PSS

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ
ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

15 Νοεμβρίου, 2018

Αφιέρωμα στον Πορτογαλόφωνο Κινηματογράφο Στην ώρα του και φέτος για το ραντεβού του με τον ξένο κινηματογράφο, το 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest μας καλωσορίζει στο ταξίδι του το πορτογαλόφωνο ντοκιμαντέρ.


Αφιέρωμα στον Πορτογαλόφωνο Κινηματογράφο 
Στην ώρα του και φέτος για το ραντεβού του με τον ξένο κινηματογράφο, το 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest μας καλωσορίζει στο ταξίδι του το πορτογαλόφωνο ντοκιμαντέρ. 
Σε συνεργασία με την πρεσβεία της Πορτογαλίας και της Βραζιλίας από την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου το Φεστιβάλ θα ταξιδέψει στο δυτικό άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου αλλά και στη ζεστή χώρα που στη σημαία της δεσπόζει ο νυχτερινός ουράνιος θόλος της. 
Ο Πορτογαλόφωνος κινηματογράφος μας καλεί να τον ακολουθήσουμε σε ένα θέρμο και ταυτόχρονα άγνωστο και οικείο κόσμο, όπου οι άνθρωποι, οι ιστορίες, οι μουσικές και τα χρώματα αφυπνίζουν όλες μας τις αισθήσεις και φέρνουν πιο κοντά το κοινό στον εκρηκτικό πολιτισμό τους. Ακολουθήστε μας στο πιο ζεστό κινηματογραφικό ταξίδι του Νοεμβρίου. 
Σε συνεργασία με την πρεσβεία της Βραζιλίας Οι Ταινίες Marighella του Silvio Tendler 
Το ντοκιμαντέρ, σχετικά με τη ζωή αυτής της ιστορικής προσωπικότητας της σύγχρονης ιστορίας της Βραζιλίας, ακολουθεί την πορεία του Μαριγκέλα ως καθηγητή, ως βουλευτή και ως ρομαντικού πολεμιστή, αλλά, πάνω απ' όλα, αφηγείται την ιστορία του Μαριγκέλα ως ανθρώπου. 
Oscar Niemeyer-A Vida E Um Sopro του Fabiano Maciel Ο Οσκάρ Νιεμάγιερ, ένας από τους πλέον εξέχοντες αρχιτέκτονες όλων των εποχών, αφηγείται με ηρεμία πώς συνέλαβε τα κυριότερά του έργα. Καταδεικνύει το πώς έφερε την επανάσταση στην μοντέρνα αρχιτεκτονική, εισάγωντας τις καμπύλες γραμμές και εξερευνώντας τις νέες δυνατότητες χρήσης του ενισχυμένου σκυροδέματος. Um Passaporte Húngaro της Sandra Kogut Μέσω μιας αίτησης για διαβατήριο, το ντοκιμαντέρ βγαίνει προς αναζήτηση της ιστορίας μιας οικογένειας που έχει χωριστεί σε δύο κόσμους και δύο εξορίες: σε αυτούς που έφυγαν και σε αυτούς που έμειναν. 
Justica της Maria Augusta Ramos Η καθημερινότητα ενός δικαστηρίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο, με τα άτομα που εργάζονται καθημερινά εκεί ως δημόσιοι κατήγοροι, συνήγοροι και δικαστές, ακόμα και με όσους βρίσκονται εκεί ως απλοί περαστικοί, όπως οι εναγόμενοι. 
Σε συνεργασία με την πρεσβεία της Πορτογαλίας Οι Ταινίες Alentejo του Sergio Tréfaut Δεκάδες ερασιτεχνικές ομάδες συγκεντρώνονται τακτικά στο Aletejo της Νότιας Πορτογαλίας για να προετοιμάσουν τα παλιά πολυφωνικά άσματα και να αυτοσχεδιάσουν την μόδα για την τρέχουσα τάση. Στις ταβέρνες και στα χωράφια, η σκηνή μεταδίδεται σε αρκετές γενιές. Τις τελευταίες δεκαετίες, με τη διασπορά του Alentejo, εμφανίστηκαν νέες ομάδες στις παρυφές της Λισαβόνας και σε ορισμένες χώρες μεταναστών. 
Πολλές από αυτούς δημιουργούνται από εφήβους και παιδιά αποδεικνύοντας έναν μοναδικό τρόπο μουσικής από τους διερμηνείς της. Eca de Queiros από το Instituto Camoes Αυτή η ταινία εντοπίζει τα εσωτερικά και εξωτερικά μονοπάτια που ταξιδεύει ο Jose Maria Eca de Queiros. 
Μέσα από το ντοκιμαντέρ αυτό ακολουθούμε τον αισθητικό και ιδεολογικό του ταξίδι και ανακαλύπτουμε τον τρόπο, με τον οποίο η πραγματικότητα και η μυθοπλασία ήταν συνυφασμένα στη ζωή του.