PSS

12 Μαρτίου, 2018

Διακοπή του πρωταθλήματος Το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού και του υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Βασιλιεάδη. Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Βασιλειάδης ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης για επ΄ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.


Διακοπή του πρωταθλήματος
Το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού και του υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Βασιλιεάδη. Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Βασιλειάδης ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης για επ΄ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.
«Όλα είναι στο τραπέζι», είπε ο κ. Βασιλειάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και παρέπεμψε στην επικοινωνία που θα έχει τις επόμενες ώρες με τους αρμόδιους φορείς. Δήλωσε, επίσης, πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να σταματήσει η προσπάθεια της για εξυγίανση του ποδοσφαίρου, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν οι απαραίτητες πρόνοιες για την Εθνική Ομάδα.
Αργά το βράδυ της Κυριακής, μετά τα επεισόδια, ο κ. Βασιλειάδης είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η Πολιτεία είναι έτοιμη για «δύσκολες αποφάσεις» σε συνεννόηση με την UEFA. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας εκτρέψει από το στόχο μας», τόνισε. Αναλυτικά, η δήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη έχει ως εξής:
«Οι σημερινές εικόνες πληγώνουν πρώτα από όλα τους φίλους του ΠΑΟΚ και κατ' επέκταση όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου.
» Εικόνες όπου παράγοντες μπαίνουν οπλοφορώντας στους αγωνιστικούς χώρους μας γυρνούν πολλά χρόνια πίσω. Τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα απαιτούν γενναίες αποφάσεις. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου απέναντι σε πανίσχυρους αντιπάλους και κατεστημένα κυκλώματα.
» Και φέτος μετά από χρόνια είχαμε το πιο συναρπαστικό και πιο δίκαιο πρωτάθλημα. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας εκτρέψει από το στόχο μας, ακόμη κι αν χρειαστεί σε συνεννόηση με την UEFA να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις».
Αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε κι επίσημα από τον κ. Βασιλειάδη η αναβολή του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ αλλά και του Κυπέλλου, έως και την αποκατάσταση της ομαλότητας. Στο ΦΕΚ Β’ 868/12-3-2018 αναφέρεται ότι η διακοπή κρίθηκε απαραίτητη λόγω του εξόχως τεταμένου κλίματος που διαμορφώθηκε μετά την εμφάνιση του προέδρου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, να οπλοφορεί.
Αναλυτικά η απόφαση του Βασιλειάδη που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 868/12-3-2018, είναι η ακόλουθη:
«Αποφασίζουμε τη διακοπή επ’ αόριστον διεξαγωγής αγώνων ποδοσφαίρου του επαγγελματικού πρωταθλήματος SUPER LEAGUE περιόδου 2017-2018, καθώς και των ποδοσφαιρικών αγώνων Κυπέλλου επαγγελματικών ομάδων Α’ και Β’ εθνικής κατηγορίας (SUPER LEAGUE – FOOTBALL LEAGUE) περιόδου 2017-2018, με άμεση ισχύ από 12/03/2018.
Η ως άνω διακοπή κρίθηκε απαραίτητη λόγω της αυξημένης αντιπαλότητας και το εξόχως τεταμένο κλίμα όπως διαμορφώθηκε με την εμφάνιση αξιωματούχου ομάδας και συγκεκριμένα του προέδρου της γηπεδούχου ΠΑΕ ΠΑΟΚ κου Σαββίδη, να οπλοφορεί κατά τη διάρκεια του αγώνα ο οποίος διεξήχθη την Κυριακή 11/03/2018 στο γήπεδο της Τούμπας, μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ ΠΑΟΚ – ΠΑΕ ΑΕΚ και που απεικονίζεται στο video της τηλεοπτικής κάλυψης του αγώνα που έχει δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο καθώς και τις εμπρηστικές δηλώσεις των αξιωματούχων κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και ιδίως κατά τις τελευταίες αγωνιστικές. 
Το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια καθόσον πιθανολογείται ότι η παραμικρή αφορμή μπορεί να πυροδοτήσει εκτεταμένες βίαιες συμπεριφορές».
Ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», είπε ότι «ο οποιοσδήποτε μπαίνει με περίστροφο, με τέτοιον τσαμπουκά, σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο -πολύ δε περισσότερο, αν είναι πρόεδρος μιας ομάδας- είναι απαράδεκτο, όπως και να το δει ο καθένας».
Αναλυτικά, καλούμενος να σχολιάσει τα γεγονότα που συνέβησαν, στην Τούμπα, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε: «Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής και κατηγορηματικός. Θεωρώ ότι τα χθεσινά επεισόδια, το χθεσινό σκηνικό προσβάλλει το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα έλεγα ότι πρέπει να αποτελέσει αφορμή, όχι για μια μεγάλη συζήτηση, αλλά για αυστηρά μέτρα. Είναι προκλητική η χθεσινή εικόνα και νομίζω ότι κάνει πρώτα από όλα κακό στην ίδια την ομάδα του κ. Σαββίδη και στον κόσμο του ΠΑΟΚ».
Ακόμη, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά ευνοϊκή μεταχείριση ούτε για πρόσωπα, ούτε για ομάδες. «Δεν υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά για τον οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε θέση και αν είναι, πολύ δε περισσότερο εάν είναι ένα δημόσιο πρόσωπο», τόνισε.
------------------------------------------------

Α. Τσίπρας: Πρέπει να κοπεί ο γόρδιος δεσμός
Κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στα όσα εκτυλίχθηκαν στο γήπεδο της Τούμπας, λέγοντας πως πρέπει «να κοπεί ο γόρδιος δεσμός» και να αγνοηθεί το πολιτικό κόστος, με τον επικεφαλής του Ποταμιού να στέκεται από την πλευρά του στην ανάγκη υιοθέτησης πιο αυστηρών κανόνων. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, αν και η συνάντηση διοργανώθηκε με αφορμή την πρότασή του για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας «κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε και για τα ποδοσφαιρικά, γιατί τα προβλήματα είναι παραπάνω από αυτά που μπορούν να γίνουν αποδεκτά». «Πράγματι, είναι πολύ στενάχωρο και δυσάρεστο αυτό», απάντησε ο Πρωθυπουργός.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι «σε όλες τις χώρες υπάρχουν μαφιόζοι που πάνε στο ποδόσφαιρο. Αλλά εδώ τόσα χρόνια -σήμερα φοβάμαι και αύριο-, αν δεν βάλουμε αυστηρούς κανόνες, αυστηρούς νόμους, αν δεν κόψουμε κεφάλια, θα παραδινόμαστε συνέχεια σ΄ αυτές τις συμπεριφορές».
«Αυστηρούς κανόνες έχουμε επιχειρήσει να βάλουμε», απάντησε ο Πρωθυπουργός, για να τονίσει πως «το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ότι αυτός ο γόρδιος δεσμός πρέπει να κοπεί και πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί ότι πρέπει να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος». Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «κάθε στιγμή, όταν πας να υλοποιήσεις αυτούς τους κανόνες, κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται». «Κι εκεί», σημείωσε, «είναι θέμα βούλησης την οποία εγώ προσωπικά είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω».
-------------------------------------------------------------
Πλήθος πολιτικών αντιδράσεων έχουν προκαλέσει τα όσα έγιναν το βράδυ της Κυριακής στο γήπεδο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, με την εισβολή του ιδιοκτήτη και προέδρου του ΠΑΟΚ, Ι. Σαββίδη, στον αγωνιστικό χώρο με όπλο δεμένο στη ζώνη του.
Ήδη κατά του προέδρου του ΠΑΟΚ έχει σχηματιστεί δικογραφία με την αυτόφωρη διαδικασία από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, για παράβαση του νόμου περί Αθλητισμού. H συγκεκριμένη πράξη συνδέεται με την εισβολή του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο αγωνιστικό τερέν της Τούμπας, ύστερα από την ακύρωση του γκολ που πέτυχε η ομάδα του στην εκπνοή της αναμέτρησης με την ΑΕΚ. Κατόπιν τούτου, ο επιχειρηματίας αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Παράλληλα, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι διενεργείται προανάκριση εις βάρος του Ιβάν Σαββίδη μετά την εισβολή του στο γήπεδο. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η εισβολή στο γήπεδο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα είναι αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος, για το οποίο, σύμφωνα με τον νόμο, τηρείται η διαδικασία του αυτοφώρου που επιβάλλει τη σύλληψη του δράστη εντός 24 ωρών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το αυτόφωτο λήγει σήμερα το βράδυ.