PSS

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ
ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

03 Απριλίου, 2019

«Περιβαλλοντική αποκατάσταση χώρων παράνομων χωματοληψιών» Στην περιοχή της Χαλκίδας και πιο συγκεκριμένα στις Τοπικές κοινότητες των Φύλλων και του Μύτικα για αρκετές δεκαετίες .......

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα : «Περιβαλλοντική αποκατάσταση χώρων παράνομων χωματοληψιών»
Στην περιοχή της Χαλκίδας και πιο συγκεκριμένα στις Τοπικές κοινότητες των Φύλλων και του Μύτικα για αρκετές δεκαετίες πραγματοποιούταν εκτεταμένες χωματοληψίες (αργιλοληψίες) στα αγροτεμάχια της περιοχής από βιοτεχνίες και εργοστάσια προκειμένου να κατασκευαστούν τούβλα, κεραμίδια και άλλα κεραμικά είδη. Σε πολλές περιπτώσεις οι χωματοληψίες γινόντουσαν σε ολόκληρη την έκταση αγροτεμαχίων κατεβάζοντας την επιφάνειά τους σε βάθος έως και 20 μέτρων από το επίπεδο του δρόμου και στο σύνολο τους σχεδόν πραγματοποιούνταν χωρίς την απαραίτητη άδεια από την οικεία Περιφέρεια και φυσικά χωρίς να έχει υποβληθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Εδώ είναι χρήσιμο να τονιστεί ότι αναφερόμαστε σε αργιλοληψίες (χωματοληψίες) και όχι σε αργιλιοληψίες οι οποίες υπάγονται στις διατάξεις του Ν. 669/77 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με τις διατάξεις του 4512/2018 και η αποκατάσταση των εκτάσεων αυτών υλοποιείται με βάση εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όποιος ιδιοκτήτης τέτοιας έκτασης θελήσει να αποκαταστήσει με νόμιμο τρόπο μια τέτοια έκταση να βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιβολή πολύ υψηλού προστίμου που καθιστά ασύμφορη την οποιαδήποτε ενέργεια κι έτσι αυτή η κατάσταση ανομίας διαιωνίζεται.
Στις μέρες μας μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς ότι οι περισσότερες από τις εκτάσεις αυτές χρησιμοποιούνται από επιτήδειους προκειμένου να εναποθέσουν κάθε λογής απορρίμματα από γεωργικά υπολείμματα και μπάζα μέχρι και επικίνδυνα απόβλητα χωρίς καμία δυνατότητα εντοπισμού κατά την τέλεση, λόγω της μεγάλης έκτασης που καλύπτουν αυτές οι περιοχές.

Έχοντας υπόψη ότι:
σύμφωνα με το Ν. 4496/2017 τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ που έχουν θεσμοθετηθεί από την πολιτεία και έχουν ως στόχο τους την περιβαλλοντική προστασία, εκτός από την τεχνογνωσία τους για την αποκατάσταση χωματερών είναι σε θέση να διασφαλίσουν και την ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την πλήρωση του απολεσθέντος όγκου εδάφους προκειμένου να μπορέσει να γίνει αποκατάσταση αυτών των εκτάσεων με τρόπο νόμιμο και ασφαλή τόσο προς όφελος των κατοίκων της περιοχής όσο και του περιβάλλοντος.
και επειδή υπάρχει άμεση ανάγκη για αποκατάσταση των συγκεκριμένων τεμαχίων προκειμένου
α) να πάψει η χρήση τους ως χώρων παράνομης εναπόθεσης
β) να σταματήσουν να αποτελούν εστία περιβαλλοντικής και υγειονομικής μόλυνσης
γ) να αναβαθμιστεί η εικόνα των εν λόγω περιοχών ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ιδιοκτήτες τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Εφόσον ο κύριος λόγος που αποτρέπει τους ιδιοκτήτες για την αποκατάσταση των αγροτεμαχίων από τα οποία έγιναν οι παράνομες χωματοληψίες είναι η επιβολή προστίμων, πως προτίθεται να ενεργήσει το Υπουργείο
2) Εφόσον τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ με τη δικαιοδοσία που τους δίνεται ήδη από το Νόμο 4280/2014 προβαίνουν σε ανάλογες αποκαταστάσεις/ παρεμβάσεις, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον κύριο φορέα αποκατάστασης ώστε να εξασφαλίζεται η σύντομη και σύννομη αποκατάσταση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ακριώτης Γιώργος
Αυλωνίτου Ελένη
Βάκη Φωτεινή
Γάκης Δημήτριος
Δέδες Ιωάννης
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Καρακώστα Ευαγγελία
Καφαντάρη Χαρά
Κυρίτσης Γεώργιος
Λιβανίου Ζωή
Μανιός Νικόλαος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Μπαξεβανάκης Δημήτριος
Μπαλλής Συμεών
Μπαλωμενάκης Αντώνιος
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Πρατσόλης Αναστάσιος
Ρίζος Δημήτριος
Ριζούλης Ανδρέας
Στογιαννίδης Γρηγόριος
Τσιρώνης Ιωάννης
Τσόγκας Γεώργιος