PSS

18 Σεπτεμβρίου, 2023

Πόσο επικίνδυνο είναι να πίνουμε νερό από τη βρύση

 


Τα ευεργετικά οφέλη από την κατανάλωση νερού στον ανθρώπινο οργανισμό είναι κάτι παραπάνω από γνωστά, αφού το πολύτιμο H2O αποτελεί το 70% της περιεκτικότητας του οργανισμού μας και μεταξύ άλλων βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας, λιπαίνει και μαλακώνει τις αρθρώσεις, ενώ βοηθά ιδιαίτερα και στο πεπτικό σύστημα.

Αν πιστεύετε όμως πως το νερό της βρύσης και το εμφιαλωμένο είναι το ίδιο, τότε νέα επιστημονικά δεδομένα σας δίνουν την απάντηση.

Ιδιαίτερα αν ζείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Έχουμε μερικά από τα καλύτερης ποιότητας νερά βρύσης στον κόσμο", λέει ο Peter Jarvis, καθηγητής επιστήμης και τεχνολογίας του νερού στο Πανεπιστήμιο Cranfield. "Όταν εξετάζετε τη συμμόρφωση με περισσότερες από 40 παραμέτρους ποιότητας του νερού - χημικές και βιολογικές - έχουμε συμμόρφωση σε ποσοστό άνω του 99,97% με αυτά τα πρότυπα στην Αγγλία και την Ουαλία, από περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια δείγματα ετησίως. Ο παγκόσμιος δείκτης περιβαλλοντικών επιδόσεων 2022, μια ετήσια μελέτη του Yale που μετρά τις ασθένειες και τους θανάτους από την έκθεση σε μη ασφαλείς συνθήκες υγιεινής και πόσιμου νερού, μας κατατάσσει στις έξι ισάριθμες πρώτες χώρες παγκοσμίως, χωρίς να έχει αναφερθεί καμία ασθένεια που να σχετίζεται με την υποδομή νερού".

Ανάλογα με το ποιος κάνει την εμφιάλωση, υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές. Το νερό της βρύσης, για παράδειγμα, έχει συνήθως μια υπολειμματική συγκέντρωση χλωρίου για να διασφαλίσει ότι είναι ασφαλές, καθώς διανέμεται σε όλη τη χώρα, και η σύνθεσή του αλλάζει ανάλογα με το πού ζείτε.

"Οι ορεινές πηγές νερού τείνουν να είναι πιο 'μαλακές', ενώ τα πεδινά νερά τείνουν να έχουν περισσότερη αλκαλικότητα και σκληρότητα, γι' αυτό και ο βραστήρας ή ο λέβητάς σας μπορεί να έχει άλατα", λέει ο Jarvis. Αυτά τα 'μαλακά' και 'σκληρά' νερά έχουν διαφορετική γεύση - οπότε αν δεν είστε οπαδός της γεύσης του νερού από τη βρύση, αξίζει να σκεφτείτε να επενδύσετε σε ένα καλό φίλτρο.

Αντίθετα, το εμφιαλωμένο νερό δεν περιέχει υπολείμματα χλωρίου, αλλά - ανάλογα με το πού το προμηθεύεστε - μπορεί να είναι κατά τα άλλα πανομοιότυπο με το νερό της βρύσης, καθώς είναι νόμιμο για τις επιχειρήσεις να πωλούν νερό από δημόσιες πηγές, εφόσον η επισήμανση δεν είναι παραπλανητική.

Τα μεταλλικά νερά και τα νερά πηγών, τα οποία ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία, όπως αναφέρει ο Guardian, προέρχονται από προστατευμένα υπόγεια ύδατα που έχουν φιλτραριστεί με φυσικό τρόπο -απομακρύνοντας τα περισσότερα βακτήρια και μικροοργανισμούς- και έχουν πολύ σταθερή ποιότητα νερού, προσδίδοντάς τους μια χαρακτηριστική γεύση ως αποτέλεσμα της σύστασης των ορυκτών. "Κάθε εμφιαλωμένο νερό θα έχει τη δική του χημική σύνθεση", λέει ο Jarvis. "Και αυτό θα του δώσει μια ξεχωριστή γεύση", προσθέτει.

Όσο για το αν αυτά τα μέταλλα είναι όντως ωφέλιμα για τον άνθρωπο, τα κυριότερα που είναι πιθανό να συναντήσετε είναι το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Αν δυσκολεύεστε να πάρετε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σας από τα δύο αυτά μέταλλα, θα σας βοηθήσουν να ανεβάσετε τις τιμές, αλλά αν η διατροφή σας είναι αρκετά πλούσια σε γάλα, τυρί και πράσινα λαχανικά, θα παίρνετε ήδη άφθονο από το πρώτο, ενώ τροφές όπως το σπανάκι και το αβοκάντο θα φροντίσουν για το δεύτερο.

Έτσι, υπάρχει ένα ήπιο όφελος από το μεταλλικό νερό, ωστόσο το ίδιο ισχύει και για το νερό βρύσης εάν συνδυάζεται με μία κατά τα άλλα ισορροπημένη διατροφή.

-----------------------------------------------------

ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΒΡΥΣΗΣ ΣΕ ΗΔΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΛΥΤΑ ΠΑΛΙΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ.!!!!!!!!!;;;;;