ANDREOY 2024

ANDREOY 2024
ANDREOY 2024

PSS

16 Οκτωβρίου, 2019

Για τις Μεγάλες ελλείψεις στο Νοσοκομείο Χαλκίδας......................


Κοινοβουλευτική Ομάδα
 Λεωφ. Ηρακλείου 145, 
14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, 
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258,
 fax: 2102592097 
e-mail: ko@vouli.kke.gr,
 http://www.kke.gr
 Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169,
 fax: 2103707410

ΕΡΩΤΗΣΗ
προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα:
Για τις Μεγάλες ελλείψεις στο Νοσοκομείο Χαλκίδας
Η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και η στρατηγική της Ε.Ε., την οποία υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύει την εμπορευματοποίηση της Υγείας και έχει οδηγήσει σε μεγάλη περικοπή των κρατικών δαπανών και στην υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου Χαλκίδας, δημιουργώντας πολλά προβλήματα και το κυριότερο μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό. Η κατάσταση αυτή είναι οδυνηρή τόσο για τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής όσο και για τους εργαζόμενους εκεί που δουλεύουν κάτω από αφόρητες συνθήκες εντατικοποίησης, καταπάτησης των δικαιωμάτων τους.
Στο νομό της Εύβοιας, το Νοσοκομείο της Χαλκίδας, παρά τις μεγάλες προσπάθειες του προσωπικού δεν δύναται να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες του λαού της περιοχής, των 210.815 κατοίκων. Η κατάσταση επιβαρύνεται από αντίστοιχες ελλείψεις και υποστελέχωση του νοσοκομείου Θήβας, με αποτέλεσμα περιστατικά εργατικών «ατυχημάτων» που γίνονται στη βιομηχανική ζώνη Σχηματαρίου- Οινοφύτων εξυπηρετούνται στη Χαλκίδα. Να σημειωθεί ότι όλα τα βαριά περιστατικά διακομίζονται στο Νοσοκομείο Χαλκίδας το οποίο αντιμετωπίζει και τις υπόλοιπες ανάγκες του Νοσοκομείου Θήβας σε μονάδες αίματος.
Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Νοσοκομείου Χαλκίδας γίνεται ακόμα πιο εμφανής από την αδυναμία να καλυφθούν οι ανάγκες των ξεριζωμένων προσφύγων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, οι οποίοι διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας της Ριτσώνας και των Οινοφύτων, με την υγειονομική περίθαλψη να έχει ανατεθεί σε ΜΚΟ.
Η κατάσταση γίνεται εκρηκτική τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς ο πληθυσμός της περιοχής πολλαπλασιάζεται λόγω της τουριστικής περιόδου.
Η διατήρηση της κρατικής χρηματοδότησης σε απαράδεκτα επίπεδα προκαλεί ελλείψεις σε βασικά αναλώσιμα υλικά και προβλήματα στη συντήρηση του υπάρχοντος εξοπλισμού των μονάδων, ενώ δεν γίνεται λόγος για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό τους, που είναι απαραίτητος και αναγκαίος. Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω των απαρχαιωμένων χώρων και υποδομών του Νοσοκομείου της Χαλκίδας.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει και στοιχεία που προκύπτουν από το υπόμνημα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, το Νοσοκομείο πλέον απειλείται άμεσα από τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, της παθολογικής κλινικής και των χειρουργείων λόγω υποστελέχωσης από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο ανεπαρκής, για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, αριθμός των υπηρετούντων ιατρών οφείλεται στις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις ιατρών, που δεν αναπληρώνονται, στις απολύσεις των επικουρικών ιατρών, καθώς και στην νεοεμφανισθείσα, τον τελευταίο καιρό, παντελή έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών.
Οι μόνιμοι ειδικευμένοι ιατροί καλύπτουν το 63% των οργανικών θέσεων, ενώ ο νέος θεσμός των επικουρικών ιατρών δυσχεραίνει κι άλλο την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, λόγω απολύσεών τους, μη έγκριση της παράτασής τους και λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών για τον επαναδιορισμό των ίδιων ή άλλων στη θέση τους. Επιπλέον του προβλήματος που εμφανίζεται για το Νοσοκομείο, δημιουργείται και μια στρατιά νέων ιατρών με αβέβαιο μέλλον, χαμηλό μισθό, χωρίς εξέλιξη βαθμολογική και μισθολογική, χωρίς να τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα μονιμοποίησης, που έρχονται και δεν ξέρουν τι να πρωτοκαλύψουν από τις ανάγκες του Νοσοκομείου, αντικαθιστώντας και τους ειδικευομένους ιατρούς, που σπανίζουν πια.
Το τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων- ΤΕΠ του Νοσοκομείου είναι σε καθημερινή γενική εφημερία κι έχει 55.000 περιστατικά το χρόνο, παθολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, καρδιολογικά κλπ (κατά μέσο όρο ημερησίως 150 περιστατικά), ενώ η Παιδιατρική κλινική λειτουργεί ξεχωριστά εξωτερικά ιατρεία, με μέσο όρο ημερησίως 55 περιστατικά (20.000 ετησίως). Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στα ΤΕΠ 7 ιατροί. Το Τμήμα δεν μπορεί να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες σε ιατρούς μιας και αντιστοιχεί από μηδέν έως ένας (0-1) ιατρός, σε κάθε βάρδια. Ως εκ τούτου δεν καθίσταται δυνατό μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών, που να καλύπτει όλες τις μέρες του μήνα, με αποτέλεσμα την αγωνιώδη αναζήτηση, καθημερινά, ιατρών να καλύψουν την εφημερία, είτε με υπέρβαση ωραρίου και αριθμού εφημεριών των ιατρών του τμήματος, είτε με κάλυψη ιατρών από τις ήδη υποστελεχωμένες κλινικές του Νοσοκομείου, είτε με κάλυψη ιατρών από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής.
Η Παθολογική Κλινική με δυναμικό 50 κρεβατιών, με 100% πληρότητα, καθημερινή 24ωρη εφημερία και 31.435 περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία ετησίως, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της εφημερίας αλλά και του πρωινού ωραρίου, μια κι έχουν απομείνει μόνο 6 ειδικευμένοι (από τις 10 οργανικές θέσεις) και 5 ειδικευόμενοι ιατροί (από τις 12 οργανικές θέσεις), εκ των οποίων οι 3 σε παράταση.
Στο Αναισθησιολογικό Τμήμα απαιτούνται 10 αναισθησιολόγοι. Σήμερα υπηρετούν 5 ιατροί σε οργανική θέση, εκ των οποίων η μια συνταξιοδοτείται τέλος του τρέχοντος έτους και 2 επικουρικοί ιατροί, η θητεία του ενός λήγει σε ένα μήνα και του άλλου σε τρεις μήνες. Το Δεκέμβριο το Τμήμα δεν θα μπορεί να καλύψει τις εφημεριακές του ανάγκες ούτε με ένα ειδικευμένο ιατρό, ανά εφημερία και θα υπάρχουν ακάλυπτες ημέρες, με όλες τις δραματικά απορρέουσες συνέπειες .
Στην Αιμοδοσία του Νοσοκομείου υπηρετούν: 1 Διευθυντής σε οργανική θέση και 1 Επικουρικός Ιατρός.
Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας δεν λειτουργεί αξονικός τομογράφος όλο το 24ωρο, λόγω υποστελέχωσης σε ιατρικό και παραϊατρικό τεχνολογικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να διακομίζονται ασκόπως περιστατικά στην Αθήνα.
Εκτός από τα παραπάνω τμήματα που παρουσιάζουν τώρα το πιο έντονο πρόβλημα, και κινδυνεύουν με αναστολή της λειτουργίας τους, τα περισσότερα τμήματα του Νοσοκομείου είναι επίσης υποστελεχωμένα και η λειτουργία τους επιτυγχάνεται λόγω της υπέρμετρης και κοπιαστικής προσπάθειας των υπηρετούντων ιατρών που υπερβάλλουν τον εαυτό τους για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του, ενώ υπάρχουν και ειδικότητες που λείπουν εντελώς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
· Την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου υγειονομικού προσωπικού πλήρους απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να υπάρξει πλήρης στελέχωση του Νοσοκομείου Χαλκίδας και να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής
· Την προμήθεια επαρκών ποσοτήτων αναλώσιμων υλικών.
· Τη συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του εξοπλισμού του Νοσοκομείου.
· Την άμεση ολοκλήρωση των έργων του νέου Νοσοκομείου στη Χαλκίδα και την πλήρη στελέχωσή του.

Οι Βουλευτές

Μαρίνος Γιώργος
Λαμπρούλης Γιώργος