PSS

ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

ZISIADIS

ZISIADIS
ΖΗΣΙΑΔΗΣ

03 Σεπτεμβρίου, 2018

«Έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Προστασίας στην Π.Ε. Εύβοιας».

«Έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Προστασίας στην Π.Ε. Εύβοιας».
Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας πραγματοποιήθηκε, 31 Αυγούστου 2018, έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Προστασίας, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Εύβοιας και μέλους της Πολιτικής Προστασίας κ. Ακριώτη και τη συμμετοχή του Βουλευτή κ. Πρατσόλη. Το παρόν έδωσαν ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Εύβοιας, κ. Κωστόπουλου, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας κ. Παλιός, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών Ν. Εύβοιας κ. Ακριώτης και κ. Κομίλη καθώς και οι υπεύθυνοι πολιτικής προστασίας των Δήμων της Εύβοιας. Το παρόν έδωσε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σπανός, η Δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού κ. Ευσταθίου και ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ. Κούκουζας.
Στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη κατά την ως άνω συνεδρίαση συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο τα ακόλουθα:
1) Η αντιπυρική και αντιπλημμυρική περίοδος και τα μέτρα προστασίας,
2) Τα σχέδια εκκένωσης κατοικημένων περιοχών,
3) Τα σημεία υψηλής επικινδυνότητας για φωτιές – πλημμύρες,
4) Οι δίοδοι προς τη θάλασσα,
5) Ο διαθέσιμος εξοπλισμός τόσο δημοτικός όσο και ιδιωτικός,
6) Τα σημεία υδροληψιών,
Στα ανωτέρω ζητήματα τέθηκαν επιπλέον:
Η ανάγκη αποκλειστικής απασχόλησης των υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας με το αντικείμενο αυτό, κάτι που όπως διαπιστώθηκε σήμερα δεν ισχύει. Σε πολλούς δήμους μάλιστα αποτελεί ένα από τα πολλαπλά αντικείμενα με τα οποία είναι επιφορτισμένοι οι υπάλληλοι και που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να το φέρουν εις πέρας.
Η δυνατότητα που δίνεται στους Δήμους μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος να προχωρήσουν σε αγορά μηχανημάτων έργου, απαραίτητων για την χρήση τους από την πολιτική προστασία. Αυτή τη στιγμή ελάχιστοι Δήμοι έχουν καταθέσει αίτημα συμμετοχής στις προσκλήσεις για επιχορήγηση.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Νομού Εύβοιας, όπου είναι και ο νομός με το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικών δασών στην Ελλάδα με ότι αυτό συνεπάγεται για την προστασία του, τον καθαρισμό του, τη διάνοιξη δρόμων, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών κ.α. θεμάτων.
Η πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Β΄ 3519/2018), για τη διαχείριση και εκμετάλλευση εγκαταλελειμμένων ιδιωτικών ή συνιδιόκτητων με το δημόσιο δασών, η οποία προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 4423/2016 και στοχεύει στη διαχείριση και εκμετάλλευση των συγκεκριμένων δασών, στα οποία για είκοσι και πλέον χρόνια οι ιδιοκτήτες - κάτοχοι αυτών δεν προχώρησαν σε καμία πράξη διαχείρισής τους, όπως αυτή προβλέπεται από τη δασική νομοθεσία.
Η απλούστευση των διαδικασιών για τη χρήση κονδυλίων στην Πολιτική Προστασία και στους δήμους καθώς από τον Ιανουάριο του 2019 δεν θα υποβάλλονται για θεώρηση στην υπηρεσία του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα χρηματικά εντάλματα των δαπανών του κράτους, των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων, ενώ η θεώρησή τους από εξωτερικό ελεγκτή δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την πληρωμή τους.
Τέλος με πρόταση από το Δήμο Καρύστου τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας πυροσβεστικού σταθμού Α’ Τάξης (40 άτομα πυροσβεστική δύναμη) στη Νότια Εύβοια, εκεί που μέχρι και σήμερα λειτουργεί σταθμός Β’ τάξης (στελεχωμένος με 13 πυροσβέστες).
Από τη μεριά τους οι Βουλευτές δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν στους αρμόδιους Υπουργούς τα ζητήματα που αφορούν στην πολιτική προστασία έτσι ώστε να προχωρήσουν σε απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.