PSS

30 Σεπτεμβρίου, 2021

Χρήσιμο και πρακτικό: 20 τρόποι χρήσης της μαγειρικής σόδας

 

1. Ως απολυμαντικό για λαχανικά και φρούτα



Τόσο τα λαχανικά, όσο κι τα φρούτα που καταναλώνουμε μπορεί να περιέχουν διάφορες χημικές ουσίες. που είναι επιβλαβείς για την υγεία μας. Το όξινο ανθρακικό νάτριο χρησιμεύει ακριβώς για την εξάλειψη τέτοιων ουσιών από λαχανικά και φρούτα. Για να το πετύχετε, βυθίστε τα σε ένα μπολ με 2 φλιτζάνια νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα για 10 λεπτά και μετά ξεβγάλετε τα καλά. Εναλλακτικά, αντί να τα μουλιάσετε στο υδατικό διάλυμα της σόδας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σφουγγάρι, να το βάλετε μέσα στο διάλυμα και με αυτό να τρίψετε ελαφριά τα τρόφιμα που θέλετε να καταναλώσετε. Ξεβγάλτε μετά τη χρήση.

2. Καθαρίστε τα χαλιά και τις μοκέτες


Όταν τα χαλιά ή οι μοκέτες σας είναι λεκιασμένα, μπορείτε να εξαλείψετε αυτούς τους λεκέδες χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα. Απλώς, πασπαλίστε το προϊόν στην επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε, βάλτε ζεστό νερό από πάνω και αφήστε το να ενεργήσει όλη τη νύχτα. Αν θέλετε να έχετε καλύτερα αποτελέσματα, τότε μπορείτε να την τρίψετε. Εάν οι λεκέδες αντιστέκονται σθεναρά, επαναλάβετε απλώς τη διαδικασία όσες φορές χρειάζεται.

3. Καταπολέμηση της άσχημης αναπνοής



Η άσχημη αναπνοή είναι πραγματικά πολύ δυσάρεστη. Για να απαλλαγείτε από αυτό το πρόβλημα, αρχικά είναι απαραίτητο καλό και τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση στοματικού διαλύματος. Μπορείτε να φτιάξετε ένα καλό στοματικό διάλυμα στο σπίτι, χωρίς πολλή προσπάθεια, εάν χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα. Αραιώστε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα χωρίς αλουμίνιο σε ζεστό νερό και είστε έτοιμοι! Ξεπλένοντας καθημερινά με αυτό το διάλυμα, θα αποκτήσετε μια πιο “δροσερή” αναπνοή, καθώς το διάλυμα έχει αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

4. Φυσικά αποσμητικά



Βαρεθήκατε τα αποσμητικά που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ; Ψάχνετε για μια πιο φυσική επιλογή; Απολαύστε, λοιπόν, όλα τα οφέλη της μαγειρικής σόδας. Απλώς ανακατέψτε λίγη ποσότητα σε νερό, πάρτε ένα πανί ή ένα σφουγγάρι και τρίψτε το διάλυμα στις μασχάλες σας. Μην υπερβάλετε με την ποσότητα, γιατί μπορεί να ερεθίσετε την περιοχή. Η μαγειρική σόδα χρησιμεύει όχι μόνο για την πρόληψη των οσμών, αλλά έχει κι αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Απλώς προτιμήστε μία χωρίς αλουμίνιο!

5. Καθαριστής αέρα



Σε ποιον δεν αρέσει να αναπνέει καθαρό αέρα; Ναι, γνωρίζουμε ότι στα καταστήματα μπορείτε να βρείτε μια τεράστια ποικιλία συσκευών καθαρισμού αέρα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα προϊόντα δεν εξαλείφουν τις άσχημες μυρωδιές, αντίθετα, τις “κουκουλώνουν”, κι επιπλέον μπορεί να περιέχουν ερεθιστικά ή τοξικά συστατικά. Χρησιμοποιήστε όξινο ανθρακικό νάτριο ως εναλλακτική λύση, αυτό το προϊόν δεν κρύβει τις οσμές, στην πραγματικότητα τις εξαλείφει.

6. Λευκαντικό υφάσματος



Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να βλέπουμε τα αγαπημένα μας ρούχα να λεκιάζονται ή να κιτρινίζουν με την πάροδο του χρόνου. Η μαγειρική σόδα μπορεί να δώσει και εδώ τη λύση. Πώς να την χρησιμοποιήσετε; Προσθέστε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο συνηθισμένο σας απορρυπαντικό πλυντηρίου και βάλτε τα ρούχα σας για πλύσιμο. Χάρη στις αλκαλικές ιδιότητες της σόδας, οι λεκέδες θα αφαιρεθούν και τα υφάσματα θα ασπρίσουν.

7. Καθαρά μπάνια



Μπορούμε να βρούμε στην αγορά μία πληθώρα προϊόντων για τον καθαρισμό του μπάνιου, ωστόσο δεν πετυχαίνουμε πάντα αυτό το λευκό και γυαλιστερό αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα για να αφαιρέσετε λεκέδες και να απολυμάνετε είδη υγιεινής και μαρμάρινες επιφάνειες με οικονομικό και φυσικό τρόπο. Απλώς ανακατέψτε μία κουταλιά σόδας με λίγο ζεστό νερό, περάστε όλες τις επιφάνειες με ένα μαλακό σφουγγάρι – από την τουαλέτα στα πλακάκια – και αφαιρέστε μετά από 20 λεπτά. Το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό !

8. Εξαλείψτε τους λεκέδες από τα μαχαιροπήρουνα



Μερικοί τύποι μαχαιροπήρουνων αποκτούν λεκέδες με την πάροδο του χρόνου. Μην ανησυχείτε, δε χρειάζεται να τα πετάξετε ή να αγοράσετε καινούργια. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα για να αφαιρέσετε τους λεκέδες. Ανακατέψτε το προϊόν με ζεστό νερό, ρίξτε το διάλυμα πάνω από τα μαχαιροπήρουνα και αφήστε το να δράσει. Μετά ξεπλύνετε και δείτε όλα τα μαχαιροπήρουνα σας να αστράφτουν σαν καινούρια!

9. Ωρα για χαλάρωση

Ολοι νιώθουμε κάποιες δύσκολες μέρες, όταν γυρνάμε σπίτι από τη δουλειά, ότι το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να μη μιλάμε σε κανένα και να χαλαρώσουμε. Μία καλή ιδέα είναι ένα ζεστό μπάνιο. Γεμίστε την μπανιέρα και δημιουργήστε το δικό σας σπα στο σπίτι με τη βοήθεια της μαγειρικής σόδας. Πασπαλίστε περίπου 30 γραμμάρια στο ζεστό νερό της μπανιέρας, ξαπλώστε και χαλαρώστε! Θα νιώσετε ανανεωμένοι!

10. Απολυμάνετε την οδοντόβουρτσα σας


Είναι μια κοινή και συνηθισμένη κίνηση να παίρνουμε την οδοντόβουρτσα, να βάζουμε οδοντόκρεμα και να βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Το κάνουμε αυτό καθημερινά, χωρίς καν να σκεφτούμε ότι η οδοντόβουρτσα πρέπει συχνά να απολυμαίνεται, καθώς την βάζουμε στο στόμα αρκετές φορές την ημέρα, γεγονός που οδηγεί στη συσσώρευση βακτηρίων. Για να καθαρίσετε την οδοντόβουρτσα σας, ανακατέψτε σε ένα ποτήρι μαγειρική σόδα, νερό και ξύδι, βυθίστε την οδοντόβουρτσα και αφήστε την να παραμείνει για 30 λεπτά. Μετά ξεβγάλτε καλά. Έτοιμη η απολυμασμένη οδοντόβουρτσα για χρήση!

11. Θεραπεία για τσιμπήματα εντόμων


Βρήκαμε μια σειρά από κρέμες που πωλούνται στο φαρμακείο για τη θεραπεία τσιμπημάτων από έντομα. Γνωρίζετε ότι οι περισσότερες από αυτές τις κρέμες έχουν όξινο ανθρακικό νάτριο στη σύνθεσή τους; Είναι ιδανικό για τη θεραπεία του ερεθισμένου δέρματος, του κνησμού και κάθε δυσφορίας που προκαλούν τα τσιμπήματα των εντόμων. Για να δημιουργήσετε τη δική σας λύση, ανακατέψτε ένα μέρος μαγειρική σόδα με τρία μέρη νερό και απλώστε στην περιοχή του τσιμπήματος για 20 λεπτά. Αφαιρέστε μετά με άφθονο νερό και θα νιώσετε ανακούφιση από τη φαγούρα.

12. Καθαρίστε τα καμένα σκεύη μαγειρικής



Ποιος δεν έχει ξεχάσει ένα ταψί στον φούρνο ή δεν έχει κάψει το γάλα στο μπρίκι; Αντί να πετάξετε το σκεύος στα σκουπίδια, χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα και καθαρίστε το. Για να το κάνετε αυτό, βράστε λίγο νερό με μαγειρική σόδα και ρίξτε πάνω στην καμένη επιφάνεια του σκεύους. Επαναλάβετε εάν είναι απαραίτητο. Πραγματικά κάνει θαύματα!

13. Φρεσκάρετε τα παπούτσια σας


Με τη συχνή χρήση, τα παπούτσια σας μπορεί να έχουν δυσάρεστη οσμή που είναι δύσκολο να φύγει. Αντί να ξοδεύετε χρήματα σε ακριβά και μερικές φορές αναποτελεσματικά προϊόντα, απλώστε δύο κουταλιές σόδας σε δύο κομμάτια υφάσματος, τοποθετήστε τα κομμάτια πάνω στα παπούτσια και αφήστε τα. Θα δείτε ότι μετά από λίγα λεπτά τα παπούτσια σας θα είναι απαλλαγμένα από δυσοσμίες!

14. Όχι άλλη καούρα


Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από προβλήματα καούρας και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτούς τους όρους, είναι αυτή η αίσθηση καψίματος στο στομάχι σας που ανεβαίνει μέχρι το λαιμό σας. Είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να οφείλεται σε αυτά που τρώμε ή ακόμη και σε προβλήματα άγχους. Η μαγειρική σόδα βοηθά με αυτό το πρόβλημα. Δοκιμάστε να αναμίξετε ένα κουταλάκι του γλυκού του προϊόντος σε ένα ποτήρι με νερό και πιείτε το. Θα δείτε ότι η καούρα θα εξαφανιστεί σχεδόν ως εκ θαύματος!

15. Για Αφράτες Ομελέτες


Κάποιοι δεν τρώνε ομελέτες είτε γιατί αποφεύγουν το αυγό είτε γιατί δεν τους αρέσουν. Αυτοί, όμως, που τις τιμούν, τις θέλουν μεγάλες και αφράτες. Για να φτιάξετε μια πιο αφράτη και ζουμερή ομελέτα, χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα. Πώς? Ανετα. Πάρτε περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, προσθέστε τρία αυγά και κτυπήστε. Μαγειρέψτε τη όπως συνηθίζετε και θα δείτε πώς θα προκύψει μια πολύ μεγαλύτερη ομελέτα. Αυτό συμβαίνει επειδή το διττανθρακικό νάτριο λειτουργεί ως διογκωτικό μέσο δημιουργώντας φυσαλίδες που κάνουν την ομελέτα πιο αφράτη!

16. Καθαρίστε τις αποχετεύσεις

Αχ, αυτό το πρόβλημα που έχουμε όλοι. Πως να καθαρίσουμε τις αποχετεύσεις σε νιπτήρες νεροχύτες ή πλυντήρια πιάτων. Μια δύσκολη, αλλά βασική εργασία στη ρουτίνα της φασίνας. Για να κάνετε τη δουλειά σας ευκολότερη και να αποφύγετε να αγοράσετε ακριβά, ερεθιστικά και όχι πάντα αποτελεσματικά προϊόντα, χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα. Ανακατέψτε λίγη με βραστό νερό και ξύδι και ρίξτε στις σωληνώσεις. Θα δείτε ότι μετά από 10 λεπτά οι αποχετεύσεις σας θα είναι καθαρές και ξεμπλοκαρισμένες.

17. Απαλλαγείτε από τις άσχημες οσμές


Εάν ο νεροχύτης σας έχει σκουπιδοφάγο, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι μερικές φορές αναδύει μια άσχημη μυρωδιά. Σε αυτήν την περίπτωση, η μαγειρική σόδα είναι εξαιρετικά χρήσιμη! Πρώτα, ρίξτε βραστό νερό στον σκουπιδοφάγο και περιμένετε 1 λεπτό. Στη συνέχεια, ρίξτε ¼ μαγειρικής σόδας, ενεργοποιώντας τον για 2 δευτερόλεπτα. Περιμένετε 10 λεπτά και ρίξτε 1 φλιτζάνι ξύδι. Θα σχηματιστούν μερικές φυσαλίδες. Τέλος, ανοίξτε τη βρύση και αφήστε το νερό να τρέξει. Ο νεροχύτης σας θα είναι απαλλαγμένος από δυσάρεστες οσμές.

18. Λευκότερα Δόντια


Ο καφές και το τσάι είναι για πολλούς μία καθημερινή απόλαυση. Ωστόσο, το πρόβλημα με αυτά τα ροφήματα είναι ότι αλλάζουν το χρώμα των δοντιών μας. Για να συνεχίσετε να πίνετε τον καφέ σας και να έχετε όμορφα δόντια, πρέπει να επενδύσετε χρήματα σε οδοντιατρικά προϊόντα και επισκέψεις στον οδοντίατρο. Αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε κι αυτό: ανακατέψτε ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε νερό και απλώστε το στα δόντια σας καθώς βουρτσίζετε. Σε κάποιο βαθμό, η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των δοντιών.

19. Πείτε αντίο στα κίτρινα νύχια



Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς βερνίκι νυχιών. Όμως, το “δράμα” των κίτρινων νυχιών είναι, πράγματι, πρόβλημα σε πολλές γυναίκες. Για να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε βερνίκι για το υπόλοιπο της ζωής σας, δοκιμάστε να πάρετε λίγη μαγειρική σόδα και οξυζενέ και να τα αναμίξετε. Τρίψτε αυτό το διάλυμα στα νύχια σας και ξεχάστε μια για πάντα τα κίτρινα νύχια σας!

20. “Φωτίστε” τις μασχάλες σας



Πρόσκληση τελευταίας στιγμής για να πάτε στην παραλία; Και πώς να χρησιμοποιήσετε το μπικίνι που σας αρέσει τόσο πολύ και ταυτόχρονα να καλύψετε τις μαυρισμένες μασχάλες σας; Χωρίς δράματα. Πολύ εύκολο. Δοκιμάστε να πάρετε ένα μπολ, ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα με νερό και τρίψτε το διάλυμα στις μασχάλες σας για 1 λεπτό. Αφήστε το διάλυμα για περίπου 30 λεπτά και μετά πλύνετε με ελαφρώς ζεστό νερό. Εάν θέλετε να έχετε καλύτερα αποτελέσματα, επαναλάβετε 2 ή 3 φορές την εβδομάδα.