PSS

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ
ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

16 Οκτωβρίου, 2019

Προτεραιότητα η ανάταξη της δημόσιας υγείας: Ομιλία του Σπύρου Πνευματικού στην Ολομέλεια

Προτεραιότητα η ανάταξη της δημόσιας υγείας: Ομιλία του Σπύρου Πνευματικού στην Ολομέλεια
Κρίσιμο και ανελαστικό χαρακτήρισε στην ομιλία του, στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο της Υγείας, ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Πνευματικός το θέμα της δημόσιας υγείας.
Ο κ. Πνευματικός αναφέρθηκε καταρχήν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τονίζοντας ότι η ουσία δεν βρίσκεται στην αλλαγή της νομικής του μορφής από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Σημασία έχει να μην περιορίζεται η δράση του στην αντιμετώπιση των καταστάσεων κρίσεως ή πανδημίες αλλά να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις σε όλο το εύρος των θεμάτων και των παραγόντων κινδύνου που αφορούν τη δημόσια υγεία, όπως είναι η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, επικοινωνώντας συνολικές κατευθυντήριες γραμμές.
Στη συνέχεια, ο κ. Πνευματικός μίλησε για τη σημασία των Τεχνολογιών Πληροφορικής στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΕΟΔΥ επισημαίνοντας την ανάγκη για συστηματική καταγραφή δεδομένων από όλους τους παρόχους υγείας, τα λεγόμενα big data, βάσει των οποίων θα σχεδιάζονται πλέον οι σχετικές πολιτικές.
Για το σοβαρό θέμα του καπνίσματος επισήμανε ότι «ως γιατρός δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με την αυστηροποίηση του πλαισίου, αλλά και να τονίσω ότι ο κόσμος θέλει έμπρακτες αποδείξεις ότι πλέον υπάρχει ισχυρή βούληση για την εφαρμογή της νομιμότητας» και ζήτησε, πέρα από τις τιμωρητικές διατάξεις, την εφαρμογή προγραμμάτων που βοηθάνε τους καπνιστές να διακόψουν.

Όσον αφορά την κατάργηση του ΕΚΕΠΥ και την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, το μεγάλο ζητούμενο, όπως ανέφερε ο κ. Πνευματικός, είναι μία ουσιαστική αναβάθμιση της υποδομής και των δυνατοτήτων του ΕΚΑΒ με σειρά αλληλένδετων ενεργειών όπως την ενίσχυση με εναέρια μέσα και αναγκαίες υποδομές π.χ. ελικοδρόμια, καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό για διάγνωση και σταθεροποίηση του ασθενούς, με ασθενοφόρα – κινητές μονάδες, όπου σε συνδυασμό με την τηλεϊατρική αλλά και τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης και Αναφοράς για την κάθε ασθένεια, θα μπορεί το κάθε περιστατικό να διακομίζεται στην πιο κοντινή αλλά και πιο κατάλληλη μονάδα υγείας.

«Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την περιφέρεια. Κάθε ανάγκη είναι ουσιαστικά έκτακτη ανάγκη, όταν δεν υπάρχει πλήρης κάλυψη, ούτε από ειδικότητες, ούτε από δομές», τόνισε ο κ Πνευματικός αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ιστιαίας στη Βόρεια Εύβοια που ενώ υπάρχει Κέντρο Υγείας δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένο και στελεχωμένο. Στην Κάρυστο συμπλήρωσε, όταν γίνει διακομιδή στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, η περιοχή μένει ακάλυπτη 4 με 6 ώρες λόγω της απόστασης.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ Πνευματικός και επικαλούμενος την μεγάλη εμπειρία του στο μεγαλύτερο νοσοκομείο τραύματος στη χώρα, το ΚΑΤ, συνόψισε τις βασικές κατευθύνσεις όπου πρέπει να κινηθεί εφεξής ο τομέας υγείας: την ύπαρξη ισχυρής
Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και πρόληψης, με δομές Επείγουσας Ιατρικής ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος, τη χαρτογράφηση της υγείας με βάση τις χιλιομετρικές αποστάσεις, τον χρόνο μετακίνησης και τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάλογη προσαρμογή των υποδομών και τέλος, τη σύσταση Επιτροπής Τραύματος με έμπειρα στελέχη, που θα λειτουργεί ως συντονιστικό κέντρο, σε συνδυασμό με το αναβαθμισμένο ΕΚΑΒ, και θα βοηθήσει ιδίως στο κομμάτι της επείγουσας ιατρικής.
 Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: https://youtu.be/O2HV7pyulrY