PSS

ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

ZISIADIS

ZISIADIS
ΖΗΣΙΑΔΗΣ

13 Φεβρουαρίου, 2018

Ίμια: Σκάφος του λιμενικού διεμβολίστηκε από την τουρκική ακτοφυλακή

Ίμια: Σκάφος του λιμενικού διεμβολίστηκε από την τουρκική ακτοφυλακή

Ένα σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε στα Ίμια το βράδυ της Δευτέρας, με σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να διεμβολίζει σκάφος του λιμενικού. 
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ένα σκάφος 100 μέτρων της τουρκικής ακτοφυλακής διεμβόλισε το ελληνικό σκάφος του λιμενικού 60 μέτρων, το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- υπέστη ζημιές.
Όλο το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή των Ιμίων η τουρκική ναυτική παρουσία σε επίπεδο ακτοφυλακής παραμένει αυξημένη, ενώ από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχουν πολεμικά σκάφη αλλά μόνο σκάφη του Λιμενικού.
Το περιστατικό έρχεται σε συνέχεια των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, αλλα και των απειλών του επικεφαλής των συμβούλων του Ερντογάν Γιγκίτ Μπουλούτ ότι θα σπάσει τα πόδια όποιων αποπειραθούν να ανέβουν στα Ίμια -δήλωση που είχε γίνει αμέσως μετά την απόδοση τιμών για την επέτειο των Ιμίων από τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο.
Ακολούθησαν και οι δηλώσεις του Τούρκου αρχηγού του στρατού ότι μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα μέτωπο και στη Συρία και στο Αιγαίο αλλά και των προκλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων υπέρ του ονόματος της «Μακεδονίας» για τα Σκόπια.
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, ειδικά στην περιοχή των Ιμίων. Τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν πολλές φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο ενώ μόλις χθες τουρκικό κατασκοπευτικό αναχαιτίστηκε στο ελληνικό FIR.