PSS

30 Σεπτεμβρίου, 2021

Να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα έργα αποκατάστασης στη Βόρεια Εύβοια ζήτησε ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ, Σπύρος Πνευματικός, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα τις περιβαλλοντικές διαστάσεις των σχεδίων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών

 



Ο Σπύρος Πνευματικός στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής για την αποκατάσταση της Βόρειας Εύβοιας

 Να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα έργα αποκατάστασης στη Βόρεια Εύβοια ζήτησε ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ, Σπύρος Πνευματικός, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα τις περιβαλλοντικές διαστάσεις των σχεδίων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου. 

Ο κ. Πνευματικός καλωσόρισε στην Επιτροπή τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας κ. Σταύρο Μπένο, με τον οποίο είχε συνεργασία από τις πρώτες ημέρες μετά την ανακοίνωση σύστασης της Επιτροπής και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα προχωρήσει με επιτυχία το ολιστικό σχέδιο για την περιοχή. 

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην τεράστια οικολογική καταστροφή στην Εύβοια από τις πυρκαγιές, λέγοντας ότι η φύση έχει ήδη ξεκινήσει μόνη της το έργο της αναγέννησης. «Αυτό που πρέπει να δούμε και περιμένουμε και από τους επιστήμονες είναι, πέρα από το δυναμικό της φυσικής αυτής αναγέννησης, σε ποιο βαθμό πρέπει να γίνουν ανθρώπινες επεμβάσεις τεχνητής αναδάσωσης για να αντιμετωπιστούν και ειδικά προβλήματα», όπως είναι η τοποθέτηση μελισσοκομικών φυτών, το θέμα της απαγόρευσης βόσκησης που προϋποθέτει τη διασφάλιση ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους και ο σχεδιασμός της βλάστησης στις οικιστικές περιοχές, με το βλέμμα στην πρόληψη νέων καταστροφών. 

Ο κ. Πνευματικός αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις της οικολογικής καταστροφής, αφού ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει από το δάσος. Σε συνδυασμό με τα χρόνια προβλήματα της περιοχής, ιδίως το κακό οδικό δίκτυο, είναι έκδηλος ο κίνδυνος της πλήρους ερημοποίησης της περιοχής από ανθρώπους και τότε όλη η προσπάθεια θα είναι εις μάτην, όπως τόνισε.

 Είναι βασική επιλογή της κυβέρνησης να υπάρχει ευρύτατη εμπλοκή των ντόπιων, ειδικά των ρητινοκαλλιεργητών και των δασεργατών, σε όλα τα έργα προστασίας της περιοχής για να παραμείνουν στον τόπο τους. «Εδώ έχει καταστραφεί τόσο η φύση όσο και το εργασιακό περιβάλλον, ο κίνδυνος να χαθεί το ανθρώπινο δυναμικό είναι πολύ μεγάλος». «Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να συνεχίσουμε να συζητάμε χωρίς να προχωράμε τα έργα» είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι έχει ήδη περάσει 1,5 μήνας και παραπάνω από τις πυρκαγιές και τα αντιδιαβρωτικά έργα ξεκίνησαν στη Λίμνη πριν μία εβδομάδα περίπου και στο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. 

Όσο για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες μέχρι τις 30/10. «Η πυρκαγιά ήταν ένα φυσικό γεγονός με τρομακτικές συνέπειες, αν οι περιοχές αυτές πλημμυρίσουν, τότε πάρα πολύ δύσκολα θα μπορούμε να το ξεπεράσουμε» επεσήμανε ο βουλευτής, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου. «Δεν πρέπει να ‘κολλήσουν’ οι διαδικασίες στα γνωστά γραφειοκρατικά εμπόδια. Πρέπει να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. Αλλιώς θα ζήσουμε τη δεύτερη πράξη του δράματος, με τις βροχές του φθινοπώρου». 

Παράλληλα με την αποκατάσταση, πρέπει να τρέχει και η πρόληψη, με κινήσεις όπως η ελεγχόμενη καύση, η δημιουργία σώματος ‘δασοκομάντο’, η ενεργοποίηση των πυροφυλακίων της περιοχής, η ενίσχυση των εθελοντικών δασοπυροσβεστικών ομάδων με μέσα κ.α.. «Υπάρχει τέτοια κινητοποίηση δυνάμεων και φορέων για την αποκατάσταση της καταστροφής, που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Όμως, δεν είμαστε εδώ για να συγχαίρουμε ο ένας τον άλλο, αλλά για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη Βόρεια Εύβοια και όλες τις πυρόπληκτες περιοχές» συμπλήρωσε ο βουλευτής, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.