ANDREOY 2024

ANDREOY 2024
ANDREOY 2024

PSS

01 Αυγούστου, 2019

SOS .....Αμίαντος: μια «βραδυφλεγής βόμβα», μια καρκινογόνος απειλή για τη δημόσια υγεία μας και για το περιβάλλον!





Αμίαντος: μια «βραδυφλεγής βόμβα», μια καρκινογόνος απειλή για τη δημόσια υγεία μας και για το περιβάλλον!
Ο αμίαντος, ένα ισχυρό και εξαιρετικά επικίνδυνο οικοδομικό υλικό, που χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τη δεκαετία του 1970 και μετά, θεωρείται νομοθετικά απαγορευμένο στην Ευρώπη από το 2005.
Ο "ΑΧΙΝΟΣ" , που στόχο του έχει την προστασία του περιβάλλοντός μας, παρατηρώντας να βρίσκονται πεταμένες και σπασμένες επικίνδυνες πλάκες αμιάντου ως «κοινά σκουπίδια» σε διάσπαρτα σημεία στον Δήμο Ερέτριας από ασυνείδητους αλλά και ανενημέρωτους συμπολίτες μας, ασχολήθηκε με επιμονή σχετικά με την ευθύνη της αποκομιδής των.
Έπειτα από διαμαρτυρίες που δέχτηκε το ΔΣ τον Ιούνιο του 2017 από την περιοχή του Αγίου Παύλου Ερέτριας (Θέση Κολλέικα), για σπασμένα φύλλα αμιάντου και μπάζα που πετάχτηκαν στην άκρη δασικού δρόμου στην περιοχή, ξεκινήσαμε έναν «γραφειοκρατικό» αγώνα, για να βρούμε τον αρμόδιο φορέα που έπρεπε να φροντίσει την αποκομιδή των καρκινογόνων αυτών υλικών.
Η κινητοποίηση του Συλλόγου μας για την αποκομιδή τους στη συγκεκριμένη θέση στάθηκε η αφορμή να ξεκαθαριστεί το «θολό τοπίο» που υπήρχε μέχρι τότε και ήταν ασαφές όσον αφορά τον αρμόδιο φορέα που έπρεπε να περισυλλέξει τέτοια επικίνδυνα απόβλητα, όπως ο αμίαντος, με ασφάλεια. Με μεγάλη μας έκπληξη αντιληφτήκαμε ότι υπήρχε άγνοια στις Υπηρεσίες για το ζήτημα αυτό. Γι’ αυτό με επιμονή και υπομονή στη γραφειοκρατία αποστείλαμε σχετικά έγγραφα στις αρμόδιες Υπηρεσίες για να βρεθεί η άκρη του νήματος. Επειδή και η απομάκρυνσή τους κρύβει κινδύνους, κάθε διαδικασία διαχείρισης αμιάντου γίνεται με βάση αυστηρούς κανονισμούς. (Εφημ. Κυβερν. Π.Υ.Σ. 49/2015 )
Ακολουθήσαμε μια χρονοβόρα και δύσκολη γραφειοκρατική πορεία με αίτηματά μας (Αρ. Πρ. 09/ 05-07-2017) προς τη Δημοτική Αρχή, την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας& Ποιότητας ζωής/ Τμήμα Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου Δήμου Ερέτριας, την ΠΕΑΠΖ Στερεάς Ελλάδας (Αρ. Πρ. 05/16-03-2018), ώστε να βρεθεί ο αρμόδιος υπεύθυνος φορέας αποκομιδής τέτοιων επικίνδυνων αποβλήτων. Οι Υπηρεσίες του Δήμου μας ανταποκρίθηκαν άμεσα , κατόπιν και καταγγελίας των κατοίκων της περιοχής, κάνοντας αυτοψία χωρίς να μπορούν να περισυλλέξουν τα φύλλα αμιάντου , αφού χρειαζόταν να έρθει πιστοποιημένη εταιρεία αποκομιδής επικίνδυνων αποβλήτων.
Τελικά, η άκρη του νήματος βρέθηκε και η λύση δόθηκε, με καθυστέρηση περίπου δύο χρόνων, με την οριστική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, που όρισε αρμόδιο υπεύθυνο φορέα αποκομιδής των τον Δήμο Ερέτριας, καθότι δεν υπήρχε κωδικός για οικονομική επιβάρυνση από την Περιφέρεια. Έτσι, με τις απαραίτητες διαδικασίες που φρόντισε με υπευθυνότητα η Δημοτική Αρχή, και ιδιαίτερα ο κ. Δ. Σουγιουλτζής από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ερέτριας, έγινε η αποκομιδή τους στις 01/03/2019 από την πιστοποιημένη εταιρεία ENVIROCHEM ΕΛΛΑΣ Α. Ε.
Δυστυχώς, το πρόβλημα της αποκομιδής του καρκινογόνου αμιάντου παραμένει επικίνδυνα υπαρκτό, παρόλο που στο συγκεκριμένο σημείο περισυλλέχθηκε. Πολλοί ιδιοκτήτες συνεχίζουν να ξηλώνουν φύλλα αμιάντου, τα γνωστά ελενίτ, από τις σκεπές ή όπου αλλού τα είχαν τοποθετήσει από παλιότερες δεκαετίες στις κατοικίες τους χωρίς να γνωρίζουν τον μεγάλο κίνδυνο που υπονομεύει την υγεία τους και το περιβάλλον γενικότερα. Ο αμίαντος είναι ισχυρότατος καρκινογόνος παράγοντας, που είτε εισπνευστεί, είτε καταποθεί παραμένει μέσα στο σώμα και δεν μπορεί να απομακρυνθεί, ούτε η καρκινική διεργασία να αναστραφεί. Η έρευνα των πειραματικών και των επιδημιολογικών εργασιών, έδειξε ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον αμίαντο για τους ανθρώπους. Για να προληφθούν τα νεοπλάσματα από τον αμίαντο η έκθεση σ’ αυτόν πρέπει να είναι μηδέν.
Η χρήση του απαγορεύθηκε στη Γερμανία το 1995 και στην Ευρώπη το 2005. Μόλις πριν από μια δεκαετία άνθρωποι του κλάδου διαπίστωσαν ότι σε πολλές κόλλες, στόκους και σοβάδες χρησιμοποιούνταν επί χρόνια ίνες αμιάντου. Μπορεί το ποσοστό περιεκτικότητας να μην είναι μεγάλο αλλά αρκεί για να βλάψει σημαντικά τους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν για παράδειγμα τροχιστεί ένας τοίχος και οι ίνες βγουν στην ατμόσφαιρα. Τα πράγματα γίνονται κρίσιμα όταν οι πλάκες σπάσουν, κοπούν, τροχιστούν, αμμοβοληθούν, αποξεστούν ή θρυμματιστούν. Οι κόκκοι της σκόνης που δημιουργούνται σε τέτοιες εργασίες είναι τόσο μικροί που διαπερνούν τα πάντα. Η ομάδα που απειλείται περισσότερο από τις βλαβερές συνέπειες του αμιάντου είναι φυσικά οι άνθρωποι που εργάζονται σε οικοδομές και ήρθαν ή έρχονται άμεσα σε επαφή με το υλικό. Σίγουρα επηρεάζεται και το περιβάλλον γύρω από τις εργασίες αυτές, καθώς η σκόνη αμιάντου κάθεται παντού και εισπνέεται από τον ανυποψίαστο κόσμο του. Συνήθως περνάει πολύς καιρός μετά την έκθεση των εργατών στις ίνες μέχρι να εκδηλώσουν κάποια ασθένεια. Οι μικροσκοπικές ίνες μένουν για πάρα πολύ καιρό στις πνευμονικές κυψελίδες καθότι ο οργανισμός δεν μπορεί να τις αποβάλει. Έτσι μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες ακόμη και δεκαετίες αργότερα!!!
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Οι εργασίες αποξήλωσης και αποκατάστασης με υλικά αμιάντου επιτρέπεται να γίνονται μόνο από εξειδικευμένες εταιρείες, οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εκτέλεση αυτών των εργασιών. Εσείς, σαν ιδιώτης, δεν επιτρέπεται να αφαιρέσετε ή να αποξηλώσετε και να απορρίψετε τα δομικά υλικά που περιέχουν αμίαντο. Αν ο αμίαντος ξηλωθεί από κάποιο άτομο χωρίς τη λήψη προστατευτικών μέτρων, βάζει σε κίνδυνο την υγεία του, την υγεία της οικογένειάς του και του περιβάλλοντος!
Γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε μια υπεύθυνη λύση στη βραδυφλεγή βόμβα που λέγεται «αμίαντος» και απειλεί με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, όπως αμιάντωση, καρκίνος του πνεύμονα με την επιθετική μορφή του, το μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα! Απευθύνουμε έκκληση και επιστούμε την προσοχή και την προτεραιότητα που πρέπει να λάβει υπόψη της η νέα Δημοτική Αρχή και οι Δημοτικοί μας Σύμβουλοι!
Η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμβουλος και σύμμαχος της υγείας μας, της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντός μας!
(Σας παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια απ’ τα έγγραφα για το θέμα.)












  • Christina Caraferia Συγχαρητηρια για τον αγωνα σας. Μπράβο.

  • ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΤΣΕΚΗΣ Μπραβο για το ενδιαφερον σας για το περιβαλλον.!!
    Πιστευω οτι θα ολοκληρωνατε το εργο σας αν βοηθουσατε τους αρμοδιους φορεις με τις υποδειξεις σας για :
    1.Μειωση της ηχορυπανσης που στη Ερετρια ,ειδικα τις νυκτερινες ωρες, χτυπαει "κοκκινο" .. χωριςΔείτε περισσότερα
    1
    • Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ερέτριας " Ο Αχινός" Σας ευχαριστούμε πολύ, κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΤΣΕΚΗΣ, για τις επισημάνσεις σας! Θα χαρούμε να σας δούμε κι από κοντά στον Σύλλογό μας να βοηθήσετε κι εσείς, όπως και όποιοι συνδημότες μας ενδιαφέρονται για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου μας στην πράξη! Ο "ΑΧΙΝΟΣ" είναι ένας Σύλλογος που εδώ και 12 χρόνια αγωνίζεται για τη βελτίωση του περιβάλλοντός μας στην Ερέτρια, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις υπηρεσίες του Δήμου που είναι αρμόδιες για τα θέματα, που μας ταλαιπωρούν! Όσον αφορά τα σκουπίδια... θα συσσωρεύονται δυστυχώς, αφού έχει κλείσει και ο ΣΜΑ Ερέτριας!