PSS

ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

ZISIADIS

ZISIADIS
ΖΗΣΙΑΔΗΣ

19 Ιουνίου, 2018

Στρατηγός Γ. Επιτήδειος: «Στήριξη της συμφωνίας με το Ιράν»


http://georgiosepitideios.gr 
Στρατηγός Γ. Επιτήδειος: «Στήριξη της συμφωνίας με το Ιράν»


Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, στα πλαίσια της συζητήσεως για την συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά.

Ακολουθεί η ομιλία:

Κύριε Πρόεδρε, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί αναμφίβολα την μεγαλύτερη ίσως επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, διότι, πέραν του ελέγχου του πυρηνικού προγράμματος αλλά και των δραστηριοτήτων του Ιράν, έθεσε τις βάσεις για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος της Μέσης Ανατολής και παράλληλα έδωσε και την δυνατότητα εμπορικών σχέσεων με το Ιράν. Μεγάλες εταιρείες, όπως η Airbus και η Τotal, έχουν συνάψει εμπορικές συμφωνίες, αυξήθηκε και ενισχύθηκε η οικονομία της χώρας, αυξήθηκαν κατά 700 000 οι θέσεις εργασίας και το Ιράν διέθεσε ένα μέρος των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η απόφαση του Προέδρου Trump να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ μονομερώς από τη συμφωνία εγκυμονεί κινδύνους. Κατ’ αρχάς το Ιράν απειλεί ότι θα αποχωρήσει και αυτό μονομερώς από κάποια άλλη συμφωνία που έχει υπογράψει με άλλες χώρες και θα επαναλάβει σε εθνικό πλαίσιο το πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε την επιθυμία του να αποκτήσει δυνατότητες για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Επιπλέον υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθούν οι συγκρούσεις των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ιράν στον Περσικό Κόλπο.