευρισκόμενους στην πατρίδα από την εποχή της ευφορίας ως την χαλαμονή. Ο συγγραφέας στη βασική του ομιλία αρχικά ανέφερε πως η «Χαλαμονή» είναι ένα «ταξίδι αυτογνωσίας» που ξεκίνησε από την ανάγκη του ιδίου να περιγράψει τα γεγονότα με ένα τρόπο που θα ήταν προσιτός στο ευρύ κοινό. Εν συνεχεία μέσα από το επιστημονικό πεδίο αναφέρθηκε στα στάδια της Γενοκτονίας, στα γεγονότα της περιόδου του ξεριζωμού και μίλησε για τις εξέχουσες προσωπικότητες ανά τον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια εργάσθηκαν κι εργάζονται προκειμένου να αναγνωριστεί η Γενοκτονία. Ολοκληρώνοντας ο συγγραφέας τόνισε πως « η αναγνώριση του εγκλήματος θ’ αποτελέσει λύτρωση για την ίδια την τουρκική κοινωνία, θα είναι εγγύηση ότι δεν θα υπάρξουν ανάλογα εγκλήματα στο μέλλον και θα οδηγήσει στην εμπέδωση ενός κλίματος ειρήνης και δημιουργικής συνεργασίας ανάμεσα σ’ όλους τους λαούς της περιοχής ».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκ μέρους του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας & Β. Σποράδων κκ Χρυσοστόμου ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Ευγενικός,  ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Χαλκιδέων κ. Γιώργος Γιαννούκος και η Πρόεδρος του συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Χαλκίδας κ. Βέτα Κορωναίου.
 Τέλος μια σημαντική ευχάριστη και συγκινητική έκπληξη προκάλεσε στο συγγραφέα και στον Πρόεδρο του Συλλόγου η παρουσία του δασκάλου και πόντιου στην καταγωγή κ. Άρη Αυξωνίδη ο οποίος κατά το χαιρετισμό του παρουσίασε τίτλους ιδιοκτησίας και προσωπικά έγγραφα των παππούδων του προκαλώντας το ζωηρό ενδιαφέρον του κοινού να τα δει από κοντά.   
            Το Σάββατο 19 Μαΐου στην Ημέρα Μνήμης στο κεντρικότερο σημείο της παραλίας, στο στρογγυλό Χαλκίδας, το ενημερωτικό μας περίπτερο πήρε τη θέση του και γέμισε από νωρίς από τα μέλη και το Δ.Σ του Συλλόγου μας. Εκεί από το πρωί ως τα μεσάνυχτα εκατοντάδες περαστικοί, συμπολίτες μας και επισκέπτες της πόλης της Χαλκίδας ενημερώθηκαν για τις δράσεις του Συλλόγου μας, περιηγήθηκαν στην έκθεση με τα ιστορικά στοιχεία για τον Ελληνισμό του Πόντου και τα γεγονότα της Γενοκτονίας, παρέλαβαν ενημερωτικό υλικό ενώ είχαν την ευκαιρία να γευθούν τα ποντιακά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει την προηγούμενη ημέρα οι γυναίκες και τα κορτσόπα του συλλόγου μας. Εκτός από τη θερμή υποδοχή των συμπολιτών μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σημαντικό ήταν και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι τουρίστες ξένων χωρών που επισκέφθηκαν το περίπτερο μας και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τη σημασία της παγκόσμιας αναγνώρισης της Γενοκτονίας.      
Το βράδυ έγιναν προβολές αρχειακού υλικού στη μεγάλη οθόνη που στήθηκε προκειμένου όλο και περισσότεροι να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα ιστορικά στοιχεία και τις εικόνες που έχουν χαραχτεί στη μνήμη και ποτέ δε θα σβήσουν.. Σε κλίμα συγκινησιακό τα μέλη του συλλόγου υπό τους ήχους της λύρας και το φως των κεριών για τις 353000 ψυχές, τραγούδησαν τα άσματα-ορόσημα της Γενοκτονίας.
            Η κορύφωση των φετινών εκδηλώσεων μνήμης έλαβε χώρα την Κυριακή 20 Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στους 353000 και πλέον νεκρούς προγόνους μας  χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Χαλκίδας, Ιστιαίας & Β. Σποράδων κ. Χρυσοστόμου  και τη συμμετοχή του Αρχιμανδρίτη π. Νεκταρίου Ευγενικού, του προϊσταμένου της ενορίας του Αγίου Ιωάννου π. Αναστασίου Χρήστου, του Διακόνου π. Νικολάου Πριμηκυρίου και του Διακόνου π. Ευγενίου Τσάλλα. Η παρουσία του Σεβασμιώτατου Ποιμενάρχη μας ήταν ιδιαίτερη τιμή για το Σύλλογό μας σε μια τόση σημαντική ημέρα για τον ποντιακό ελληνισμό και το θείο κήρυγμά του το οποίο ήταν αφιερωμένο στη θυσία των προγόνων μας όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης κατά την ομιλία του «για ακόμη μια φορά μας δίνει τη πνευματική ώθηση που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το έργο μας». 

Ενημερώσεις – Συνεντεύξεις – Ομιλίες
-          Πέμπτη 17  & Παρασκευή 18 Μαΐου  -   965FM & 97,7FM
Στα πλαίσια των φετινών δράσεων ο Σύλλογος Ποντίων Ν .Εύβοιας «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» μετέφερε τα μηνύματα της θλιβερής επετείου της 19ης Μαΐου μέσα από τη φιλοξενία του ραδιοφώνου των εργαζομένων (965FM) και την εκπομπή του συλλόγου δασκάλων-νηπιαγωγών Χαλκίδας καθώς και του ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας (97,7FM). Στις συνεντεύξεις την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Μαΐου αντίστοιχα ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης και ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Παπαδόπουλος μίλησαν για τις δραστηριότητες του συλλόγου, την ημέρα της Γενοκτονίας και τα ορόσημα τις περιόδου 1916-1923, το παρόν και το μέλλον του ποντιακού χώρου ενώ τραγούδησαν κι έπαιξαν με τις λύρες άσματα για τη χαλαμονή και τον ξεριζωμό απ’ την πατρίδα.
-          Παρασκευή 18 Μαΐου -  3ο  Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας
Σε εκδήλωση στο 3ο Δημοτικό σχολείο Χαλκίδας με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας  παρευρέθηκε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος ο οποίος σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό μίλησε στους νεαρούς μαθητές της 2ης τάξης, παρουσίασε τις ποντιακές φορεσιές και με τη λύρα τους μετέφερε μελωδίες από την πατρίδα. Κλείνοντας μετέφερε εκ μέρους του Δ.Σ τα συγχαρητήρια του συλλόγου μας στη δασκάλα των παιδιών κ. Ελένη Ταμουρίδου για την πρωτοβουλία καθώς και για την χαρά που μας έδωσε να βρεθούμε μεταξύ των παιδιών και να διαδώσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.
-          Κυριακή 20 Μαΐου – Λ.ΕΦ.Ε.Δ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ευβοίας «Οι Κομνηνοί», κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης αποδεχόμενος την πρόσκληση της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Εύβοιας παρευρέθηκε στην εκπαιδευτική δράση της Λέσχης η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή 20 Μαΐου στο « Νησί των Ονείρων » στην Ερέτρια. Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή απ’ τους παρευρισκόμενους στη μνήμη των 353000 θυμάτων της Γενοκτονίας το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας. Ο κ. Καραγιάννης στην ομιλία του αναφέρθηκε στα γεγονότα της περιόδου 1916-1923, ανέλυσε τη σημαντική δραστηριότητα και τον πολιτισμικό πλούτο που παρήγαγαν οι Έλληνες του Πόντου, ανέφερε πως « όλοι οι Έλληνες ανεξαρτήτως καταγωγής οφείλουμε να αναδείξουμε τη σημερινή ημέρα εθνικής μνήμης διότι το ποντιακό ζήτημα είναι πρωτίστως ένα ζήτημα ελληνικό» ενώ υπερθεμάτισε μεταξύ άλλων πως « οι πρόγονοί μας χάθηκαν από τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις του τουρκικού κράτους στα πλαίσια μια κεντρικής και μεθοδικά σχεδιασμένης πολιτικής απόφασης με στόχο να εξοντωθούν εκατοντάδες χιλιάδων αδελφών μας για αυτό που ήταν, δηλαδή Χριστιανοί και Έλληνες». Κλείνοντας ευχήθηκε καλή συνέχεια στις δράσεις της Δ.Εφ.Ε.Δ Εύβοιας, ευχαρίστησε τα μέλη της για την πρωτοβουλία τους να αφιερώσουν αυτή την δραστηριότητά τους στους 353000 νεκρούς της Γενοκτονίας και τόνισε πως είναι «απαίτηση όλων μας να σεβαστεί η κεντρική πολιτική την ευαισθησία της ελληνικής κοινωνίας στο ζήτημα αυτό και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η Διεθνής Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων».
Με το πέρας των φετινών δράσεων μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις οικογένειές μας, τα μέλη και του φίλους του Συλλόγου μας και τους εθελοντές  μας για την βοήθεια που προσέφεραν. Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Χαλκιδέων και τον Οργανισμό Πολιτισμού για την έμπρακτη  υποστήριξη τους πάντοτε προκειμένου να φέρουμε εις πέρας το έργο μας το οποίο περιγράφεται σε δύο φράσεις :
-          Διδασκαλία της Ιστορίας του Πόντου στα σχολεία &
-          Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Αιωνία η μνήμη Αδέλφια μας !






Για το Σύλλογο Ποντίων Εύβοιας
          "ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ"
             Γραφείο Τύπου






ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΔΕΣ ΦΩΤΟΣ

ΣΥΝΤΟΜΑ

ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ EVRIPOS TV

 ΟΛΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Αυτό το άλμπουμ εχει    160 FOTOS
 ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ..........

EVRIPOS TV 
Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
///////////////
ΡΙΞΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΙΣ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 
ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ 
ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ.
-------------------------------------------------------------
ΟΛΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
































































  Η EVRIPOS TV 
ΠΑΝΤΑ 
ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 
ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ.











































  Η EVRIPOS TV 
ΠΑΝΤΑ 
ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 
ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ.




























  Η EVRIPOS TV 
ΠΑΝΤΑ 
ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 
ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ.





















EVRIPOS TV 
Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
///////////////
ΡΙΞΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΙΣ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 
ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ 
ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ.
-------------------------------------------------------------
ΟΛΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ