PSS

ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

ZISIADIS

ZISIADIS
ΖΗΣΙΑΔΗΣ

03 Ιουνίου, 2018

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΑΙΔΗΨΟΣ 2018 - ΠΛΑΝΑ ΒΙΝΤΕΟ --



Δελτίου Τύπου   (ΔΗΜΟΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ - ΑΙΔΗΨΟΥ )
Ιστορικής επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Βόρεια Εύβοια

Η ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στην Αιδηψό για τις εορταστικές εκδηλώσεις αγιοκατάταξης του Οσίου Ιακώβου Τσαλίκη του ασκητού, στην Μονή Όσιου Δαυίδ Δρυμώνα, αποτελεί το μεγαλύτερο θρησκευτικό γεγονός για τη Στερεά και ύψιστη τιμή για τον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού.
Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης και τα μέλη της Συνοδείας Του, την οποία αποτελούσαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ισπανίας και Πορτογαλίας, Σηλυβρίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου, ο Μέγας Αρχιδιάκονος, αφίχθησαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» το πρωί του Σαββάτου 2 Ιουνίου 2018, όπου τον υποδέχθηκαν ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ο οικείος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, και αμέσως ανεχώρησαν άπαντες, κατ’ αρχήν οδικώς, μέχρι το Λιμάνι της Αρκίτσας και από εκεί, διά θαλάσσης, στα Λουτρά της Αιδηψού, όπου ο Παναγιώτατος και η Τιμία Συνοδεία του φιλοξενήθηκαν υπό της Δημάρχου Ιστιαίας- Αιδηψού κ. Ελένης Ευσταθίου-Σπανού, ενώ οι λοιποί προσκεκλημένοι υπό της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυΐδ.
Στα Λουτρά της Αιδηψού έφθασαν, ακόμη, ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ο οποίος εκπροσωπούσε και τον Σεπτό Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Μόρφου κ. Νεόφυτος, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Λεμεσοῦ κ. Αθανάσιος, Ἁγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιωάννης, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, οι εξ Αγίου Όρους Καθηγούμενοι της Ι. Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ, της Ι. Μονής Ιβήρων κ. Ναθαναήλ και της Ι. Μονής Κουτλουμουσίου κ. Χριστόδουλος, ο Αρχιμ. Νήφων – Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Νεκταρίου Τερψιθέας ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Γλυφάδας κ. Παύλου, οι Πρωτοσύγκελλοι των Ι. Μητροπόλεων Μεσογαίας, Αρχιμ. Ιερόθεος Καλογερόπουλος, Μεσσηνίας, Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς και Καρυστίας, Αρχιμ. Νικόδημος Πόγκας, καθώς και άλλοι Κληρικοί, συνοδεύουντες του παρισταμένους Αρχιερείς.
Κατόπιν, εισήλθαν στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, όπου ευρίσκοντο οι άγιοι Αρχιερείς με επικεφαλής τον εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, καθώς και οι επικεφαλής των Αρχών της Ελληνικής Πολιτείας: ο κ. Ιωάννης Αμανατίδης – Υφυπουργός Εξωτερικών και εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, η κ. Βασιλική Θάνου – πρώην Πρωθυπουργός, ο κ. Ευάγγελος Αποστόλου – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής – Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Νικόλαος Μαυραγάνης – Υφυπουργός Υποδομών, οι Βουλευτές Ευβοίας κ. Αναστάσιος Πρατσόλης, κ. Ζωή Λιβανίου, κ. Σίμος Κεδίκογλου και κ. Νικόλαος Μίχος, ο κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης - Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλαδος, ο κ. Φάνης Σπανός – Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, ο κ. Λάζαρος
Κυρίζογλου – Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμενης, διατελέσας Νομάρχης Ευβοίας, η κ. Ελένη Ευσταθίου-Σπανού – Δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού, ο κ. Χρήστος Παγώνης – Δήμαρχος Χαλκιδέων, ο κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης - Δήμαρχος Σκύρου, ο εκπρόσωπος του ασθενούντος οικείου Δημάρχου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας κ. Δημήτριος Κατσούρας – Αντιδήμαρχος Λίμνης, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος κ. Τσουβάλας, ο Διευθυντής Πεζικού του ΓΕΣ, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος , ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευβοίας Ταξιάρχος κ. Γεώργιος Νικολιδάκης, ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Ανέστης Κεσελόπουλος, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας Ἑλλάδος, καθώς και συγγενείς του Οσίου Ιακώβου Τσαλίκη, ενώ εκτός του μικρού σε διαστάσεις Ι. Ναού, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ευρίσκοντο οι υπόλοιποι Δήμαρχοι της Εύβοιας, τέως Υπουργοί και Βουλευτές, Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων, Αρχών και Συλλόγων, Συγγραφείς και Άνθρωποι των Γραμμάτων.
Ο Παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, στον οποίον εψάλησαν για πρώτη φορά Τροπάρια εκ της Ιεράς Ακολουθίας του Οσίου Ιακώβου. Την ιερά Υμνωδία διηκόνησε θαυμάσια εικοσαμελής Χορός Ψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.
Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αντιφώνησε τον Μητροπολίτη Χαλκίδος εκφράζοντας την χαρά και την συγκίνησή του για το εορταζόμενο γεγονὀς και αναφέρθηκε στο εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημα του Οσίου Ιακώβου, καθώς και για το προνόμιο που είχε να γνωρίσει προσωπικώς και τον Όσιο Ιάκωβο, αλλά και άλλους νεοφανείς Αγίους της Εκκλησίας, όπως τον Άγιο Παίσιο τον Αγιορείτη, και τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, και ευχήθηκε προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, ενώ προσέφερε Πατριαρχικές ευλογίες προς τον Σεβασμιώτατο άγιο Χαλκίδος, την Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ και τον Ηγούμενο Αυτής.
Μετά το πέρας του εσπερινού, όλοι κατευθύνθηκαν στα Λουτρά Αιδηψού, όπου στο Ξενοδοχείο «Θέρμαι Σύλλα», η Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Ελένη Ευσταθίου-Σπανού, παρέθεσε το επίσημο Δείπνο προς τιμήν του Παναγιωτάτου, κατά την διάρκεια του οποίου η ίδια προσεφώνησε τον Παναγιώτατο, καθώς και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης.
Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε άπαντας και ευχήθηκε εόρτια καλώντας και την Δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού επίσημα να επισκεφθεί με τους συνεργάτες της το Πατριαρχείο.
Την επομένη ημέρα το πρωί, Κυριακή των Αγίων Πάντων 3 Ιουνίου 2018, ο Παναγιώτατος προσήλθε στην Ιερά Μονή νωρίς το πρωί, οπότε και αφού προσκύνησε τον Τάφο του Οσίου Ιακώβου και την Τιμία Κάρα του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος, χοροστάτησε στον Όρθρο και αμέσως μετά προεξήρχε στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυΐδ, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σύρου κ. Δωροθέου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ισπανίας κ. Πολυκάρπου και Σηλυβρίας κ. Μαξίμου.
Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν στις διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις στη Βόρεια Εύβοια.
Η διεξαγωγή των διήμερων εκδηλώσεων και η τήρηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε με άριστο τρόπο, και τούτο χάρη στην άψογη και άριστη συνεργασία της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυΐδ, με την Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας, τους συνεργάτες του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού, την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, τα τοπικά και εκκλησιαστικά Μ.Μ.Ε., τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, τους Ιερείς της Ι. Μητροπόλεως και ιδιαιτέρως τους εκατοντάδες εθελοντές, οι οποίοι κατεύθυναν σωστά όλους τους προσκυνητές και βοήθησαν αποφασιστικά στις απαιτηθείσες εργασίες για ένα τόσο μεγάλο εκκλησιαστικό γεγονός.