PSS

10 Μαρτίου, 2018

Ολοκληρώνεται το έργο «Ενίσχυση Λιθορριπής Προστασίας Λιμένα Κύμης» από τον ΟΛΝΕ.

Ολοκληρώνεται το έργο «Ενίσχυση Λιθορριπής Προστασίας Λιμένα Κύμης» από τον ΟΛΝΕ.

Στην φάση της ολοκλήρωσης με την πρόοδο των εργασιών να αγγίζει το 100% βρίσκεται το έργο της ενίσχυσης της λιθορριπής του λιμένα Κύμης, η οποία ενίσχυση-με συμπλήρωση λιθορριπής προστασίας κρηπιδότοιχου- θα θωρακίσει το λιμενοβραχίονα από τους ισχυρούς ανέμους και τους κυματισμούς που παρατηρούνται στην περιοχή.
Στην πρότερη κατάσταση του, ο προσήνεμος μόλος αντιμετώπιζε μεγάλες κυματικές φορτίσεις που δημιουργούνται στο ανοικτό πέλαγος από ανέμους κυρίως βόρειας-βορειοανατολικής-ανατολικής κατεύθυνσης που αποτελούν την πλειοψηφία των κυματισμών της περιοχής. Η ελλιπής λιθορριπή θωράκισης δημιουργούσε αρκετά προβλήματα στη λειτουργία του λιμένα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την υπερπήδηση του κυματισμού στο μόλο αλλά και τις φθορές που έχουν σημειωθεί. Η συνέχιση αυτής της κατάστασης εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους για τη στατική συνέχεια του μόλου μιας και ήταν πιθανή η σταδιακή αποδιοργάνωση της υπόβασης της ανωδομής και το ξέπλυμα της λιθορριπής φίλτρου. Κατά καιρούς ο προσήνεμος μόλος έχει συντηρηθεί με επανατοποθέτηση νέας λιθορριπής ή αναδιάταξη και συμπλήρωση της ήδη υπάρχουσας. Λόγω του μεγάλου κόστους συντήρησης, οι διάφορες προσθήκες πραγματοποιούνται τμηματικά όπως και στο παρόν έργο.
Η λύση που προκρίνεται ήταν η συμπλήρωση του πρίσματος λιθορριπής, καθώς επίσης αναδιάταξης της ήδη υπάρχουσας, πριν την τοποθέτηση νέας.
Το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ 2016) και ο προϋπολογισμός του έχει οριστεί στις 73.800€ με Φ.Π.Α.
Ανάδοχος η εταιρεία ΠΡΟΕΝΤΑΣΗ Γ.Δ Σαπιρίδης, η οποία και προσέφερε έκπτωση της τάξης του 46%.

Το λιμάνι της Κύμης είναι το σημαντικότερο της νότιο-κεντρικής Εύβοιας, έχει χαρακτήρα επιβατικό και ταυτόχρονα εμπορικό-χαρακτηρισμένο μάλιστα εθνικής σημασίας αναφορικά με την εμπορική του διάσταση- και αποτελεί έναν ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης για τον Οργανισμό Λιμένων Νομού Εύβοιας.



Γραφείο Επικοινωνίας Δημοσίων Σχέσεων και Κοινωνικής Ευθύνης