PSS

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ
ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

09 Μαΐου, 2019

Εκδήλωση στην Αρέθουσα


Δρ Αγγελική Γ. Σίμωσι – Curriculum Vitae

Η Αγγελική Γ. Σίμωσι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου. Τελείωσε το 2ο Τοσίτσειο Αρσάκειο Εκάλης και σπούδασε Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην εποχή των μεγάλων καθηγητών Μ. Ανδρόνικου, Γ. Δεσπίνη, Δ. Παντερμαλή. Τα έτη 1991-1993 μετεκπαιδεύτηκε με θέση ερευνήτριας (post rouge) στο CNRS στο Aix-En-Provence της Γαλλίας με καθηγητή τον γνωστό για τις έρευνές του στη Θάσο, αρχαιολόγο Fr. Salviat. Εκεί τελείωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της με θέμα «Ο κλειστός πολεμικός λιμένας της Θάσου». Τον Ιούνιο του 2009 κατέκτησε τον τίτλο της Διδάκτορος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ο κλειστός πολεμικός λιμένας της Σάμου». Από τα 1983 έως την 2α Φεβρουαρίου 2018 εργάστηκε ανελλιπώς στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού με πολυάριθμες υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες στο ενεργητικό της, σε όλη την Επικράτεια. Σταθμός στην επιστημονική καριέρα της ήταν η συνεργασία της με τον γάλλο διάσημο αρχαιολόγο J. Y. Empereur για 8 χρόνια στη Θάσο στις Ελληνογαλλικές Υποβρύχιες Έρευνες του αρχαίου λιμένος, καθώς και η διετής συνεργασία της στην Αλιμνιά Ρόδου με τον D. Blackman, καθηγητή στην Οξφόρδη, εξειδικευμένο στη γνώση των αρχαίων λιμένων και νεωρίων. Έχει επίσης συμμετάσχει τρία συνεχή χρόνια στην υποβρύχια έρευνα του Φάρου της Αλεξανδρείας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή J. Y. Empereur, πρόσφατα βραβευμένου από το Ωνάσειο Ίδρυμα. Η Αγγελική Σίμωσι από τον Ιούνιο του 2008 εκτελούσε χρέη Προϊσταμένης στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία είναι η μοναδική ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία σε όλη την Επικράτεια για την προστασία και ανάδειξη της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πατρίδας μας. Σε όλη τη διάρκεια της επιστημονικής της καριέρας έχει κάνει πλήθος δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων επί του τομέα της Ενάλιας Αρχαιολογίας.
Στις 2/2/2018 μετατέθηκε ως Προϊσταμένη στην Ε.Φ.Α. Ευβοίας, εξίσου σημαντική Υπηρεσία με τεραστίου εύρους αντικείμενο.
· Στόχοι της είναι η έναρξη λειτουργίας της Αρχαιολογικής Έκθεσης στο Διαχρονικό Μουσείο της Αρέθουσας και η διάχυση της πληροφορίας για τη συμβολή της Εύβοιας στην Ελληνική ιστορία.
· Η αποκατάσταση του τείχους της Καστροπολιτείας της Σκύρου, το οποίο σήμερα βρίσκεται υπό κατάρρευση, αποτελεί μία ακόμη προτεραιότητα της Εφορείας.
· Η στερέωση του θεάτρου της Ερέτριας και η επαναλειτουργία του με στόχο να υποδεχθεί τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη.
· Επίσης στην Καρυστία, στο πλαίσιο της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Καφηρέα, εντοπίστηκαν εγκαταστάσεις της αρχαϊκής περιόδου καθώς και αρχαία λατομεία, χαρακτηριστικά για την εξαγωγή της καρυστίας λίθου.
· Στο Αλιβέρι στις εγκαταστάσεις της Protergia ήρθαν στο φως τάφοι που χρονολογούνται από την Πρωτοελλαδική περίοδο (3000 π.Χ.).
· Και τέλος στο πλαίσιο των συνοδών έργων του Νοσοκομείου οι ανασκαφικές έρευνες της Εφορείας βρίσκονται σε εξέλιξη με σημαντικά αποτελέσματα, που σύντομα θα ανακοινωθούν στο ευρύ κοινό.
-------------------------------------------------------------------
Ο Κώστας Πασχαλίδης γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και κατόπιν Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, απ’ όπου έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα Προϊστορικής Αρχαιολογίας. Από το 1992 και εξής συμμετείχε σε δεκάδες αρχαιολογικά προγράμματα ανασκαφών και τεκμηρίωσης ευρημάτων σε Κρήτη, Κέα, Κύθνο, Αχαΐα, Αργολίδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Κέρκυρα, Χαλκιδική κ.α., καθώς και στις θέσεις Ghor as Safi και Tell Kafrein της Ιορδανίας. Είναι μόνιμο μέλος της ανασκαφής και της μελέτης των ευρημάτων του μυκηναϊκού οικισμού στη Μυγδαλιά Πετρωτού Πατρών, μιας αρχαιολογικής θέσης που αφηγείται με τρόπο ολοκληρωμένο την πολιτιστική και την πολιτική ιστορία της Μυκηναϊκής Αχαΐας.
Από το Σεπτέμβριο του 2002 εργάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως επιμελητής της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων. Επιπλέον, από το 2012 υπηρετεί ως Γραμματέας στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Έχει συνθέσει περί τα είκοσι επιστημονικά άρθρα, που πραγματεύονται θέματα ταφικών εθίμων, αρχιτεκτονικής, κεραμικής και χαλκοτεχνίας του κρητομυκηναϊκού κόσμου, καθώς και ζητήματα αρχειακής έρευνας σχετικά με την ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το 2009 δημοσίευσε την μονογραφία του για το Υστερομινωικό νεκροταφείο της Τουρλωτής Σητείας και το 2018 ακόμη μία ακόμη συνθετική μονογραφία για το μυκηναϊκό νεκροταφείο του Κλάους Πατρών.