PSS

08 Σεπτεμβρίου, 2023

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ;;;;




 Το χτύπημα της κακοκαιρίας ήταν πολύ δυνατό κυρίως για την ενότητα των Ωρεών με 415mm ύψους βροχής ως τώρα.

Στο Νέο Πύργο οι ποσότητες νερού ήταν αδύνατο να παροχετευθούν από υπάρχοντα δίκτυα και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε διάνοιξη τεσσάρων τάφρων παροχέτευσης στον παραλιακό δρόμο, για την περαιτέρω προστασία των περιουσιών, που έχουν υποστεί ζημιές, αλλά κυρίως των ανθρωπίνων ζωών.
Τα φαινόμενα αναμένονται να εξασθενήσουν έως αύριο και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην καταγραφή ζημιών, την αποκατάσταση των υποδομών ενώ ήδη υπήρξε επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς για τις αποζημιώσεις όλων.
-------------------------------------------------

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: «Αποζημίωση των συκοπαραγωγών της Β. Εύβοιας από την κακοκαιρία “Ντάνιελ”»

Το σύκο Ταξιάρχη Ευβοίας, προϊόν Π.Ο.Π. από το 2013, καλλιεργείται σε έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων έχοντας μία μέση παραγωγή 3.000 τόνων, εξάγεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού και αποτελεί έτσι βασικό παράγοντα εισοδήματος της τοπικής οικονομίας στον ευρύτερο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού.

Μετά την πρόσφατη κακοκαιρία οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση: Η μισή παραγωγή που ήταν ακόμη πάνω στα δέντρα έχει καταστραφεί και από τα υπόλοιπα που είχαν συλλεχθεί τα μισά περίπου είχαν συγκεντρωθεί σε αποθήκες και τα υπόλοιπα μισά ήταν απλωμένα για τη διαδικασία αποξήρανσης πάνω στις λεγόμενες «λιάστρες». Τα σύκα αυτά κατέληξαν από τους ορμητικούς χειμάρρους στη θάλασσα όπως φαίνεται και από φωτογραφίες του τοπικού τύπου.

Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά σε παλαιότερες καταστροφές. Θυμίζουμε την υπόσχεση κυβερνητικού επιτελείου με επικεφαλής τον κ. Τριαντόπουλο για αποζημίωση 250 ευρώ  ανά στρέμμα λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου 2021. Τελικά, η αποζημίωση η οποία δόθηκε προεκλογικά ήταν περίπου 110 ευρώ  ανά στρέμμα.

Επιπλέον, για τις καταστροφές από σπάσιμο δέντρων που είχαν συμβεί το 2020 από τις χιονοπτώσεις «Μήδεια» η κυβέρνηση προκειμένου να μην αποζημιώσει τους παραγωγούς κατέφυγε στο εξής τέχνασμα: Δεν έδωσε αποζημίωση για τα συγκεκριμένα ορεινά χωριά που το ποσοστό καταστροφής των δέντρων ήταν πολύ υψηλό αλλά συνυπολόγισε το σύνολο των δέντρων του δήμου που η καταστροφή ήταν κάτω από 30% που απαιτείται για αποζημίωση.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.     Σκοπεύετε να αποστείλετε κλιμάκιο για καταγραφή των ζημιών και άμεση αποζημίωση των συκοπαραγωγών, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής;

2.     Τι σκοπεύετε να κάνετε με τις αποζημιώσεις που εκκρεμούν από τη «Μήδεια» όσο και από τις πυρκαγιές που οι παραγωγοί συνεχίζουν να διεκδικούν;

 Ο ερωτών Βουλευτής

Κεδίκογλου Συμεών

--------------------------------------------------------------------

Μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου οι αποζημιώσεις των συκοπαραγωγών από τις βροχοπτώσεις