PSS

ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

ZISIADIS

ZISIADIS
ΖΗΣΙΑΔΗΣ

13 Ιουνίου, 2018

Σ.Βαρδαρός: Eπαναπροκηρύσσονται 953 θέσεις γιατρών για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Σ.Βαρδαρός: Eπαναπροκηρύσσονται 953 θέσεις γιατρών για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Με σημαντικά κίνητρα για τους γιατρούς, «κεντρικοποίηση» και απλοποίηση της διαδικασίας στελέχωσης, επαναπροκηρύσσονται 953 θέσεις γιατρών για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).
Στην νέα προκήρυξη αποσαφηνίζεται το μισθολογικό καθεστώς και ξεκαθαρίζει το τοπίο της εργασιακής προοπτικής των γιατρών, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής γγ του υπουργείου Υγείας, αρμόδιος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) Σταμάτης Βαρδαρός. Προσθέτει ότι στρατηγικός στόχος είναι κάθε νέος γιατρός να έχει μια ευκαιρία απασχόλησης στη χώρα, αλλά κι ένας σημαντικός αριθμός όσων έχουν φύγει στο εξωτερικό να ξεκινήσουν την αντίστροφη διαδρομή.
Με τη νέα προκήρυξη, οι γιατροί κατατάσσονται σε μισθολογική κλίμακα αντίστοιχη του επιμελητή Α΄ στο ΕΣΥ, αναγνωρίζονται τα χρόνια προϋπηρεσίας τους και υπάρχει πρόβλεψη για εκπαιδευτική άδεια και συνεχιζόμενη εκπαίδευση στις ακαδημαϊκές μονάδες ΠΦΥ.
Επίσης, η διαδικασία κατάθεσης δικαιολογητικών γίνεται πιο ευέλικτη και απλή και η εξέταση των ενστάσεων πιο ελαστική, καθώς στην προηγούμενη προκήρυξη παρατηρήθηκαν λάθη στις αιτήσεις με αποτέλεσμα πολλές να απορριφθούν.
Ο κ. Βαρδαρός εκτιμά ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί γρήγορα και μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι προσλήψεις, καθώς η υλοποίηση του σχεδίου πλέον της ΠΦΥ βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφορά την πρόσληψη γιατρών με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, η οποία δύναται να ανανεώνεται μέχρι τη λήξη του τετραετούς συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος.
Με τη λήξη της 4ετούς χρηματοδότησης «υποχρεούμαστε» ως ελληνικό κράτος να τηρήσουμε τον όρο βιωσιμότητας των δομών απέναντι στην Κοινότητα και οι ΤΟΜΥ να ενσωματωθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανέφερε ο κ. Βαρδαρός και αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο για όσους αποφασίσουν να στελεχώσουν τις Ομάδες.
Ειδικότερα, προβλέπεται η πρόσληψη 809 γενικών γιατρών ή παθολόγων και 144 παιδιάτρων. Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής αρχίζει τη 13η Ιουνίου 2018, στις 12:00 και λήγει την 22α Ιουνίου 2018, στις 23:59.
Οι ΤΟΜΥ λειτουργούν ως μονάδες οικογενειακής ιατρικής, με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης και μεταξύ των επιδιωκόμενων στόχων τους είναι:
Η προαγωγή και αγωγή υγείας του πληθυσμού που καλύπτουν, η ανάπτυξη και εφαρμογή δράσεων αγωγής και προαγωγής της υγείας στο επίπεδο της οικογένειας, της εργασίας, των σχολικών μονάδων και γενικά σε όλο το φάσμα της κοινότητας σε συνεργασία με φορείς και δομές κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης, η πρόληψη, εκτίμηση και διαχείριση κινδύνου για μεταδιδόμενα, ή μη, νοσήματα σε ομάδες ή άτομα του πληθυσμού σε συνεργασία με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, η συστηματική παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού ευθύνης τους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ