PSS

17 Απριλίου, 2018

ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ



ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
http://georgiosepitideios.gr 
Τις τελευταίες εβδομάδες και με αφορμή τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Βρετανίας για την οποία κατηγορήθηκε ως ένοχη η Ρωσία, μεγάλος αριθμός δυτικών χωρών με προεξάρχουσες τις Μ. Βρετανία και ΗΠΑ, όχι μόνον ανέπτυξε έντονη αντιρωσική ρητορική αλλά προέβει και σε μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Η κατάσταση αυτή θυμίζει στους παλαιοτέρους συνθήκες και πρακτικές Ψυχρού Πολέμου. Σε συνδυασμό μάλιστα με την έλλειψη επαρκών στοιχείων αλλά και την άρνηση των Βρετανών να συνεργαστούν με τους Ρώσους για την διαλεύκανση της υποθέσεως, πολλοί διερωτήθηκαν για τα αίτια αυτής της υπερβολικής αντιδράσεως. Θεωρώ πως μία εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών και των δεδομένων της παγκοσμίου πολιτικής και γεωστρατηγικής θα μπορούσε να δώσει απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.
Αντιπαράθεση Δύσεως καί Ρωσίας γιά τους ενεργειακούς πόρους
Κατά την τελευταία πενταετία βρίσκεται σε ιδιαίτερη έξαρση η αντιπαράθεση των χωρών της Δύσεως (ΝΑΤΟ-ΕΕ) με την Ρωσία για τον έλεγχο των ζωτικών πηγών ενεργείας, των υποδομών αλλά και των οδών μεταφοράς προς την Ευρώπη πετρελαίου και αερίου τόσο από την Κεντρική Ασία και την Μ. Ανατολή όσο και από την πολυπληθή, ευημερούσα και πλούσια σε ενεργειακό δυναμικό, ακόμη και για τον επόμενο αιώνα, περιοχή της Ευρασίας.
Η στρατηγική περικύκλωση της Ρωσίας
Οι σημερινές εξελίξεις έχουν θέσει οριστικά και αμετάκλητα πλέον τέλος στην περίφημη υπόσχεση που έδωσαν το 1997 οι ηγέτες των
χωρών της Δύσεως στον πρόεδρο της Ρωσίας Γκορμπατσώφ ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί «ούτε μία ίντσα» προς Ανατολάς, ούτε θα αναπτύξει, επί συνεχούς βάσεως, σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις και μέσα πλησίον της Ρωσίας. Από τότε πολλά άλλαξαν. Το ΝΑΤΟ έκανε μέλη του 13 νέες χώρες οι οποίες συνορεύουν με την Ρωσία και, με αφορμή τον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία και την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, προώθησε σταδιακά, δυνάμεις και μέσα και πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις πλησίον των Ρωσικών συνόρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1990, η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της από την Ανατολική, την Κεντρική Ευρώπη και τις Βαλτικές Χώρες, μειώνοντας παράλληλα και την μαχητική ισχύ των Μονάδων που έδρευαν κοντά στα δυτικά της σύνορα.
Σήμερα το ΝΑΤΟ διαθέτει στην Ρουμανία μία Ρουμανική Ταξιαρχία δυνάμεως 4.000 στρατιωτών και μία αμερικανική δύναμη 900 στρατιωτών. Δεδομένου ότι η Ρωσία δεν έχει σύνορα με κάποια χώρα του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, οι δυνάμεις αυτές είναι πιθανόν να έχουν ετοιμότητα μετακινήσεως ή ταχείας μεταφοράς σε κάποια άλλη περιοχή.
Επίσης στην Πολωνία σταθμεύει μία πλήρους συνθέσεως αμερικανική Ταξιαρχία, ένα αμερικανικό πολυεθνικό Τάγμα και σε κάθε μία από τις Βαλτικές Χώρες από ένα πολυεθνικό Τάγμα. Τα τέσσερα αυτά Τάγματα αποτελούν την «Αιχμή του Δόρατος» της παρουσίας του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας και συντονίζονται από τις ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία και Μ. Βρετανία.
Για την προστασία των προαναφερθεισών δυνάμεων αλλά και για την δημιουργία της περίφημης «Πυραυλικής Ασπίδας» το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει στην Ρουμανία και την Πολωνία το αμερικανικό σύστημα Αντιπυραυλικής Προστασίας THAAD (Terminal High-Altitude Area Defence) το οποίο, με βεληνεκές 200 χιλιομέτρων ενισχύει τις δυνατότητες
των ήδη ανεπτυγμένων στις χώρες του ΝΑΤΟ συστημάτων PATRIOT (PAC 2/3). Οι παραπάνω δυνάμεις συνδυάζονται και με ναυτική Νατοϊκή παρουσία σε Εύξεινο Πόντο, Βαλτική, Βόρειο Ατλαντικό, Αιγαίο και Μεσόγειο.
Ναυτική Παρουσία του ΝΑΤΟ στον Εύξεινο Πόντο
Σε ότι αφορά τον Εύξεινο Πόντο, ο οποίος σημειωτέον, γεωγραφικά, είναι για την Ρωσία κάτι ανάλογο με τον κόλπο του Μεξικού για τις ΗΠΑ, εισήλθε προ διμήνου περίπου, το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS CARNEY» προκειμένου να συναντήσει το ήδη ενεργούν στην περιοχή αντιτορπιλικό «USS ROSS».
Τα δύο αντιτορπιλικά τα οποία ελλιμενίζονται στην Ναυτική Βάση της ΡΟΤΑ στην Ισπανία πραγματοποιούν συχνά περιπολίες στην Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, προκειμένου να δώσουν την αίσθηση ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας μπορούν να επιχειρούν με ασφάλεια ευρισκόμενες σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους, όπως συνέβαινε
παλαιότερα επί της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Φέρουν και τα δύο το αντιβαλλιστικό σύστημα AEGIS (Aegis Ballistic Missile Defence) η δε παρουσία τους θεωρείται ως απειλή για τους Ρώσους.
Για τον λόγο αυτόν έσπευσαν να στείλουν στην περιοχή την φρεγάτα «ADMIRAL ESSEN» και δύο σκάφη περιπολίας για διεξαγωγή ασκήσεων.
Επί πλέον ρωσικά μαχητικά συχνά αναχαιτίζουν αμερικανικά αεροσκάφη αναγνωρίσεως και ερεύνης τα οποία ενεργούν στην ίδια περιοχή αλλά και σε περιοχές της Βαλτικής.
Παρουσία στην μέση Ανατολή
Στην Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν απέσυραν τις δυνάμεις τους από την Συρία όπως αρχικά είχαν ανακοινώσει αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθενται να δημιουργήσουν δύο βάσεις στην περιοχή της Μανμπίτζ. Επίσης, το ΝΑΤΟ, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει παράλληλα με την Ρωσία και το Ιράν καί να αποτρέψει την επιρροή τους στο Ιράκ, αποφάσισε να συγκροτήσει μια Αποστολή η οποία θα βοηθήσει
και θα εκπαιδεύσει τις ιρακινές δυνάμεις, με την δημιουργία ειδικών σχολείων και στρατιωτικών ακαδημιών. Με τον τρόπο αυτόν οι ΗΠΑ καλύπτουν το κενό που δημιούργησε η μεταστάθμευση δυνάμεών τους στο Αφγανιστάν, όπου η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει. Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ οι προτεραιότητες της Συμμαχίας «στον Νότο» περιλαμβάνουν την δυνατότητά της να αντιμετωπίζει με επιτυχία μελλοντικές κρίσεις στην περιοχή.
Διάσκεψη Υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ
Κατά την διάρκεια της Διασκέψεως των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αποφασίσθηκε ουσιαστικά η αναθεώρηση της Στρατηγικής Αντιλήψεως του ΝΑΤΟ και η αναπροσαρμογή της Δομής Διοικήσεώς του ώστε να υλοποιηθούν οι νέοι στόχοι του. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γ.Γ. της Συμμαχίας Γιενς Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ενεργεί γρήγορα και αποφασιστικά για να προστατεύει τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνιών μεταξύ της Β. Αμερικής και της Ευρώπης καθώς επίσης και τις υποδομές ζωτικής σημασίας.
Επιβάλλεται συνεπώς να έχει την δυνατότητα να «προπορεύεται» της απειλής τόσο στην θάλασσα όσο και κάτω από αυτή, προκειμένου να αντιμετωπίζει τα ρωσικά υποβρύχια. Αναφέρθηκε επίσης ο Στόλτεμπεργκ και στην διατήρηση των πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος για τον οποίο, λίγες ημέρες αργότερα, την 7η Μαρτίου 2018, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, δήλωσε με έμφαση την ετοιμότητα της χώρας του να αναπτύξει, όταν απαιτηθεί, τα πυρηνικά της όπλα και να ανταποδώσει πιθανό κτύπημα, έστω και αν αυτό σημάνει το τέλος του κόσμου. Με βάση την κρισιμότητα της καταστάσεως, η
παραπάνω δήλωση έγινε για να αποτραπεί ενδεχομένη προσπάθεια εξωθήσεως της Ρωσίας στα άκρα.
Για να έχει το ΝΑΤΟ την δυνατότητα να ανταποκρίνεται στις αμυντικές απαιτήσεις της ειρηνικής περιόδου, της περιόδου της κρίσεως αλλά και κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις στα πλαίσια της υλοποιήσεως της συλλογικής άμυνας (Άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ), η νέα Δομή Διοικήσεως θα προβλέπει την δημιουργία των εξής Στρατηγείων:
α. Μίας Διακλαδικής Διοικήσεως (Joint Forces Command) παρόμοιας με τα ήδη υπάρχοντα Στρατηγεία στην Νάπολη και το Μπρούνσουμ της Ολλανδίας με έδρα το Νόρφολκ των ΗΠΑ. Θα είναι ένα ναυτικό, ως επί το πλείστον Στρατηγείο.
β. Ενός Στρατηγείου ευρύτερης Υποστηρίξεως Διοικητικής Μέριμνας που θα εδρεύει στην Γερμανία (Ουλμ ή Βερολίνο).
γ. Δύο χερσαίων Διοικήσεων (Land Component Commands) με δυνατότητα διοικήσεως αριθμού Σωμάτων Στρατού με έδρες ένα στο βόρειο σκέλος της Συμμαχίας και ένα στο νότιο, ανάλογα με την προσφορά εθνικών στρατηγείων.

Το Στρατιωτικό Σένγκεν
Η πιο σημαντική όμως απόφαση της Διασκέψεως ήταν η αποδοχή της διευκολύνσεως της λεγομένης «στρατιωτικής κινητικότητας», της δυνατότητος δηλαδή για ταχεία μετακίνηση στρατευμάτων, υλικών και εφοδίων μέσω του εδάφους των χωρών της Ευρώπης προς τα σύνορα με την Ρωσία. Αυτό θα επιτευχθεί με παράκαμψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των συνοριακών ελέγχων. Με άλλα λόγια δημιουργείται
ένα Στρατιωτικό Σένγκεν. Η Στρατηγική αυτή είναι εναρμονισμένη με την νέα αμυντική Στρατηγική των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να έχουν ετοιμότητα να εμπλακούν σε σύρραξη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Οι απαιτούμενες κινήσεις θα σχεδιάζονται, θα ελέγχονται και θα συντονίζονται από το Στρατηγείο της Γερμανίας, το οποίο θα ονομάζεται είτε Διοίκηση Επιχειρήσεων Μετόπισθεν (Rear Area Operations Command), είτε Διακλαδική Διοίκηση Υποστηρίξεως (Joint Support Command).
Προκειμένου να υλοποιηθεί η απαίτηση της στρατιωτικής κινητικότητας, θα πρέπει το Στρατιωτικό Σένγκεν να υπαγάγει στις στρατιωτικές ανάγκες και να αναβαθμίσει την υποδομή κάθε χώρας (οδούς, σήραγγες, γέφυρες). Η εξέλιξη όμως αυτή απαιτεί την δαπάνη σημαντικών ποσών. Το παραπάνω γεγονός σε συνδυασμό με την πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ στους Συμμάχους για αύξηση των στρατιωτικών τους δαπανών μέχρι το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας αλλά και την πολιτική της ΕΕ για αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ενώσεως, θα δημιουργήσει τεράστια οικονομική επιβάρυνση στα κράτη. Σε μία περίοδο οικονομικής κρίσεως, μειώσεως των κοινωνικών δαπανών, επιβολής υπέρογκων φόρων, πλειστηριασμών οικιών και λοιπών ακινήτων, ανεργίας και εξαθλιώσεως των Ευρωπαίων πολιτών η έγκριση των αναφερόμενων στην υλοποίηση των επιταγών της νέας Στρατηγικής Αντιλήψεως και Στρατιωτικής Δομής που θα γίνει κατά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο 2018, είναι δεδομένο ότι θα συναντήσει τεράστιες αντιδράσεις.
Με χρονικό επομένως ορίζοντα τον Ιούλιο του 2018, οι κυβερνήσεις των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ επιχειρούν να προλειάνουν το έδαφος
και να κάνουν περισσότερο «εύπεπτες» τις οικονομικές επιβαρύνσεις που θα επιβάλουν στους πολίτες τους, ώστε να περιορισθεί η αγανάκτησή τους. Άλλωστε, των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι η συνεχής δαιμονοποίηση της Ρωσίας από την οποία ο Ευρωπαίος πολίτης πρέπει να αποδεχθεί ότι κινδυνεύει παντοιοτρόπως και, συνεπώς, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή αυτή οφείλει να υποστεί θυσίες. Έτσι, πέραν των καταγγελιών εις βάρος της Ρωσίας για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, την ανάμειξή της στις αμερικανικές εκλογές, την εμπλοκή της στην Συρία και την υποστήριξή της στον πρόεδρο Άσσαντ ο οποίος, αν και νικητής στο πεδίο της μάχης βομβαρδίζει με χημικά τους αμάχους υπηκόους του και τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία, η δηλητηρίαση των Σκριπάλ, η πρόσφατη πολεμική κινητοποίηση στην Μ. Ανατολή και ο βομβαρδισμός της Συρίας,η αναφορά από τον Πούτιν της ισχύος των συμβατικών και πυρηνικών δυνατοτήτων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι χρήσιμα εργαλεία για την δημιουργία μίας εικόνας σοβαρού κινδύνου. Το ερώτημα βεβαίως είναι ποιοι και κατά πόσον αποδέχονται αυτές τις θέσεις, ώστε να είναι πρόθυμοι να υποστούν μία ακόμη οικονομική αφαίμαξη και περιορισμό και άλλων δικαιωμάτων.
Τέλος και πολύ σύντομα, ελλείψει χώρου, την ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απασχολήσουν τα εξής ερωτήματα. Έχει την πολιτική βούληση να εκμεταλλευθεί την σημαντική γεωγραφική θέση και τις υποδομές της χώρας προκειμένου να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη, δεδομένου ότι εκ των πραγμάτων θα κληθεί από το ΝΑΤΟ να διαθέσει; Υπάρχει πρόθεση να εμπλέξει, στην νέα Στρατιωτική Δομή του ΝΑΤΟ το Στρατηγείο Ταχείας Αναπτύξεως (NRDC-GR) στην Θεσσαλονίκη; Έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να επιδιώξει η Τουρκία να εμποδίσει την υλοποίηση της νέας Στρατιωτικής Δομής του ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο του Ιουλίου, χρησιμοποιώντας ως μέσο το δικαίωμα της αρνησικυρίας, ώστε να λάβει ανταλλάγματα εις βάρος μας, γιά να άρει τις επιφυλάξεις της; Υπάρχει η θέληση να κάνουμε κάτι ανάλογο και εμείς, εάν το ΝΑΤΟ υποκύψει στους εκβιασμούς της Τουρκίας;
Γεώργιος Επιτήδειος
Αντιστράτηγος ε.α
Ευρωβουλευτής Λαϊκού Συνδέσμου
Χρυσή Αυγή