PSS

27 Αυγούστου, 2021

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΕΥΒΟΙΑ 2021 == ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΤΙ ΑΚΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΙΔΗΨΟ...ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ...


 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με το βλέμμα πλέον στην επομένη μέρα

«Καταθέτουμε τις αρχικές μας προτάσεις όπως αυτές παρουσιαστήκαν και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τις οποίες και θα διεκδικήσουμε να ενταχθούν στα πλαίσια ενός δημιουργικού και συλλογικού διαλόγου, σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, στο πακέτο των πολιτικών στήριξης και ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών», δήλωσε η κα Κατερίνα Μπατζελή.

Η ανάπτυξη που χρειάζεται η Βόρεια Εύβοια, πρέπει να είναι «πράσινη» αλλά όχι «πράσινης εκμετάλλευσης».

Για να επιτευχθεί το σύνολο των πολιτικών και των παρεμβάσεων υπάρχουν αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να διασφαλιστούν και ισχύουσες πρακτικές που πρέπει να αποφευχθούν.

Πρώτον: Ο εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός της πολιτικής προστασίας πρέπει να αλλάξει ριζικά.Επιβάλλεται να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας δίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την από κοινού αξιολόγηση και αναβάθμιση των εθνικών σχεδίων βάσει βέλτιστων πρακτικών άλλων χωρών. Απαιτείται μία σημαντική επένδυση στην πρόληψη.

Δεύτερον: Απαραίτητη προϋπόθεση ο καθορισμός ειδικών πολιτικών αλλά και του συνολικού προϋπολογισμού που θα διασφαλίζει την σταδιακή και ολοκληρωτική υλοποίηση του προγράμματος.

Ο ενδοπεριφερειακός, διαδημοτικός στρατηγικός σχεδιασμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις προκλήσεις της κλιματική αλλαγής και την ανάγκη για βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη στην Βόρεια Εύβοια.

Τρίτον: Η εφαρμογή της ενεργειακής δημοκρατίας, με τον θεσμό των ενεργειακών συνεταιρισμών ή συμμετοχικών ενεργειακών κοινοτήτων δημοτικών /συνεταιριστικων, είναι η μεγάλη πρόκληση.

Τέταρτον: Οι αγροτικοί και δασικοί συνεταιρισμοί, οι δασικής δραστηριότητας ΚΟΙΝΣΕΠ(Κοινωνικής Οικονομίας), τα σωματεία των ρετσινάδων, οι τοπικές κοινότητες,

οι ενεργοί πολίτες και οι φορείς τους, τα επιμελητήρια, οι Δήμοι, πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για ένα συλλογικό ,συμμετοχικό αναπτυξιακό, παραγωγικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης. Να συμμετέχουν «υποχρεωτικά» ,σε όλα τα μοντέλα, τις διαδικασίες και πολιτικές, εκείνων των αναδασώσεων και ανασυγκρότησης των περιοχών τους. Να συμμετέχουν ΩΣ ΜΕΤΟΧΟΙ,ΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ. Των ίδιων των περιοχών τους ,που δεν έχουν όλες τα ίδια χαρακτηριστικά, περιβαλλοντικά, εδαφολογικά, οικονομικά, παραγωγικά και δημογραφικά.

Πέμπτον: Σε συνεργασία με επιστημονικούς και πανεπιστημιακούς φορείς, να καταρτιστεί ένα καινοτόμο σχέδιο για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στο σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί. Στόχος να είναι με γρήγορες διαδικασίες και χωρίς χρονοτριβές, να επιτευχθεί η θωράκιση των πυρόπληκτων περιοχών καθώς το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και επικίνδυνο για την εκδήλωση πλημμυρών.

Έκτον: Συγκρότηση κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος Ανασυγκρότησης της Β. Ευβοίας, με την διαδημοτική ,διαπαραταξιακή συμμετοχή της

Αυτοδιοίκησης και πανεπιστημιακών φορέων της Περιφέρειας. Η Επιτροπή αυτή να συσταθεί άμεσα ώστε να συμμετέχει σε κάθε διαπραγμάτευση διαμόρφωσης του Προγράμματος Ανασυγκρότησης και υλοποίησης του. Η διαφάνεια ,η παρακολούθηση και ο έλεγχος της υλοποίησης του προγράμματος, είναι προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν την υλοποίηση του μακροχρόνιου ,πολυεπίπεδου και καινοτόμου αυτού προγράμματος ανασυγκρότησης και θα αποκλείουν κάθε αθέμιτη και κερδοσκοπική συμπεριφορά .

Συνεχίζοντας τόνισε ότι:

«Τα προτεινόμενα μέτρα από την κυβέρνηση εκτιμούμε ότι είναι σκόπιμο να τροποποιηθούν ,να συμπληρωθούν και να ενισχυθούν με νέες και ολιστικής διάστασης πολιτικές . Μπορούν να χρηματοδοτηθούν δε, από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, Χρηματοδοτικούς Μηχανισμούς και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψη με την τροποποίηση αυτών σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο. Επίσης ,είναι απαραίτητο να συζητηθούν και να συμπεριληφθούν ειδικά θέματα και αιτήματα των παραγωγικών φορέων και τα οποία η Περιφερειακή Αρχή θα καταθέσει σε κάθε αρμόδιο Υπουργείο».

Κατατέθηκαν αναλυτικά οι προτάσεις τις οποίες και αναφέρουμε επιγραμματικά ι:

1. ΑΙΤΗΜΑΤΑ ρητινοκαλλιεργητών στα οποία και συμφωνούμε

2. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΩΡΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ (ΟΧΕ), είναι σκόπιμο να ορισθεί η πληγείσα περιοχή με ενιαίο παραγωγικό και κοινωνικό ιστό -βλέπε Β. Εύβοια

3. ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ: Σημαντικό ρόλο ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ μπορεί να έχει ΜΙΑ ΔΟΜΗ-που στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να είναι και η Αναπτυξιακή Εταιρεία των Περιφερειών- με (Επιμελητήρια, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ εταιρείες , Συνεταιρισμοί και ΚΟΙΝΣΕΠ, Αυτοδιοίκηση)

4. Ειδικά προγράμματα ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΥΤΕΥΣΕΩΝ

5.ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ στις πληγείσες περιοχές ,που έχουν καταθέσει προτάσεις να προεγκριθούν άμεσα , να τροποποιηθούν οι υποχρεώσεις τους και η χρηματοδότηση τους για την εγκατάσταση τους.

5. ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΠ(προϊόντων ονομασίας προέλευσης), όπως για τις ελιές Ροβιών ,ελαιολάδου,σύκων) αλλά και όλων των αγροδιατροφικών προϊόντων ώστε να μην χαθεί η κατοχύρωση τους ,παραγωγική και εμπορική, λόγο της «εξαφάνισης τους» από τις αγορές για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα

6. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ,χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων βάσει των δηλώσεων τους στο ΟΣΔΕ για πλήρη αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.

7. Άμεση ενίσχυση και στήριξη για την κατασκευή ή επιδιορθώσεις των ΣΤΑΒΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ χωρίς δάνεια.

8. Διασφάλιση ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ με διαδικασίες από το ΥΠΑΑΤ ,διότι δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζονται οι κτηνοτρόφοι από τον εθελοντισμό των αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων.

9. Να δοθούν ΚΙΝΗΤΡΑ ώστε και νέοι να ασχοληθούν με επαγγέλματα της υπαίθρου, όπως της κτηνοτροφίας,

10. Στήριξη της τοπικής ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ με την εγκατάσταση της στις εναπομένουσες δασικές εκτάσεις (πευκοδάση)

11. Ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει το σύνολο των ζημιών χωρίς καθυστέρηση και αποκλεισμούς.

12. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ και ιδιαίτερα το ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ να μειωθεί με ειδικές συμφωνίες

13. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ που αποτελεί και βασικό πυλώνα της συμμετοχικής οικονομίας μικρής κλίμακας.

14. Δραστική μείωση (30-40%) του ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα τρία χρόνια στις πληγείσες περιοχές.

15. Επιτάχυνση έκδοσης εκκρεμών αιτήσεων για συνταξιοδότηση. Να δοθεί επίδομα σε πυροπαθείς για σύνταξη του ΟΓΑ

16. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ , σκόπιμο είναι να σχεδιαστεί και να λειτουργήσει άμεσα.

17. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ : Είναι μία ευκαιρία όπως επαναπροσδιοριστεί το τουριστικό μοντέλο και οι δυνατότητες του Τουρισμού στην Β. Εύβοια βάσει και των διαχρονικών προτάσεων των φορέων, τις οποίες και γνωρίζουμε. Ειδική θεματική ενότητα.

18. Διασφάλιση των ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ στην ΝΕΑ ΚΑΠ 2027, των αγροτών και κτηνοτρόφων στις πληγείσες περιοχές της Περιφέρειας ,να μελετηθεί ΜΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ και δημιουργία ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ,

19. Αξιοποίηση πόρων από το ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΚΉΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ, με χρήση της ΡΗΤΡΑ ΕΥΕΛΙΞΙΑΣ για την δημιουργία μιας αναπτυξιακής δράσης

20. Σύστημα ενισχυμένης ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ των Περιφερειακών Προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές με σκοπό να ενταχθούν σε αυτά, όσες το έχουν πραγματική και άμεση ανάγκη.

21. Άμεση ένταξη των τοπικών επιχειρήσεων στις ενισχύσεις του ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΣΕΠΙΦ ΙΙ) και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, εφόσον συνεχίζεται η δράση του.

22. ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ, με την ενίσχυση του προγράμματος Αν. Τρίτσης, το οποίο θα μπορούσε να συμπεριλάβει πλέον διατοπικές μελέτες, έργα των πληγεισών ημιαστικών και περιαστικών περιοχών και δασικών εκτάσεων των δήμων.

23. Διαβούλευση με ΕΕ για ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ,

24. Αύξηση του ποσοστού επιδότησης του ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΥ

25. ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ του 2018 ,μεταξύ των οποίων αναφέρονται και τα ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ, το ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΩΝ και οι ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ ,είναι απαραίτητο όπως επεναξετασθούν και προσαρμοστούν στην νέα εθνική και περιφερειακή κατάσταση

26. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ- ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ Είναι απαραίτητο όπως:

ü επανεξεταστεί η διαδικασία ,ο έλεγχος και η υλοποίηση των παρεμβάσεων αυτών .ώστε να επισπευθούν, να υπάρχει έλεγχος στην υλοποίηση τους και παράδοση τους.

ü Υπάρχει πλήρης συντονισμός επιχειρησιακός και επιστημονικός μεταξύ των συναρμόδιων περιφερειακών υπηρεσιών και των κεντρικών, Περιβάλλοντος ,Δασών, αλλά και επιστημονικών και πανεπιστημιακών φορέων.

27. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ στην εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών για τις φυσικές καταστροφές

Κατερίνα Μπατζελή επικεφαλής της παράταξης και οι Περιφερειακό Σύμβουλοι

Νίκος Μπέτσιος, Τάσος Βελισσαρίου, Κώστας Σωτηρόπουλος, Μπάμπης Φάκος και Μάνος Γέμελος.

=======================================




'' Ο Λ Ο Ι  Σ Τ Ο Ν  Α Γ Ω Ν Α  Γ Ι Α  Ν Α

Ζ Η Σ Ο Υ Μ Ε  Σ Τ Ο Ν  Τ Ο Π Ο  Μ Α Σ’’

----------------------------------------------------------------------------

Αυτό ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στο συγκλονιστικό συλλαλητήριο των πυρόπληκτων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο(21/8) στον κόμβο της Στροφυλιάς στη Β. Εύβοια, στο οποίο οφείλουμε να ανταποκριθούμε: αγωνιζόμενοι μαζί τους για να μη φτωχοποιηθεί και ερημοποιηθεί ο τόπος, για να υπάρξει αποκατάσταση της αδικίας που κατέστρεψε το πανέμορφο αυτό φυσικό περιβάλλον και ταυτόχρονα κατέστρεψε τις ζωές και τα όνειρά τους μέσα σε λίγες μέρες.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα,που αποτελούσαν βασικό πυρήνα του προεκλογικού αφηγήματος του επιτελικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας,έγιναν στάχτη μέσα στις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τη Β.Εύβοια και τις άλλες περιοχές της Χώρας μας.

Δεν υπήρξε καμμία πρόβλεψη θωράκισης του κρατικού μηχανισμού,αγνοώντας τα σχέδιαπου της παραδόθηκαν,παρά τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού για ''φυσιολογικό καλοκαίρι'', αφού έδωσε προτεραιότητες για:προσλήψεις αστυνομικών στα Πανεπιστήμια και όχι πυροσβεστών, χάρισε μεγάλα ποσά στα γνωστά μέσα ενημέρωσης-λιβανιστήρια της (λίστα Πέτσα),δεν

αγόρασε νέα πυροσβεστικά οχήματα και ανταλλακτικά των αεροπλάνων πυρόσβεσης.

Χρησιμοποιεί την κλιματική αλλαγή ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ,για να συγκαλύψει την τεράστια αποτυχία της στη διαχείριση των πυρκαγιών,έχοντας βασική επικοινωνιακή τακτική ''μην έχουμε νεκρούς για να μην χάσουμε το πλεονέκτημα με το Μάτι'',δίνοντας εντολές να αδειάζουν απροστάτευτα και στο έλεος της φωτιάς αρκετά χωριά,πολλά εκ των οποίων σώθηκαν χάριν των γνωστών ηρωικών προσπαθειών των κατοίκων.

Αυτή η δήθεν ανθρωποκεντρική προσέγγισή της δείχνει το πως αντιλαμβάνεται την αλληλεξάρτηση του ανθρώπουμε τη φύση,αφού τα δέντρα,τα δάση,τα ζώα,τα σπίτια είναι ένα με την ανθρώπινη ζωή.

Για την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ θα πρέπει:

· Στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης για την Β. Εύβοια θα πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο μετέχονταςστις αποφάσεις, οι εκλεγμένοι τοπικοί εκπρόσωποι και όχι μονομερώς να αποφασίζει το Μαξίμου μέσω του εκπροσώπου της (Mπένος). Πρέπει να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξητων περιοχών που έχουν πληγεί,με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.

· Όλες οι καμένες εκτάσεις να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες, με απαγόρευση κάθε αλλαγή χρήση γης,μέχρινα ολοκληρωθεί ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές(τοπικά χωρικά σχέδια,δασικοί χάρτες,κτηματολόγια), αξιοποίηση του πορίσματος Γκολντάμερ με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικώνοικοσυστημάτων,με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

· Να δοθούν τα χρήματα των αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών και την μη επιβάρυνσή τους στο εξής με τους λογαρισμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, ένφια, ασφαλιστικά ταμεία και δάνεια τραπεζών, μέχρις αντιστροφής της κατάστασης. Παράλληλα να τροποιηθούν κάποιες αποφάσεις (ενδεικτικά για το άτοκο δάνειο που χαρίζονται μόνοοι τόκοι ενώ θα πρέπει να καταβάλλονται οι δόσεις)και να δοθούν στις επιχειρήσεις επιδοτούμενα(ΕΣΠΑ)χρηματοδοτικάεργαλεία.

· ΑΜΕΣΑ πρέπει να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα (κορμοδέματα κλπ), για τα οποία πρέπει να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά μόνο εργαζόμενοι από την τοπική κοινωνία και όχι ανάθεσή τους σε ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες.

Προκειμένου να στηρίξουμε ενεργά τον αγώνα τους, συστήσαμε Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας με άτομα που διαθέτουν ειδικές γνώσεις και θα παρακολουθούμε, θα προτείνουμε και θα παρεμβαίνουμε οσάκις κριθεί αναγκαίο, αφουγκραζόμενοι τις προτάσεις και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να επιστρέψει και πάλι το χαμόγελό τους.-

Χαλκίδα 24/8/2021


===================================



Δήλωση της Κατερίνας Μπατζελή

«Πότε λέτε αλήθεια κε Σπανέ»

Όταν χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο (24-08-21)δηλώσατε ότι οι πυροσβέστες είχαν εντολή "μη κατάσβεσης" ή όταν σας λέγαμε "πιέστε" για ουσιαστική βοήθεια και εναέρια μέσα γιατί καιγόμαστε και μας απαντήσατε δημοσίως ότι όλα είναι υπό έλεγχο και "λέμε θλιβερά ψέματα ή τα λεγόμενα μας είναι προϊόντα βαθύτατης άγνοιας".

Αποποιείστε τις δικές σας ευθύνες, να οργανώσετε τις δυνάμεις της περιφέρειας όπως άλλωστε ορίζει και ο νόμος της Ν.Δ. Μας ενημερώνατε ότι όλα «βαίνουν καλώς».

Αν δεν είχατε κατανοήσει τις ευθύνες σας ,τον ρόλο σας ,αν αιτηθήκατε για τα μέσα που προβλεπόταν και δεν σας τα έδωσαν ,δημοσιεύετε την αλληλογραφία αφού δεν θέλατε να ενημερώσετε το ΠΣ.

Από τα χθεσινά σας λεγόμενα πρόεκυπτε ,ότι η Περιφέρεια δεν προετοιμάστηκε, έχοντας μάλιστα από πολύ νωρίς πληροφόρηση για την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Αυτή «η επιμελημένη αφέλεια σας» ,μας ξεπερνάει…

Τώρα κατόπιν εορτής «μιλάτε» ,λέτε αυτά που έλεγε ο κόσμος και οι δήμαρχοι των πληγέντων περιοχών της Β. Ευβοίας. Είχαμε δηλώσει ότι υπήρχε ένα vertigo ασυνεννοησίας μεταξύ των υπηρεσιών και κυρίως με εκείνες της πολιτικής προστασίας.

Μιλάτε πλέον εκ του ασφαλούς. Δεν θα εμπλακούμε σε «ενδοοικογενειακές και ενδοκομματικές αντιπαραθέσεις που γίνονται πάνω στα αποκαΐδια»

Ξέρετε ότι υπάρχουν και ποινικές ευθύνες σε πολλές κατευθύνσεις.

Κατερίνα Μπατζελή, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά»

============================



Β. Αποστόλου: Μπλόκο σε διαδικασίες κατά πυροσβεστών που έδωσαν μάχη παρά τις εντολές μη κατάσβεσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, κατά τη διάρκεια του έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας με αφορμή τις καταγγελίες του Περιφερειάρχη Φ. Σπανού για την εντολή μη κατάσβεσης που είχαν τα επίγεια μέσα:

«Οι ευθύνες υπάρχουν, θα αναδειχθούν και θα αναζητηθούν.

Θα σταθώ στην περίπτωση που αφορά τους απλούς πυροσβέστες οι οποίοι με αυτοθυσία έδιναν μάχες με τις φλόγες και τώρα κινδυνεύουν να δημιουργηθεί μια διαδικασία σε βάρος τους. Πρέπει να προστατευτούν από εσάς, το Περιφερειακό Συμβούλιο, όσοι πυροσβέστες παράκουσαν τις εντολές μη κατάσβεσης. Κι εμείς ως κομματικός χώρος δε θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί διαδικασία σε βάρος τους.»

================================


Εγείρεται τεράστιο ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα από την «εντολή μη κατάσβεσης»! 

Ο Περιφερειάρχης, σε επίσημη συνεδρίαση, με πλήρη συνείδηση δηλώνει στις κάμερες και με κείμενο  μπροστά του ότι υπήρξε «εντολή μη κατάσβεσης» στην Εύβοια! Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να μαζευτεί ή να υποβαθμιστεί όπως θα επιχειρήσουν τα κυβερνητικά χειραγωγούμενα μέσα. Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα είχε καλέσει «χτες» τον Περιφερειάρχη -που σημειωτέον πρόσκειται στο κυβερνητικό κόμμα και συνεπώς δεν μπορεί να του χρεωθούν λόγοι αντιπολίτευσης- για να εξηγήσει ποιους εννοεί. Και βέβαια θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες. Έως τότε θα επαναλαμβάνουμε το ερώτημα κάθε μέρα: ποιοι πήραν συνειδητά την απόφαση να οδηγηθεί σε ολοκαύτωμα μια ολόκληρη περιοχή; Στο ελάχιστο να ισχύει η κυβέρνηση δεν στέκεται ούτε μέρα...
    Συμεών Κεδίκογλου.
=====================================

Σίμος Κεδίκογλου: «Επειγόντως τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα και άμεση στήριξη των πυρόπληκτων».

 



Σίμος Κεδίκογλου: «Επειγόντως τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα και άμεση στήριξη των πυρόπληκτων».

Την επείγουσα ανάγκη ολοκλήρωσης της κατασκευής των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας με πρωτεργάτες τους ανθρώπους του δάσους, τους ρητινοσυλλέκτες, τους δασεργάτες, τους μελισσοκόμους και τους αγρότες, καθώς περιοχές όπως η Λίμνη, οι Ροβιές, η Ιστιαία, οι Γούβες, ο Βουτάς και η Μονοκαρυά κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα, τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Αιδηψό. Πρόσθεσε, πως ήδη ακολουθούν μία νέα διαδικασία για να μην παρατηρηθούν καθυστερήσεις του παρελθόντος, αναφέροντας ότι ξεκίνησε η εφαρμογή των πρώτων μέτρων για την ανακούφιση και στήριξη των πληγέντων. Ζήτησε, επίσης, να στηθεί ένας μηχανισμός, προκειμένου να δοθεί βοήθεια σε όσους δεν ξέρουν -κυρίως στους ηλικιωμένους- πώς να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα arogi.gov.gr για να μπορέσουν να λάβουν τις προκαταβολές των αποζημιώσεων, οι οποίες ήδη άρχισαν να χορηγούνται στους δικαιούχους.

Ο βουλευτής κατά την παρέμβασή του δήλωσε: «Νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη, γιατί παρ’ ότι δεν είχα καθ’ ύλην αρμοδιότητες θα ήθελα να μπορούσα να έχω κάνει περισσότερα. Ευθύνες υπάρχουν και θα καταλογιστούν και είναι δέσμευση και χρέος όλων μας απέναντι στο δίκαιο και στο αίσθημα δικαιοσύνης, που πρέπει να έχουν οι πολίτες.

Είναι δέσμευση του Πρωθυπουργού και σε αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα για να διαπιστωθεί τι έγινε και φτάσαμε σε τέτοια συντριπτική καταστροφή.

»Θέλω να ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά τους εθελοντές που έδωσαν αγώνα ζωής, όπως και τους τοπικούς φορείς που ξεπέρασαν το αυστηρό πλαίσιο του ρόλου τους. Για παράδειγμα βλέπω την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αιδηψού την Δέσποινα Μαραβέλη και θυμάμαι την νύχτα που στο λιμάνι της Αιδηψού προσπαθούσε να προσφέρει βοήθεια στους ανθρώπους, να τους βρει φαγητό και κατάλυμα. Το ίδιο όμως έπραξαν ο Επαγγελματικός Σύλλογος Ιστιαίας, οι Ξενοδόχοι και πάρα πολλοί ακόμα. Την πρώτη ημέρα ήμουν στις Ροβιές με τον Περιφερειάρχη και τη δεύτερη ημέρα στον Δρυμώνα μαζί με τον Διοικητή των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και πραγματικά λυπάμαι που δεν μπόρεσα να κάνω περισσότερα».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι τώρα αυτό που έχει σημασία είναι η επόμενη ημέρα και η υλοποίηση ενός πακέτου δράσεων άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς.

«Απόλυτη προτεραιότητα -είπε- είναι τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, γιατί ο Ζορμπάς χτύπησε Σεπτέμβρη και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό, ενώ δεύτερο επείγον και άμεσο είναι να στηριχτούν οι πυρόπληκτοι».

Ένα ακόμα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε αφορά τους παραγωγούς και τις προσπάθειες που καταβάλλουν σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε να μπορέσουν να λάβουν αποζημιώσεις και όσοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αντίστοιχα και για τους κτηνοτρόφους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των βοσκήσιμων γαιών δεδομένου, ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διάθεση ζωοτροφών για τα αιγοπρόβατα τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.

Ενημέρωσε, επίσης, για τη σειρά επαφών που πραγματοποιεί στα Υπουργεία όπου επεξεργάζονται τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που στην κυριολεξία-όπως είπε- έχασαν τον κόσμο τους. Για τους ρητινοσυλλέκτες και τους δασεργάτες εξετάζεται η δυνατότητα υλοποίησης ενός προγράμματος πολυετούς διάρκειας, πρότασή του είναι μέσω του ΟΑΕΔ για να συνεχίσουν να

εποπτεύουν και να επιτηρούν το δάσος στο διάστημα της αναγέννησής τους.

Παράλληλα, εισοδηματική στήριξη θα υπάρξει για όλες τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών των δύο Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού. Επίσης, έχει ζητήσει και έλαβε τη δέσμευση από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χατζηδάκη για την επίσπευση της διαδικασίας καταβολής όλων των συντάξεων στους δικαιούχους από τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

Επιπλέον, μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ήταν στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη να αξιοποιηθούν τα κοινοτικά των προγράμματα για τις νησιωτικές περιοχές στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας Πιο ειδικά, έθεσε το θέμα του εκσυγχρονισμού των λιμενικών εγκαταστάσεων, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των επικίνδυνων σπηλαιώσεων στην παραλία της Λίμνης, τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών εγκαταστάσεων στο Μαντούδι, τη χρηματοδότηση των μελετών για την αναμόρφωση της λιμενικής ζώνης των Λουτρών Αιδηψού. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο προτίθεται να αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης «Νέαρχος» έργα ύδρευσης, εγκαταστάσεων αφαλάτωσης και τοποθέτησης δεξαμενών ύδατος στα κατάλληλα σημεία.

Συνέχισε, τονίζοντας ότι είναι εξίσου σημαντικό να αξιοποιήσουν τη συγκυρία για να βελτιώσουν τη δραματική υστέρηση υποδομών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή σήραγγας μήκους τριών χιλιομέτρων από τα Ψαχνά μέχρι το Μαντούδι χαρακτηρίζοντάς το έργο πρώτης προτεραιότητας, καθώς θα άρει τον αποκλεισμό της Βόρειας Εύβοιας .

Σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν για τον κ. Σταύρο Μπένο απάντησε ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας δεν υποκαθιστά την Περιφέρεια που θα είναι ο φορέας υλοποίησης της πρώτης ολικής χωρικής επένδυσης (Ο.Χ.Ε) που σχεδιάζει ο κ. Μπένος. Στόχος, όπως τόνισε, είναι να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες μέσω της σύμπραξης των συναρμόδιων Υπουργείων για να υπάρξουν αποτελέσματα.

Ενδεικτικά, μάλιστα, ανέφερε το Υδροθεραπευτήριο στην Αιδηψό λέγοντας: «Η Αιδηψός πρέπει να βρει μια καινούργια καλύτερη

τουριστική ταυτότητα με την αξιοποίηση του ιαματικού , του ιατρικού τουρισμού, αλλά και του θερμαλισμού. Υπάρχουν τα μέσα αλλά είναι διάσπαρτα και απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες για τον συνδυασμό τους, το Υδροθεραπευτήριο που ανήκει στην ΕΤΑΔ, το οικόπεδο «Κασταλία» του Δήμου, η πλαζ που ανήκει στο Δήμο και η παραλία στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, όλα αυτά πρέπει να συμπράξουν».

Τέλος, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική ήταν η διεθνής υποστήριξη και αλληλεγγύη που λάβαμε όχι μόνο στην καταπολέμηση των πυρκαγιών από τους δασοπυροσβέστες της Ρουμανίας και της Πολωνίας, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά, αλλά και για το ενδιαφέρον που ήδη έχει εκδηλωθεί για παροχή βοήθειας από τους ευρωπαίους εταίρους μας στην αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων και για το λόγο αυτό προγραμματίζει επίσκεψη στην Ευρωβουλή. Παράλληλα, από τη ρωσική Πρεσβεία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι ανάδοχοι αναδάσωσης και να συμβάλλουν στα έργα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.



=================================


Για τους κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Παιδείας & θρησκευμάτων

Οι Βουλευτές Μαρίνος Γιώργος και Μανωλάκου Διαμάντω

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ το ψήφισμα της συγκέντρωσης των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας στον κόμβο της Στροφυλιάς και ζητούν την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

.

Αθήνα 23/8/2021

Οι καταθέτοντες βουλευτές

----------------------------------------------------------------

Ψήφισμα της συγκέντρωσης των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας στον κόμβο της Στροφυλιάς

Όλοι εμείς, χιλιάδες κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας και εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων, φορέων που συγκεντρωθήκαμε απόψε στον κόμβο της Στροφυλιάς μετά το κάλεσμα του σωματείου Ρετσινάδων, του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου – Λίμνης - Αγ. Άννας και των επιτροπών πυρόπληκτων εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για την για την εγκατάλειψη του λαού της Βόρειας Εύβοιας με αποτέλεσμα να καούμε απ’ άκρη σ’ άκρη.

Οι ευθύνες είναι μεγάλες!

Για χρόνια ολόκληρα κυβερνήσεις, περιφέρεια και δήμοι δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιπυρικής προστασίας και προστασίας του δάσους με αντιπυρικές ζώνες, με καθαρισμούς δασικών δρόμων, με καθαρισμούς των σπασμένων δέντρων από τα χιόνια του χειμώνα. Για δεκαετίες υποχρηματοδοτούν πυροσβεστική και δασαρχεία με αποτέλεσμα να έχουν μείνει υποστελεχωμένα και με απαρχαιωμένο εξοπλισμό.

Τώρα, μετά τη φωτιά, πιστεύουν ότι θα μας βρουν εύκολη λεία για αυτό έπεσαν σα τα κοράκια για να κάνουν επενδύσεις. Θέλουν να μας διασπάσουν για να κάνουν μετά ανενόχλητοι τις «πράσινες» και άλλες μπίζνες τους.

Σήμερα, με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο μας δίνουμε μια πρώτη απάντηση σε όλους αυτούς πως δε θα μας χωρίσουν!

Δε θα μας ξεγελάσουν τα ψίχουλα της κυβέρνησης και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα!

Θα συνεχίσουμε και θα παλέψουμε μέχρι να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας που αφορούν όλο το λαό της Βόρειας Εύβοιας γιατί όλοι είμαστε πυρόπληκτοι!

Διεκδικούμε:

· Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας. Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους.

· ΑΜΕΣΑ μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά γιατί στις πρώτες βροχές θα πνιγούμε. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων στα αντιπλημμυρικά έργα με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων, οι ρετσινάδες έχουν γνώση του δάσους και τα αναγκαία εργαλεία.

· Άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.

· Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

· Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης.Να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.

· Αποζημίωση για την φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση).

· Άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκοδάσος και να μην γίνει ζούγκλα. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων με σταθερή σχέση εργασίας, για την φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.

· Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον ρετσινά - δασεργάτη επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.

· Να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση του εδάφους. Να επιτραπεί στους κατοίκους της περιοχής να κόψουν ξύλα για τις προσωπικές τους ανάγκες σε περιοχές που δεν επηρεάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα.

· Στελέχωση των δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση.

· Για όσους συναδέλφους έχουν παιδιά που σπουδάζουν να προβλεφθεί είτε στεγαστικό επίδομα, είτε εξασφάλιση δωματίου στις φοιτητικές εστίες.

· Πάγωμα και διαγραφή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ για όλους τους κατοίκους των δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας.

ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Ο ΜΑΖΙΚΟΣ ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ!

Σάββατο, 21 Αυγούστου 2021

Κόμβος Στροφυλίας

=================================



Μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, κατά τον απολογισμό των καταστροφικών συνεπειών της πύρινης λαίλαπας, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν όλα όσα είχαμε επισημάνει σε προηγούμενες δημόσιες παρεμβάσεις μας.

· Καμιά προετοιμασία, στο πεδίο της πρόληψης.

· Απουσία σχεδίου αντιμετώπισης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς.

· Παντελής έλλειψη συντονισμού.

· Κρατική ολιγωρία και εγκληματική αδιαφορία.

· Ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Η παράταξή μας κατέθεσε τη δική της αξιολογική κρίση, επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες, που έχουν όσοι βρίσκονται σε επιτελικές θέσεις ευθύνης και απαίτησε τον καταλογισμό τους.

Πρότεινε να υιοθετηθούν και να υλοποιηθούν άμεσα, όσα περιλαμβάνονται στο ψήφισμα του συλλαλητηρίου, ως μέτρα άμεσης στήριξης.

Να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των επαγγελματιών της περιοχής και φυσικά συμφώνησε στην πρόταση για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.

Πρότεινε επίσης ένα εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα για τους πληγέντες, έστω και με τη μορφή επιδόματος.

Τέλος διαφώνησε με τους αναδόχους αναδάσωσης, εκτός αν αυτοί είναι πανεπιστημιακά ιδρύματα, που σίγουρα θα βοηθήσουν και δεν θα κερδοσκοπήσουν, από την τραγωδία που βιώνει η Β. Εύβοια.

Σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα αναπτυξιακού χαρακτήρα έργα, προτείναμε να πραγματοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο μια ειδική συνεδρίαση, με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων, παραγωγικών τάξεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να διαμορφωθεί από κοινού η πρόταση της επόμενης μέρας.

Σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με την άμεση ευθύνη να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα.

Όμως ακόμα και γι αυτό, οι φέροντες την ευθύνη αξιολόγησαν και αποφάσισαν να υποκαταστήσουν την περιφερειακή αρχή και το περιφερειακό συμβούλιο, με την επιτροπή ανασυγκρότησης!

Ανεξάρτητα από τα όποια ποιοτικά στοιχεία, μπορεί να διακρίνει κάποιος στα πρόσωπα που τη συγκροτούν, υπάρχει ευθεία απαξίωση και υποτίμηση των συλλογικών θεσμικών οργάνων.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση είτε δεν θέλει στα πόδια της το περιφερειακό συμβούλιο είτε θεωρεί ακατάλληλη τη περιφερειακή αρχή να διαχειριστεί την επόμενη μέρα.

Και ας μη νομίζουν κάποιοι οτι απλά βρέχει, κυβερνητικό "φτύσιμο" το λέει ο απλός πολίτης.

Όσο για τη δήλωση περί εντολής μη κατάσβεσης, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνεται μόνο από τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους αλλά πολύ περισσότερο από τους ίδιους τους πολίτες, που είδαν να καίγεται το δάσος τους, τα όνειρά τους και ο κόπος μιας ολόκληρης ζωής.

Η όποια προσπάθεια ανασκευής εκθέτει περισσότερο παρά αμβλύνει τις εντυπώσεις.

Και επιτέλους, ας ασχοληθούν με την ουσία και όχι με την επικοινωνία.

Για να μην καταγραφούν στη συνείδηση των πολιτών, με το στίχο του ποιητή:

«Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε».

============================


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΤΗΣ 24/8/2021 ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

 

“Ο λαός της Εύβοιας θα αποφασίσει τελικά για το μέλλον του. ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ.”
Αυτό ανέφερε με έμφαση ο Αντώνης Βούλγαρης, περιφερειακός σύμβουλος της Ελεύθερης Στερεάς στο έκτακτο ΠΣ Στερεάς Ελλάδας που έγινε στην Αιδηψό. Ανέφερε επίσης:
“Όλοι αναρωτιούνται τι έφταιξε. Έφταιξε ο βαθμός ετοιμότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Περιφέρειας και των Δήμων; Έφταιξε η ανοργανωσιά, οι συγκεχυμένες εντολές των επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας; Έφταιξε ο πεπαλαιωμένος και συχνά ακατάλληλος εξοπλισμός της πυροσβεστικής; Έφταιξε η εντολή που υπήρχε (σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες) να ασχοληθεί η Πυροσβεστική με τις εκκενώσεις πληθυσμού και όχι με την πυρόσβεση;  
Όλα αυτά έφταιξαν. Αυτό που κυρίως φταίει, είναι όμως ο συνολικός προσανατολισμός του ελληνικού κράτους διαχρονικά. Προσανατολισμός στην εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, μεγάλων επιχειρήσεων,  στη συγκρότηση πελατειακών δικτύων, στην αναπαραγωγή του ίδιου πολιτικού προσωπικού, των ίδιων κομμάτων που με αυτούς τους τρόπους γαντζώνονται στην εξουσία προς ίδιον όφελος.
Εικοσιτρία χρόνια τώρα, ειδικά όταν έχουμε μεγάλες πυρκαγιές, οι περισσότεροι ζητάνε την επιστροφή στις Δασικές Υπηρεσίες, την αγορά καινούριων, κατάλληλων για τα δάση οχημάτων, την πύκνωση και στελέχωση δασικών φυλακίων,
Αντί για αυτό –που αποτελεί και επίκαιρο αίτημα ΣΗΜΕΡΑ-  σε συνέργεια  με την πολιτική των μνημονίων που επιβλήθηκαν με βίαιο τρόπο, αποψιλώθηκαν από προσωπικό και χρήμα οι υπηρεσίες που θα ασχολούνταν με την πρόληψη στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ώστε να έχουμε ανάγκη να αγοράζουμε προϊόντα και υπηρεσίες από ιδιώτες. Κι οι ιδιώτες μας πουλάνε ΟΧΙ αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία και η πολιτική προστασία, ΑΛΛΑ αυτό που θέλουν να πουλήσουν αυτοί οι ιδιώτες για να έχουν μεγαλύτερο κέρδος.
 
Μεγάλα συμφέροντα βλέπουν την ανασυγκρότηση της Β.Εύβοιας σαν πεδίο κερδοφορίας, για να πουλήσουν την πραμάτεια τους και μάλιστα πολύ ακριβά. Κανέναν σεβασμός στην κοινωνία που δοκιμάζεται και ανησυχεί για την επόμενη μέρα, τους κατοίκους που λένε με αγωνία ότι θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και να αφήσουν τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Απαιτούν οικονομική στήριξη από τους υπεύθυνους της καταστροφής.
Σε σχέση με την ανασυγκρότηση και τις προτεραιότητες ανέφερε: Η ανασυγκρότηση της Β.Εύβοιας θα πρέπει να σέβεται το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και να υπακούει στη βούληση της κοινωνίας που ζητάει:
ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΤΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΗΔΗ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥΣ, ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ.
ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ. ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ, ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.
Είναι ξεκάθαρο ότι κάποια συμφέροντα μυρίστηκαν χρήμα, πολύ χρήμα και θέλουν να το βάλουν στην τσέπη τους αδιαφορώντας για το λαό της Εύβοιας. Αντικειμενικοί σύμμαχοι τους είναι η κυβέρνηση με τα “σωστά δέντρα” και την ιδιωτικοποίηση της αναδάσωσης αλλά και διάφοροι “ειδικοί” που κάνουν “καινοτόμους” σχεδιασμούς στην πλάτη των κατοίκων της Εύβοιας.
Αναφερόμενος στην “επιτροπή Μπένου” αναρωτήθηκε για τους άξονες που παρουσιάστηκαν από τον κ. Μπένο στην πρωθυπουργική σύσκεψη: “Τι σημαίνει “νέο δάσος”; Τι είδους ειδικά πολεοδομικά σχέδια θα εκπονηθούν και για ποιες περιοχές; Τι είναι η αναφερόμενη “πράσινη ζώνη” που θα δημιουργηθεί; Μήπως το δάσος είναι μπλε ή κίτρινο και θα αποκτήσει “πράσινη ζώνη” ; και κατέληξε: “Ο κ. Μπένος και η επιτροπή του (όταν συσταθεί), θα έρθουν εδώ, στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έχει την αρμοδιότητα, στο επόμενο ΠΣ, θα μας παρουσιάσουν τα σχέδια τους και το ΠΣ θα κρίνει και θα αποφασίσει. Άλλη διαδικασία δεν υπάρχει. Το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και τα δημοτικά συμβούλια, οι κοινότητες και οι λαϊκές συνελεύσεις σε συνεργασία και διάλογο αποφασίζουν. Κανείς άλλος. Ο λαός της Εύβοιας θα αποφασίσει τελικά για το μέλλον του. ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ.
 
Τέλος δεσμεύτηκε ότι η Ελεύθερη Στερεά θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για μέτρα και δράσεις αλλά και για τις πηγές χρηματοδότησης. Αντί να επιδοτούνται, ανέφερε, οι ειδικοί λογαριασμοί των ανεμογεννητριάδων, να δοθούν επιδοτήσεις στους κατοίκους των καμένων, εδώ αλλά και όπου έγιναν αντίστοιχες καταστροφές, Φωκίδα, Ηλεία, Ρόδο, Αττική. Θα την παρουσιάσουμε πολύ σύντομα και στην Περιφερειακή αρχή αλλά και στην κοινωνία της Εύβοιας για να ληφθεί υπόψιν στις αποφάσεις. Είμαστε με την κοινωνία και όχι με τα μεγάλα συμφέροντα που απειλούν την Εύβοια. Ο λαός της Εύβοιας μπορεί να βγει νικητής, δεν χωρούν όμως εφησυχασμοί.

===============================

ΟΣΟΙ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΜΕ........