PSS

ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

ZISIADIS

ZISIADIS
ΖΗΣΙΑΔΗΣ

28 Ιανουαρίου, 2018

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΕΛ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΑΥΛΩΝΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΩΡΩΠΟΥ, ΝΕΩΝ ΠΑΛΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΛΚΟΥΤΣΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΩΡΩΠΟΧΩΡΙΩΝ
Ολοκλήρωση εξέτασης των ενστάσεων που υποβλήθηκαν στην επιτροπή διαγωνισμού για την ανάδειξη, αναδόχου σύμπραξης μελετητικών γραφείων της μελέτης:
«ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΕΛ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΑΥΛΩΝΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΩΡΩΠΟΥ, ΝΕΩΝ ΠΑΛΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΛΚΟΥΤΣΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ»
Η λήψη απόφασης για την εκδίκαση ενστάσεων της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη αποχέτευσης ακαθάρτων και ΕΕΛ των οικισμών Αυλώνος, Μαρκόπουλου, Ωρωπού, Νέων Παλατίων και Χαλκουτσίου Δήμου Ωρωπού» ήταν το κυριότερο θέμα της συνεδρίασης, τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018, της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ωρωπού.
Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις τις οποίες έχει λάβει η Οικονομική Επιτροπή.
Μια διαδικασία που έπρεπε να έχει ολοκληρώσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όταν η μελέτη ήταν εντός χρηματοδότησης. Πέραν του γεγονότος ότι δεν προέβη ποτέ σε αυτή τη διαδικασία, μετά από αναίτιες καθυστερήσεις και παρακώληση των ενεργειών, χάθηκε η χρηματοδότηση της μελέτης (1.416.164 ευρώ) αλλά και όλου του έργου προγραμματικής δαπάνης 30.716.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η Δημοτική Αρχή να ξεκινήσει τις διαδικασίες από την αρχή.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή κατάφερε με συντονισμένες ενέργειες και πιέσεις, να επανεντάξει το έργο προς χρηματοδότηση στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής και να εκκινήσει εκ νέου τη διαδικασία ολοκλήρωσης της εκπόνησης της μελέτης.
Μερίδα Δημοτικών Συμβούλων, εξέφρασε την άποψη ότι η ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής διαδικασίας, ήρθε καθυστερημένα. Προφανώς εκτιμούν ότι η Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να «εφεύρει» διαδικασίες, προκειμένου να μην υπάρξει η καθυστέρηση των τριών αυτών χρονών, όταν την ίδια στιγμή
δεν υπήρχε χρηματοδότηση για την μελέτη και για την κατασκευή και αποπεράτωση του έργου.
Είναι άδικο για τους συνδημότες μας να τους εμπαίζουν ορισμένοι, προσπαθώντας να τους κάνουν να ξεχάσουν διαδικασίες καταθέσεων ανάλογων προμελετών, που περιλάμβαναν τον πρώην Δήμο Ωρωπίων και περιγράφονταν σαν «Γεωγραφική Ενότητα».
Έκτοτε πολλές προσπάθειες έγιναν, πολλά χρήματα δαπανήθηκαν, άπειρες δημοτικές συνεδριάσεις και συνελεύσεις κατοίκων πραγματοποιήθηκαν, προκειμένου να χωροθετηθεί ο Βιολογικός Καθαρισμός οριστικά και να γίνουν τα πρώτα ουσιαστικά βήματα. Έτσι με τη διαδικασία της εξέτασης των ενστάσεων, οριστικοποιείται η πρόθεση της σημερινής Δημοτικής Αρχής, για την κατασκευή του.
Με σίγουρα βήματα, σύννομες διαδικασίες και αποφασιστικές ενέργειες, αφήνουμε στο παρελθόν ταλαντεύσεις και αστήρικτες αποφάσεις προηγούμενων Δημοτικών Αρχών. Η Δημοτική Αρχή προχωράει με σταθερά βήματα στην επίτευξη ουσιαστικών λύσεων. Η πρόθεση της είναι ξεκάθαρη από την αρχή της θητείας της. Να ολοκληρωθεί ο Βιολογικός Καθαρισμός, των μεγαλύτερων οικιστικών ενοτήτων του Δήμου Ωρωπού, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, που θα εγκρίνει και θα καθορίσει αποκλειστικά τους όρους κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης όλου του έργου.
Η Δημοτική Αρχή ενεργεί και πράττει μεθοδικά, προκειμένου να είναι ώριμο το έργο, ώστε όταν προβλεφθούν νέες χρηματοδοτήσεις να μπορέσει να ενταχθεί.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κανένα ανοικτό μέτρο, προκειμένου να ενταχθούν τέτοιες μελέτες για την κατασκευή αντίστοιχων έργων. Οι ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις και τα ανάλογα κονδύλια του παρελθόντος, έχουν χαθεί, από άστοχες ενέργειες πολλών υπαιτίων, για ένα έργο που προϋπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 31.000.000 ευρώ.