PSS

25 Αυγούστου, 2021

Σίμος Κεδίκογλου: «Επειγόντως τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα και άμεση στήριξη των πυρόπληκτων».

 



Σίμος Κεδίκογλου: «Επειγόντως τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα και άμεση στήριξη των πυρόπληκτων».

Την επείγουσα ανάγκη ολοκλήρωσης της κατασκευής των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας με πρωτεργάτες τους ανθρώπους του δάσους, τους ρητινοσυλλέκτες, τους δασεργάτες, τους μελισσοκόμους και τους αγρότες, καθώς περιοχές όπως η Λίμνη, οι Ροβιές, η Ιστιαία, οι Γούβες, ο Βουτάς και η Μονοκαρυά κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα, τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Αιδηψό. Πρόσθεσε, πως ήδη ακολουθούν μία νέα διαδικασία για να μην παρατηρηθούν καθυστερήσεις του παρελθόντος, αναφέροντας ότι ξεκίνησε η εφαρμογή των πρώτων μέτρων για την ανακούφιση και στήριξη των πληγέντων. Ζήτησε, επίσης, να στηθεί ένας μηχανισμός, προκειμένου να δοθεί βοήθεια σε όσους δεν ξέρουν -κυρίως στους ηλικιωμένους- πώς να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα arogi.gov.gr για να μπορέσουν να λάβουν τις προκαταβολές των αποζημιώσεων, οι οποίες ήδη άρχισαν να χορηγούνται στους δικαιούχους.

Ο βουλευτής κατά την παρέμβασή του δήλωσε: «Νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη, γιατί παρ’ ότι δεν είχα καθ’ ύλην αρμοδιότητες θα ήθελα να μπορούσα να έχω κάνει περισσότερα. Ευθύνες υπάρχουν και θα καταλογιστούν και είναι δέσμευση και χρέος όλων μας απέναντι στο δίκαιο και στο αίσθημα δικαιοσύνης, που πρέπει να έχουν οι πολίτες.

Είναι δέσμευση του Πρωθυπουργού και σε αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα για να διαπιστωθεί τι έγινε και φτάσαμε σε τέτοια συντριπτική καταστροφή.

»Θέλω να ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά τους εθελοντές που έδωσαν αγώνα ζωής, όπως και τους τοπικούς φορείς που ξεπέρασαν το αυστηρό πλαίσιο του ρόλου τους. Για παράδειγμα βλέπω την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αιδηψού την Δέσποινα Μαραβέλη και θυμάμαι την νύχτα που στο λιμάνι της Αιδηψού προσπαθούσε να προσφέρει βοήθεια στους ανθρώπους, να τους βρει φαγητό και κατάλυμα. Το ίδιο όμως έπραξαν ο Επαγγελματικός Σύλλογος Ιστιαίας, οι Ξενοδόχοι και πάρα πολλοί ακόμα. Την πρώτη ημέρα ήμουν στις Ροβιές με τον Περιφερειάρχη και τη δεύτερη ημέρα στον Δρυμώνα μαζί με τον Διοικητή των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και πραγματικά λυπάμαι που δεν μπόρεσα να κάνω περισσότερα».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι τώρα αυτό που έχει σημασία είναι η επόμενη ημέρα και η υλοποίηση ενός πακέτου δράσεων άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς.

«Απόλυτη προτεραιότητα -είπε- είναι τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, γιατί ο Ζορμπάς χτύπησε Σεπτέμβρη και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό, ενώ δεύτερο επείγον και άμεσο είναι να στηριχτούν οι πυρόπληκτοι».

Ένα ακόμα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε αφορά τους παραγωγούς και τις προσπάθειες που καταβάλλουν σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε να μπορέσουν να λάβουν αποζημιώσεις και όσοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αντίστοιχα και για τους κτηνοτρόφους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των βοσκήσιμων γαιών δεδομένου, ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διάθεση ζωοτροφών για τα αιγοπρόβατα τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.

Ενημέρωσε, επίσης, για τη σειρά επαφών που πραγματοποιεί στα Υπουργεία όπου επεξεργάζονται τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που στην κυριολεξία-όπως είπε- έχασαν τον κόσμο τους. Για τους ρητινοσυλλέκτες και τους δασεργάτες εξετάζεται η δυνατότητα υλοποίησης ενός προγράμματος πολυετούς διάρκειας, πρότασή του είναι μέσω του ΟΑΕΔ για να συνεχίσουν να

εποπτεύουν και να επιτηρούν το δάσος στο διάστημα της αναγέννησής τους.

Παράλληλα, εισοδηματική στήριξη θα υπάρξει για όλες τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών των δύο Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού. Επίσης, έχει ζητήσει και έλαβε τη δέσμευση από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χατζηδάκη για την επίσπευση της διαδικασίας καταβολής όλων των συντάξεων στους δικαιούχους από τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

Επιπλέον, μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ήταν στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη να αξιοποιηθούν τα κοινοτικά των προγράμματα για τις νησιωτικές περιοχές στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας Πιο ειδικά, έθεσε το θέμα του εκσυγχρονισμού των λιμενικών εγκαταστάσεων, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των επικίνδυνων σπηλαιώσεων στην παραλία της Λίμνης, τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών εγκαταστάσεων στο Μαντούδι, τη χρηματοδότηση των μελετών για την αναμόρφωση της λιμενικής ζώνης των Λουτρών Αιδηψού. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο προτίθεται να αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης «Νέαρχος» έργα ύδρευσης, εγκαταστάσεων αφαλάτωσης και τοποθέτησης δεξαμενών ύδατος στα κατάλληλα σημεία.

Συνέχισε, τονίζοντας ότι είναι εξίσου σημαντικό να αξιοποιήσουν τη συγκυρία για να βελτιώσουν τη δραματική υστέρηση υποδομών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή σήραγγας μήκους τριών χιλιομέτρων από τα Ψαχνά μέχρι το Μαντούδι χαρακτηρίζοντάς το έργο πρώτης προτεραιότητας, καθώς θα άρει τον αποκλεισμό της Βόρειας Εύβοιας .

Σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν για τον κ. Σταύρο Μπένο απάντησε ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας δεν υποκαθιστά την Περιφέρεια που θα είναι ο φορέας υλοποίησης της πρώτης ολικής χωρικής επένδυσης (Ο.Χ.Ε) που σχεδιάζει ο κ. Μπένος. Στόχος, όπως τόνισε, είναι να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες μέσω της σύμπραξης των συναρμόδιων Υπουργείων για να υπάρξουν αποτελέσματα.

Ενδεικτικά, μάλιστα, ανέφερε το Υδροθεραπευτήριο στην Αιδηψό λέγοντας: «Η Αιδηψός πρέπει να βρει μια καινούργια καλύτερη

τουριστική ταυτότητα με την αξιοποίηση του ιαματικού , του ιατρικού τουρισμού, αλλά και του θερμαλισμού. Υπάρχουν τα μέσα αλλά είναι διάσπαρτα και απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες για τον συνδυασμό τους, το Υδροθεραπευτήριο που ανήκει στην ΕΤΑΔ, το οικόπεδο «Κασταλία» του Δήμου, η πλαζ που ανήκει στο Δήμο και η παραλία στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, όλα αυτά πρέπει να συμπράξουν».

Τέλος, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική ήταν η διεθνής υποστήριξη και αλληλεγγύη που λάβαμε όχι μόνο στην καταπολέμηση των πυρκαγιών από τους δασοπυροσβέστες της Ρουμανίας και της Πολωνίας, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά, αλλά και για το ενδιαφέρον που ήδη έχει εκδηλωθεί για παροχή βοήθειας από τους ευρωπαίους εταίρους μας στην αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων και για το λόγο αυτό προγραμματίζει επίσκεψη στην Ευρωβουλή. Παράλληλα, από τη ρωσική Πρεσβεία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι ανάδοχοι αναδάσωσης και να συμβάλλουν στα έργα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.