PSS

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ
ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

28 Ιανουαρίου, 2019

“Δεν αγωνίζεστε «υπέρ πάτρης», αλλά «υπέρ πάρτης…».”.


Σίμος Κεδίκογλου: “Δεν αγωνίζεστε «υπέρ πάτρης», αλλά «υπέρ πάρτης…».”.
Τις επιθέσεις και τις απειλές εναντίον βουλευτών καταδίκασε δριμύτατα ο Σίμος Κεδίκογλου, πριν ξεκινήσει την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επεσήμανε, ότι η βία δεν έχει θέση στην πολιτική ζωή και στη Δημοκρατία και πρέπει να την καταδικάζουν απ’ όπου και αν προέρχεται. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα και ο πρωθυπουργός να έχει αναθεωρήσει τη γνωστή του δήλωση «περί καλών και κακών μολότοφ» ανάλογα με το αν ρίχνεις τις μολότοφ ή αν τις δέχεσαι.
Στη συνέχεια όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών τη χαρακτήρισε ως την καταστροφικότερη από όλες τις επιλογές της κυβέρνησης στα τέσσερα χρόνια της τυχοδιωκτικής διακυβέρνησής τους, καθώς ο μοναδικός στόχος τους είναι να εργαλειοποιήσουν ένα εθνικό ζήτημα για να το χρησιμοποιήσουν προς το κομματικό τους συμφέρον στην ελληνική πολιτική σκηνή, χωρίς να διστάζουν να εξευτελίζουν τις δημοκρατικές αξίες και τις αρχές τους κοινοβουλευτισμού.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:
«Πριν αρχίσω την ομιλία, θέλω με τη σειρά μου να πω, ότι καταδικάζω δριμύτατα τις επιθέσεις και τις απειλές εναντίον βουλευτών. Γνωρίζω καλά το συναίσθημα, είναι πολύ άσχημο και η οικογένειά μου είχε γίνει στόχος επιθέσεων με μολότοφ και γκαζάκια, όταν ήμουν στην κυβέρνηση Σαμαρά. Η βία δεν έχει θέση στην πολιτική μας ζωή, δεν έχει θέση στη Δημοκρατία μας. Σταθερή θέση της ΝΔ είναι να καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται. Ελπίζω να το έχουν καταλάβει όλοι, ελπίζω και ο πρωθυπουργός να έχει αναθεωρήσει και αυτός τη γνωστή του δήλωση για καλές και κακές μολότοφ ανάλογα με το αν τις ρίχνεις ή αν τις δέχεσαι. Δεν υπάρχει καλή και κακή βία κάθε μορφή βίας θα μας βρει ενάντιους
Έχουμε μία συμφωνία που η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε εν κρυπτώ, που οδήγησε στην παραίτηση δύο υπουργών μεταξύ τους και ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας με βαρύτατες αλληλοκατηγορίες. Μία συμφωνία θολή αφού δεν έχουμε ούτε καν το Σύνταγμα των Σκοπίων για πλήρη εικόνα, για το προοίμιο να μην πούμε κουβέντα, δεν θα το δούμε ποτέ μία συμφωνία κακή που έχει εξοργίσει τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Μια συμφωνία που έρχεται τσάτρα πάτρα στη Βουλή για επικύρωση με πρωτοφανείς διαδικασίες. Μία συμφωνία στα τυφλά, που δεν ξέρουμε τι θα βρούμε μπροστά μας.
Μνημείο αμοραλισμού, ασύστολος τυχοδιωκτισμός, κυνική εξουσιομανία, απολυταρχικό θράσος; - η ελληνική γλώσσα αρχίζει να αποδεικνύεται φτωχή για να περιγράψει τις κυβερνητικές επιδόσεις στην υπηρεσία του δόγματος “ο κομματικός σκοπός αγιάζει κάθε μέσο”, ακόμα και τα δακρυγόνα σε γυναικόπαιδα...
Στα τέσσερα χρόνια που είσαστε στην κυβέρνηση έχετε κάνει πολλές καταστροφικές επιλογές, όμως αυτή είναι μακράν η καταστροφικότερη.
Δεν είναι μόνον το “τι κάνετε” - φέρνετε μια εθνικά επιζήμια συμφωνία, που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για το μέλλον. Είναι και το “γιατί το κάνετε”- γιατί πιστεύετε ότι έτσι εξυπηρετείται το στενό κομματικό σας συμφέρον περιορίζοντας -όπως νομίζετε- την επικείμενη εκλογική σας συντριβή. Είναι όμως και το “πως το κάνετε”, εξευτελίζοντας τις δημοκρατικές αξίες και τις αρχές του κοινοβουλευτισμού.
Τι, πως, και γιατί; Τι κάνετε, πως το κάνετε και γιατί το κάνετε; Στο τρίπτυχο αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα το πνεύμα της τυχοδιωκτικής διακυβέρνησής σας.
Τι κάνετε; Φέρνετε μια συμφωνία εθνικά επιβλαβή, μια συμφωνία που ουσιαστικά δεν διαπραγματευτήκατε, που δεν κερδίσατε τίποτα και τα δώσατε όλα, ακόμα και αυτά που η άλλη πλευρά δεν είχε διανοηθεί να ζητήσει στο παρελθόν, όπως η εθνότητα και η γλώσσα. Δεν εκμεταλλευτήκατε κανένα από τα πλεονεκτήματα που παρείχε στην Ελλάδα η ευνοϊκή διεθνής συγκυρία, με πρώτο τον παράγοντα χρόνο. Τα Σκόπια βιάζονταν, η Ελλάδα δεν είχε κανένα λόγο να βιάζεται. Και όμως η Ελλάδα εμφανίστηκε ως επισπεύδουσα, με τις συνεπαγόμενες αρνητικές συνέπειες στη διαπραγμάτευση.
Γιατί το κάνετε; Γιατί σας έπιασε ξαφνικά πρεμούρα να κλείσετε το Σκοπιανό; Η θέση της Ελλάδας στους διεθνείς Οργανισμούς ήταν κατοχυρωμένη. Στο Βουκουρέστι είχαν μπει γερά θεμέλια. Τώρα έχετε ανοίξει ήδη το δρόμο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και προσοχή η συμφωνία αυτή δεσμεύει την Ελλάδα να δίνει πράσινο φως σε κάθε ενταξιακό κεφάλαιο των Σκοπίων στην Ε.Ε χωρίς κανένα αντίλογο. Ακόμα και αν δεν έχει σχέση με τη συμφωνία ακόμα και την αγροτική πολιτική.
Η απάντηση στο γιατί το κάνατε είναι, ότι πήρατε την επικίνδυνη απόφαση να εργαλειοποιήσετε ένα εθνικό ζήτημα για να το χρησιμοποιήσετε προς το κομματικό σας συμφέρον στην ελληνική πολιτική σκηνή. Το έχουν πει άλλωστε δημόσια τόσο ο πρόεδρος της Βουλής αρχικά και ο πρωθυπουργός πρόσφατα ότι θεωρούν το Σκοπιανό μία ιδανική ευκαιρία να αναδιατάξουν την πολιτική σκηνή.
Εξαιρετικά προβληματική και επικίνδυνη είναι η πλήρης αναγνώριση μακεδονικής ταυτότητας στη γειτονική χώρα. Το άρθρο 7 ορίζει ότι με τους όρους Μακεδονία και Μακεδονικός θα περιγράφονται ως προς τα Σκόπια η Επικράτεια , η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά.
Συγνώμη, αυτό δεν είναι ορισμός ιθαγένειας είναι καραμπινάτη αναγνώριση ταυτότητας, μακεδονικής ταυτότητας και τη χαρίζετε στους Σκοπιανούς. Αναγνωρίζετε λοιπόν και μακεδονική γλώσσα, μία γλώσσα ανύπαρκτη αφού στα Σκόπια μιλούν διάλεκτο της βουλγαρικής. Δεν είναι τυχαίο ότι η Βουλγαρία , που αναγνωρίζει χώρα Μακεδονία, δεν αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα ούτε εθνότητα.
Πέραν αυτού η Ελλάδα παίρνει έτσι θέση σε μία ταυτοτική διαμάχη μεταξύ γειτονικών της κρατών όχι μόνο δεν κλείνετε τις διαφορές με τα Σκόπια αλλά ανοίγετε ι ζήτημα και με τη Βουλγαρία χωρίς να κερδίσουμε τίποτα. Τρομερή επιτυχία!
Κλείνοντας να υπογραμμίσω ότι με το άρθρο 7 έχουμε και ιστορικές απώλειες. Ναι μεν τα Σκόπια αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν σχέση με την αρχαία ελληνική ιστορία , αλλά η ιστορία της Μακεδονίας δεν σταματάει το 146 πχ με την κατάληψη από τους Ρωμαίους, την υπόλοιπη ιστορία της τη χαρίζουμε στους Σκοπιανούς; Η μακεδονική Δυναστεία του Βυζαντίου, δεν είναι ελληνική; Ο Βασίλειος ο Β΄ο Βουλγαροκτόνος ήταν τελικά Βούλγαρος;
Ακόμα βλαβερότερη είναι η συνεπαγόμενη οικειοποίηση του Κύριλλου και του Μεθόδιου από τους Σκοπιανούς. Έσπευσε να το διακηρύξει ήδη ο κ. Ζάεφ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο εκχριστιανισμός των Σλάβων ήταν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ελληνικού πνεύματος. Μας χαρίζει κύρος μέχρι σήμερα και εσείς τον απαρνείστε. Σε λίγο θα μας πείτε, ότι οι Σλάβοι εκχριστιανίστηκαν μόνοι τους. Το χειρότερο, βέβαια, είναι ότι θέλετε να μας πείσετε ότι επί 28 χρόνια η Ελλάδα ζητούσε αλλαγή ονόματος των Σκοπίων για να μπορούνε να αποκαλούνται οι κάτοικοί τους σκέτα Μακεδόνες.

Υπερασπίζεστε ένα ιστορικό επικίνδυνο λάθος , γιατί πιστεύετε ότι σας συμφέρει. Δεν αγωνίζεστε «υπέρ πάτρης», αλλά «υπέρ πάρτης».».


https://youtu.be/bYhq_ICNQYs