PSS

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ
ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

22 Μαΐου, 2019

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 - ΕΛΕΝΑ ΒΑΚΑ - ΧΑΛΚΙΔΑ


Έλενα Βάκα: «Αυτή την Κυριακή αποφασίζουμε για το ποιος έχει την αληθινή δύναμη στην πρωτεύουσα της Εύβοιας, οι πολίτες ή τα συμφέροντα;»

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην κεντρική ομιλία της υποψήφιας Δημάρχου Δήμου Χαλκιδέων και επικεφαλής του συνδυασμού «Αλλάζουμε», Έλενας Βάκα, το βράδυ της Τετάρτης 22 Μαΐου, στην παραλία της Χαλκίδας.
Η υποψήφια Δήμαρχος Δήμου Χαλκιδέων Έλενα Βάκα καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τους ευχαρίστησε για την συγκινητική παρουσία τους:
«Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη σημερινή σας παρουσία. Για αυτή την κοσμοπλημμύρα, εδώ στα ρεύματα του Ευρίπου, που συμπαρασύρει όλους τους δημότες, όλες τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, στο ρεύμα νίκης του Αλλάζουμε.
Στο ρεύμα της δικής μας νίκης, της νίκης των πολιτών και όχι των συμφερόντων. Της νίκης της Χαλκίδας, αλλά και της Ανθηδώνας, της Αυλίδας, του Ληλαντίου, της Αρτάκης και όλων των τοπικών κοινοτήτων.
Σήμερα, εδώ, αυτή η λαϊκή πλημμυρίδα δημιουργεί ένα σαρωτικό παλιρροϊκό κύμα και μας φανερώνει ένα νέο ορίζοντα : Προσπερνάμε το χθες, ξεπερνάμε απραξίες και τέλματα, αφήνουμε πίσω παρεούλες και κονκλάβια, αναδεικνύουμε νέους ανθρώπους, αλλάζουμε νοοτροπία, αλλάζουμε τις πόλεις και τα χωριά μας, ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ.
Αγαπητοί συνδημότες, ξεκινήσαμε επίσημα αυτό το ταξίδι στις 12 Δεκεμβρίου. Και σήμερα, 5 μήνες μετά, βρισκόμαστε εδώ, σοφότεροι, ικανότεροι, ισχυρότεροι.
Σοφότεροι γιατί όλο αυτό το διάστημα δε σταματήσαμε να σας ακούμε. Με ειλικρινή διάθεση, χωρίς παρωπίδες. Χωρίς συμφωνίες για το θεαθήναι και ψεύτικα χτυπήματα στην πλάτη. Κάναμε έντιμο και ουσιαστικό διάλογο μαζί σας, ανοίξαμε τα αυτιά και τα μυαλό μας και καταγράψαμε όσα σας απασχολούν.
Ικανότεροι γιατί το δυναμικό μας εμπλουτίστηκε από πάρα πολλούς συμπολίτες που αποφάσισαν να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την αλλαγή. Είτε ως υποψήφιοι, είτε ως υποστηρικτές και σύμβουλοι, που μας διέθεσαν τις γνώσεις και την εμπειρία τους σε συγκεκριμένα αντικείμενα. Άνθρωποι από κάθε επαγγελματική τάξη, από διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές διαδρομές, που συναντιούνται μαζί μας με στόχο την πλήρη αναμόρφωση της πόλης.
Και ισχυρότεροι γιατί πλέον η δύναμή μας είστε εσείς, οι πολίτες, που αγκαλιάσατε με ενθουσιασμό αυτή την προσπάθεια. Είστε εσείς που επιβραβεύσατε τις αρχές και τις αξίες μας και γίνατε κοινωνοί του μηνύματός μας, για αλλαγή νοοτροπίας και ρήξη με όσα και όσους εμποδίζουν αυτό το Δήμο να αναπτυχθεί και να πάρει τη θέση που του αξίζει.
Σήμερα, λίγες μέρες πριν την τελική κρίση των πολιτών, θέλουμε να κάνουμε ακόμα πιο ξεκάθαρο το όραμά μας για το Δήμο και τους τρόπους που θα το υλοποιήσουμε. Θέλουμε ο κάθε πολίτης να έχει σαφή εικόνα για τα έργα που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της θητείας μας και το νέο προσανατολισμό που θα αποκτήσει ο δήμος της Χαλκίδας.»
Η Έλενα Βάκα πριν αναφερθεί αναλυτικά στο πρόγραμμα και τα έργα, τόνισε ότι στόχος του συνδυασμού «Αλλάζουμε» είναι να καταστεί ο Δήμος Χαλκιδέων ο ισχυρότερος αστικός πόλος στο γεωγραφικό χώρο που περικλείεται από τη Στερεά Ελλάδα και τη βορειοανατολική Αττική, με αναπτυξιακό προσανατολισμό την παροχή υπηρεσιών και τον τουρισμό:
«Έχουμε ένα πρωτοποριακό και συγκροτημένο πρόγραμμα για την αναγέννηση της Χαλκίδας. Για να καταστήσουμε τον Δήμο μας τον ισχυρότερο αστικό πόλο στο γεωγραφικό χώρο που περικλείεται από τη Στερεά Ελλάδα και τη βορειοανατολική Αττική. Με αναπτυξιακό προσανατολισμό την παροχή υπηρεσιών και τον τουρισμό. Ωστόσο, σε ένα ανταγωνιστικό και ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η τουριστική ανάπτυξη του δήμου προϋποθέτει μια νέα ταυτότητα, ένα ισχυρό brand name που θα θεμελιώνεται στις μοναδικές φυσικές ομορφιές του τόπου μας, και κυρίως στην ιστορία, τον πολιτισμό και το κτιριακό της απόθεμα.
Γιατί είναι προφανές ότι αδικούμε τον ίδιο μας το Δήμο και υποβαθμίζουμε το τουριστικό μας προϊόν, όταν περιορίζουμε το ενδιαφέρον των επισκεπτών μόνο στο κυρίως παραλιακό μέτωπο, αδιαφορώντας για το ιστορικό και πολιτιστικό μας υπόβαθρο που μπορεί να μας καταστήσει προορισμό τεσσάρων εποχών.
Το σχέδιό μας, λοιπόν, αναπτύσσεται σε τρεις βασικούς άξονες :
Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι η ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας, των μνημείων, των κτιρίων και της λαϊκής κληρονομιάς, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις με τουριστικό ενδιαφέρον, που προστατεύουν και αναδεικνύουν κάθε συνοικία.
Ξεχωριστή θέση σε αυτή την ενότητα έχει το ιστορικό κέντρο της Χαλκίδας, η περιοχή της Αγίας Παρασκευής και η γειτονιά του Κάστρου. Για την προστασία και ανάδειξή τους θα υλοποιηθεί η εγκαταλελειμμένη μελέτη του Κ.Δημητούλη που προβλέπει πολεοδομική προστασία και ανάπλαση, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού θα ενεργήσουμε για την αποκατάσταση της οικίας της οδού Παίδων.
Ταυτόχρονα, ενεργοποιούμε το πλάνο μας για την ίδρυση του Θεάτρου Νίκου Σκαλκώτα στο χώρο του πάρκινγκ δίπλα στην Εθνική Τράπεζα.
Ο Δήμος, όμως, δεν είναι μόνο η Χαλκίδα. Αντίστοιχη ανάδειξη προβλέπεται για τους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους σε κάθε δημοτική ενότητα. Ενδεικτικά αναφέρω : τον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδειας Αρτέμιδας, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αρχαίο λιμάνι της Ανθηδώνας, επίνειο της ισχυρής πόλης-κράτους της Θήβας. Το Ληλάντιο πεδίο, τον προϊστορικό οικισμό της Ξηρόπολης, τους δίδυμους Πύργους στο Μύτικα και το Καστέλλι. Και βέβαια, την ακτινοβολία του μικρασιατικού πολιτισμού των αλησμόνητων πατρίδων, με τα έθιμα και τις παραδόσεις της Νέας Αρτάκης, της Νέας Λαμψάκου, του Παντειχίου και των συνοικιών της Χαλκίδας.
Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει τη σύνδεση του παραλιακού μετώπου με το εμπορικό κέντρο και τις γειτονιές της πόλης. Σκοπός μας είναι η ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας, ισόρροπα και για όλες τις γειτονιές, ώστε να διαχέονται τα οφέλη από την τουριστική δυναμική. Γι’ αυτό και δεσμευόμαστε για ένα ανοικτό κέντρο εμπορίου, τομέα στον οποίο σημειώθηκε, δυστυχώς, πλήρης αποτυχία από την παρούσα δημοτική αρχή λόγω ελλείψεων στο φάκελο της αντίστοιχης μελέτης.
Προχωράμε, επίσης, τον διαγωνισμό για τη Δημοτική Αγορά, ολοκληρώνουμε τη μελέτη εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης για να προχωρήσουμε άμεσα στη δημοπράτηση του μεγάλου αυτού έργου. Στόχος είναι επίσης να μπορέσουμε να απεμπλακούμε από το δάνειο εντάσσοντας το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Παράλληλα, ενοποιούμε τη φυσιογνωμία της πόλης με επέκταση των πεζοδρομήσεων, με τη δημιουργία δικτύου αστικών ποδηλατοδρόμων και με καλλωπισμούς δημοσίων χώρων.
Ο τρίτος αναπτυξιακός βραχίονας είναι τα μεγάλα έργα υποδομής.
Βασικός στόχος είναι η ανάπλαση του συνόλου των ακτών, με πρότυπο τις αναπλάσεις που έγιναν στη Λεωφ.Μακαρίου και τα Αστέρια, αναπλάσεις επιτυχούς συνεργασίας μεταξύ δημοτικής αρχής και του τότε λιμενικού ταμείου, σημερινού ΟΛΝΕ. Με αντίστοιχες συνέργειες αναμορφώνουμε όλο τον παραλιακό ιστό και δημιουργούμε περιπατητικές ενότητες, από το Βούρκο και τον Αγ.Κων/νο μέχρι την Πλάκα στην είσοδο της πόλης, από τον ΟΣΕ μέχρι την Ξηρόβρυση, από τη Σουβάλα και του Παπαθανασίου μέχρι τη Λιανή Άμμο και την Έξω Παναγίτσα. Αντίστοιχα ενεργούμε στο Ληλάντιο με αναπλάσεις σε Λευκαντί , Άγιο Νικόλαο και Λάμψακο, στη Νέα Αρτάκη με την ανάπλαση με τη συνέχιση του έργου της πινακίδας 5 και της περιοχής από Ακτή Μαυρομάτη έως Ζέφυρο, στην Αυλίδα σε όλο το παραλιακό μέτωπο, σε Βαθύ, Φάρο και Παραλία και στην Ανθηδώνα στις Αλυκές και στην παραλία των Λουκισίων.
Έργα υποδομής όμως είναι και εκείνα που αφορούν την ύδρευση, την αποχέτευση, το περιβάλλον και αλλάζουν την ποιότητα ζωής, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες και παραθεριστές. Έργα απτά, κατανοητά και μετρήσιμα, όχι μακέτες εικονικής πραγματικότητας. Έργα όπως η ύδρευση της Αυλίδας, η αποχέτευση σε Ληλάντιο, Αυλίδα, Ανθηδώνα τα οποία σχεδιάσαμε, εντάξαμε και υλοποιήσαμε στο μεγαλύτερο βαθμό, και τα οποία όχι μόνο θα συνεχίσουμε, αλλά θα τα επεκτείνουμε και σε άλλες περιοχές και γειτονιές και της Χαλκίδας και των άλλων ενοτήτων.
Αγαπητοί συμπολίτες, νομίζω ότι καθένας και κάθε μια από εσάς έχει πλέον κατανοήσει ότι έχουμε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση για την εξωστρέφεια του Δήμου. Τη στηρίζουμε στη μακραίωνη ιστορία και την πολιτιστική μας παράδοση, οικοδομούμε ταυτότητα για την πόλη και θεωρούμε ότι όλες οι συναφείς δραστηριότητες πρέπει να υπηρετούν αυτό
το σκοπό και όχι να μετατρέπονται σε προσωποπαγείς και προχειροφτιαγμένες φιέστες λίγων ημερών το χρόνο.
Εκτός όμως από την εξωστρέφεια και την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, αντίστοιχο βάρος δίνουμε στην καθημερινότητα των κατοίκων. Γιατί, κακά τα ψέματα, μια πόλη δε μπορεί να λογίζεται κορυφαία, αν δεν αντιμετωπίζει τους ανθρώπους της, αυτούς που ζουν και εργάζονται στις γειτονιές της, με τον ίδιο σεβασμό που αντιμετωπίζει τους επισκέπτες. Για αυτό και έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι θα είμαι αμείλικτη με το ήθος και το ύφος που θα αντιμετωπίζεται ο πολίτης από δημοτικούς υπαλλήλους, δημοτικούς συμβούλους και αντιδημάρχους και πρώτα απ’ όλα από εμένα την ίδια.»
Η υποψήφια Δήμαρχος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην καθημερινότητα των πολιτών τονίζοντας ότι είναι κοινά παραδεκτό ότι η λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και η επικοινωνία τους με τους πολίτες χρήζει άμεσης βελτίωσης:
«Από κει και πέρα, είναι κοινά παραδεκτό ότι η λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και η επικοινωνία τους με τους πολίτες χρήζει άμεσης βελτίωσης.
Εν έτει 2019, είναι προφανές ότι τελικός στόχος για κάθε ελληνική πόλη οφείλει να είναι ο ψηφιακός Δήμος, που αξιοποιεί στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες, μηδενίζει αποστάσεις, διασφαλίζει τη διαφάνεια και ενισχύει την άμεση δημοκρατία με τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων. Ταυτόχρονα, τα τεχνολογικά εργαλεία διευκολύνουν την διαχείριση των απορριμμάτων, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, την προστασία του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και θα επιδιώξουμε την αξιοποίηση κάθε προγράμματος και κάθε καινοτομίας που θα συμβάλει στην σύγκλιση με την ψηφιακή εποχή.
Ωστόσο, οφείλουμε αντίστοιχα να είμαστε ρεαλιστές και να λέμε στους δημότες την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι μοιάζει παράταιρο και φθηνά επικοινωνιακό να ζητάμε από τον απλό πολίτη να αποφασίσει για λύσεις σε ζητήματα που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση, επιστημονική κατάρτιση ή εργοταξιακή εμπειρία. Ο πολίτης γνωρίζει τα προβλήματα που βιώνει και μπορεί να διατυπώσει ιδέες για την επίλυσή τους, με την τεχνολογία να απλοποιεί όντως τους τρόπους επικοινωνίας. Το ακριβές σχέδιο και η μεθοδολογία όμως είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής και απαιτούν οργάνωση και συντονισμένη δράση που δε μπορούν να αντικατασταθούν ολοκληρωτικά από καμία ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Η καθαριότητα, ο φωτισμός, οι κυκλοφοριακές συνθήκες, η κατάσταση πεζοδρομίων και δημοσίων χώρων, οι αυθαίρετες καταλήψεις, το πράσινο και τα αλσύλλια, όπως αυτό της Κανήθου, είναι ζητήματα καθημερινότητας που εσείς αναδείξατε, στις καθημερινές μας επαφές, ως εκείνα από τα οποία είστε περισσότερο απογοητευμένοι για την σημερινή τους κατάσταση. Και αυτά ακριβώς τα ζητήματα είναι ψηλότερα στη δική μας ιεράρχηση. Μέσα στο ολοκληρωμένο πρόγραμμά μας, που μπορείτε να βρείτε σε ψηφιακή και έντυπη μορφή, υπάρχει το εξειδικευμένο σχέδιο δράσης για κάθε δημοτική και τοπική ενότητα.
Εξ’ ίσου σημαντική είναι η ποιότητα του αστικού οδικού δικτύου που χρειάζεται επιμελή συντήρηση και νέα τεχνικά έργα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαμόρφωση της λεωφ. Παπανδρέου, στο ύψος της στροφής Τσεκούρα και η άμεση παράδοσή της για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα. Οι απαλλοτριώσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής θα επεκταθούν σε όλο το μήκος της κατοικημένης περιοχής της Έξω Παναγίτσας, για να αποκτήσουμε ένα ασφαλή οδικό άξονα. Παράλληλα, αναθέτουμε, επιτέλους, τη μελέτη για την πολεοδομική τακτοποίηση του 40% της συνοικίας, ώστε οι κάτοικοι της Έξω Παναγίτσας να αποκτήσουν τους απαραίτητους κοινόχρηστους χώρους και να πάψουν να είναι όμηροι μέσα στα σπίτια τους.
Ψηλά στην ατζέντα μας βρίσκεται επίσης ο αθλητισμός. Γνωρίζουμε την έλλειψη γηπέδων και την κακή κατάσταση στα υφιστάμενα, λόγω ελλείψεων στη συντήρηση και την τεχνογνωσία. Για το λόγο αυτό ο ΔΟΑΠΠΕΧ θα δώσει τη θέση του σε δύο οργανισμούς, που θα εποπτεύουν τον πολιτισμό και τον αθλητισμό αντίστοιχα. Έτσι ο αθλητισμός θα πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής που φυτοζωεί από τα ψίχουλα που περισσεύουν από τις πολιτιστικές δραστηριότητες.
Επιπλέον, επιλέγουμε ένα μοντέλο ευέλικτης και λιτής διοίκησης, με εξορθολογισμό γραφειοκρατικών δαπανών και περικοπές εξόδων που διατίθενται σε συμβούλους. Περιορίζουμε ταξίδια, τραπεζώματα αυτοπροβολής, αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα και άχρηστες μελέτες σε φίλους και ημετέρους. Τα ποσά που εξοικονομούνται έτσι από όλες τις άσκοπες και πανάκριβες δαπάνες θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί ένα κρίσιμο αποθεματικό κεφάλαιο προς ενίσχυση και διεύρυνση των κοινωνικών δομών του Δήμου της Χαλκίδας. Ενός Δήμου που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση, την ανεργία και την υπανάπτυξη.
Αγαπητοί φίλοι, σχετικά με την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής μας, άφησα για το τέλος το πιο σημαντικό κεφάλαιο : αυτό που αφορά στην προστασία κοινόχρηστων και κοινωφελών δημοτικών χώρων. Είναι δυστύχημα ότι κατά την τρέχουσα δημοτική θητεία, ο Δήμος έχασε δεκάδες σημαντικές εκτάσεις που προορίζονταν για σχολεία ή αθλητικά κέντρα, όπως το Μακαρονάδικο ή στην οδό Μπαλαλαίων.
Τη βαρύτερη σκιά στην πόλη μας εξακολουθεί όμως να ρίχνει η σκανδαλώδης υπόθεση ΔΑΡΙΓΚ. Η απώλεια του οικοπέδου 55 στρεμμάτων μετέβαλε ουσιαστικά ολόκληρο τον πολεοδομικό σχεδιασμό της Χαλκίδας σε βάρος της πόλης και των επερχόμενων γενεών. Η Δημοτική Αρχή λειτούργησε εγκληματικά, όχι μόνο δεν είχε την πρόθεση να βρει 1,5 εκατομμύριο για την απόκτησή του, αλλά αρνήθηκε να πράξει το εύκολο και ασφαλές και να δηλώσει τη βούλησή της ξεκάθαρα, όπως έγινε στο παρελθόν, ότι δεν προτίθεται να αλλάξει πριν από τον πλειστηριασμό τη βιομηχανική χρήση γης, ανοίγοντας το δρόμο για το ξεπούλημα. Το ΔΑΡΙΓΚ θα το πάρουμε πίσω. Ανήκει σε εμάς στους Χαλκιδέους. Να γίνει χώρος πρασίνου με υποδομές πολιτιστικών δράσεων. Να το κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας με περηφάνια, όχι να ντρεπόμαστε γι αυτό.»
Κλείνοντας την ομιλία της η Έλενα Βάκα κάλεσε δίπλα της την ομάδα του συνδυασμού «Αλλάζουμε» και υπογράμμισε ότι αυτή την Κυριακή η κοινωνία αποφασίζει για το ποιος έχει την αληθινή δύναμη στην πρωτεύουσα της Εύβοιας:
«Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η προεκλογική περίοδος. Γνωρίζετε πως όλο αυτό τον καιρό, δίνουμε ένα αγώνα βασισμένο στο ήθος, την ευγένεια και τη σεμνότητα. Έναν αγώνα έντιμο και καθαρό, κρυστάλλινο, σαν τα διαυγή νερά του Ευρίπου που απόψε μας φιλοξενεί.
Θέλω να τονίσω πως ακόμα και η επιλογή του σημείου, μόνο τυχαία δεν είναι για τη σημερινή μας συγκέντρωση. Από εδώ, από τα στενά του Ευρίπου, που εδώ και χιλιάδες χρόνια ενώνουν ανθρώπους και πολιτισμούς, στέλνουμε το δικό μας ενωτικό μήνυμα. Μήνυμα για συνεργασία και συνεννόηση με όλες τις δημοτικές κινήσεις και τους υποψηφίους που μάχονται με ανιδιοτέλεια. Μήνυμα σύμπραξης με όλες τις υγιείς και αυτόφωτες δυνάμεις του τόπου μας. Μήνυμα ένωσης με το μέλλον, τη νέα γενιά, που θα σταθεί διάδοχος αλλά και αδέκαστος κριτής μας.
Για όλους αυτούς οι πόρτες μας είναι ανοικτές. Και δεσμεύομαι ότι θα παραμείνουν ανοικτές καθ’ όλη τη θητεία μας ως δημοτική αρχή. Όπως θα είναι πάντα ανοικτές για τους αδύναμους και τους ταπεινούς, εκείνους που χρειάζονται τη φροντίδα και την προσήλωσή μας.
Αυτά τα μηνύματα σας ζητώ να μεταδώσετε και εσείς, με δύναμη και αποφασιστικότητα τις ημέρες που απέμειναν. Πόρτα με πόρτα, στόμα με στόμα, πρόσωπο με πρόσωπο. Σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά, με κάθε ικμάδα των δυνάμεών σας.
Και την Κυριακή να είμαστε όλοι και όλες παρόντες στα εκλογικά τμήματα για να διασφαλίσουμε την περήφανη και θριαμβευτική νίκη μας.
Στο σημείο αυτό καλώ στην εξέδρα τους συμμαχητές μου και μπροστάρηδες αυτής της προσπάθειας, τους υποψηφίους συμβούλους, για να σας απευθύνουμε μαζί το κάλεσμά μας:
Φίλες και φίλοι, να είστε σίγουροι πως αυτή την Κυριακή δεν καλούμαστε απλώς να επιλέξουμε το δήμαρχο που μας ταιριάζει. Ούτε απλά καλούμαστε να βοηθήσουμε το φίλο η το γείτονά μας να καταλάβει μια θέση στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου.
Αυτή την Κυριακή καλούμαστε να γράψουμε ιστορία.
Καλούμαστε να πάρουμε την ευθύνη της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες.
Να αποφασίσουμε αν η Χαλκίδα, οι πόλεις και τα χωριά της, θα παραμείνουν στάσιμες στη μετριότητα ή θα κάνουν, επιτέλους, το άλμα προς τα εμπρός.
Αν θα αποκτήσουμε μια ενιαία τουριστική και πολιτιστική ταυτότητα, βασισμένη στη μακρόχρονη ιστορία μας ή θα παραμείνουμε προορισμός μίας στάσης για διερχόμενους επισκέπτες.
Πέρα και πάνω απ’ όλα όμως, αυτή την Κυριακή αποφασίζουμε για το ποιος έχει την αληθινή δύναμη στην πρωτεύουσα της Εύβοιας.
Οι πολίτες ή τα συμφέροντα ; Οι δημοκρατικοί θεσμοί ή τα βιλαέτια ; Η διαφάνεια ή η διαπλοκή ; Το φώς ή το σκοτάδι ;
Την Κυριακή στις 26 Μαΐου δώστε την πιο δυνατή, την πιο ξεκάθαρη απάντηση.
Πάρτε το Δήμο στα χέρια σας, επιβραβεύστε αξίες και άξιους και γράψτε ιστορία.
Πάμε να φτιάξουμε από την αρχή την πόλη που μας αξίζει.
Μαζί ανατρέπουμε το παλιό !
Μαζί χτίζουμε το καινούριο !
Μαζί ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ !
Πάμε μαζί για τη νίκη !
Να’ στε καλά, σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου!»

Γεννήθηκε και κατοικεί στη Χαλκίδα. Είναι μάχιμη δικηγόρος από το 1996, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας και Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Χαλκιδέων από το έτος 2011 μέχρι και σήμερα. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής-επιχειρηματία Δημήτρη Δεμερτζή και έχει δύο παιδιά τον Φώτη, μαθητή της Α΄Γυμνασίου και τον Σπύρο, μαθητή της Δ΄Δημοτικού.
Αυτοδιοικητικές δραστηριότητες
  • Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοίκησης Δήμου Χαλκιδέων (Ιανουάριος 2011-Αύγουστος 2011)
  • Πρόεδρος της καλλικρατικής Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χαλκίδας-ΔΕΥΑΧ (από τη σύστασή της, Αύγουστος 2011-Σεπτέμβριος 2014)
  • Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χαλκίδας (δύο φορές εκλεγείσα από τον Μάρτιο του 2005 έως τον Ιούνιο του 2009)
Πολιτικές δραστηριότητες
  • 1986-1988 Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Γ. ΟΝΝΕΔ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, υπεύθυνη Μ.Α.Κ.Ι. Νομού Ευβοίας
  • 1988-1994 Μέλος επιτροπών ετών στη Δ.Α.Π. ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
  • Μέλος του Επαρχιακού Τμήματος της Ο.Ν.Ν.Ε.Δ.
  • Μέλος του Τμήματος Θέσεων και Μελετών της Ο.Ν.Ν.Ε.Δ.
  • 1995-2001 Πρόεδρος Ν.Ε. Ο.Ν.Ν.Ε.Δ. Ευβοίας (δύο φορές εκλεγείσα)
  • Μέλος της Κ.Ε. Ο.Ν.Ν.Ε.Δ. (δύο φορές εκλεγείσα)
  • 2001-2007 Μέλος της Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας (δύο φορές εκλεγείσα)
  • 2001-2004 Μέλος του Τομέα Τουρισμού της Ν.Δ.
  • 2004-2007 Μέλος του Τομέα Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ.
  • 2004 Τομεάρχης της Ν.Δ. στο νομό Βοιωτίας
  • 2011 Mέλος της ΝΟΔΕ Ευβοίας (ex officio, ως πρώτη σε σειρά εκλογής δημοτική σύμβουλος)
  • 2016-2019 Μέλος Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων της Ν.Δ., Υπεύθυνη Στερεάς Ελλάδας
Επιστημονικές δραστηριότητες
  • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας (δύο φορές εκλεγείσα, 1998 και 2001)
Κοινωνικές δραστηριότητες
  • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών Νομού Ευβοίας (δύο φορές εκλεγείσα, 2000 και 2004)
  • Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Νηπιαγωγείου Χαλκίδας (2010-2011)
  • Μέλος των Παραρτημάτων Χαλκίδας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού – Μέλος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας
  • Μέλος του Πανευβοϊκού Συλλόγου Α.με.Α «Άνθρωπος Ελπίδα Πολιτισμός».    
  • ----------------------------------------------------------------------

Σήμερα το βράδυ η κεντρική ομιλία της Έλενας Βάκα Η υποψήφια Δήμαρχος Δήμου Χαλκιδέων και επικεφαλής του συνδυασμού «Αλλάζουμε», Έλενα Βάκα, σας προσκαλεί στην κεντρική της ομιλία την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 στις 20:30, στην Παραλία της Χαλκίδας (μπροστά από το café Cinema). Με συνέπεια, διαφάνεια και ειλικρίνεια όλοι μαζί θα αλλάξουμε προτεραιότητες, νοοτροπία και ταυτότητα. Όλοι μαζί, θα αλλάξουμε την εικόνα του Δήμου μας, του Δήμου Χαλκιδέων. Αυτή είναι η δική μας δέσμευση






Οι πέντε προγραμματικού άξονες του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

Οι πέντε προγραμματικοί άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί η υποψήφια Δήμαρχος, Έλενα Βάκα και ο συνδυασμός «Αλλάζουμε» για να αλλάξουν την εικόνα του Δήμου Χαλκιδέων.
Με συνέπεια, διαφάνεια και ειλικρίνεια όλοι μαζί θα αλλάξουμε προτεραιότητες, νοοτροπία και ταυτότητα. Όλοι μαζί, θα αλλάξουμε την εικόνα του Δήμου μας, του Δήμου Χαλκιδέων. 
Αυτή είναι η δική μας δέσμευση.

Αλλάζουμε το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, αποκτούμε ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, κτίζουμε μια ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ
Καθαρίζουμε & Ανακυκλώνουμε
ü Οργανώνουμε την υπηρεσία καθαριότητας για ισόρροπες υπηρεσίες σε όλο το Δήμο.
ü Ευαισθητοποίουμε και ενημερώνουμε τους δημότες σε θέματα ανακύκλωσης.
ü Δρομολογούμε με ηλεκτρονικό σύστημα τα απορριμματοφόρα, με στόχο την βελτίωση του χρόνου των δρομολογίων.
ü Πληροφορούμε τους δημότες μας για τα καθημερινά δρομολόγια των απορριμματοφόρων με σκοπό την μείωση των υπερβολικά γεμάτων κάδων.
ü Οργανώνουμε σύστημα συλλογής κλαδεμάτων και αποβλήτων κήπων, με σκοπό την κομποστοποίηση τους.
ü Δημιουργούμε Πράσινα Σημεία και Κέντρο Ανακύκλωσης και Εκπαίδευσης για «Συλλογή στη Πηγή».
ü Υπογειοποιούμε κάδους απορριμμάτων.
ü Καθαρίζουμε τακτικά ρέματα και ακτογραμμές.
ü Τοποθετούμε περίπτερα ανακύκλωσης σε κομβικά σημεία της πόλης.

Ομορφαίνουμε τους Κοινόχρηστους Χώρους και εστιάζουμε στην Προσβασιμότητα
ü Δημιουργούμε χώρους πρασίνου στα λιμανάκια και στις παραλίες όλου του Δήμου μας, όπου είναι εφικτό.
ü Εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης των πλατειών και παιδικών χαρών.
ü Αναβάθμιζουμε, Συνεχίζουμε και Ολοκληρώνουμε πεζοδρομήσεις με άξονα το σχέδιο πόλεως.
ü Δημιουργούμε προσβάσιμες παραλίες για όλους (ΑμεΑ, ηλικιωμένοι κ.α)
ü Βελτίωνουμε την προσβασιμότητα κτιρίων, δρόμων και κοινόχρηστων χώρων για άτομα με κινητική δυσκολία.
ü Επεκτείνουμε τις ασφαλτοστρώσεις ισόρροπα σε όλα τα διαμερίσματα του Δήμου.
ü Βάφουμε ιστορικά και δημόσια κτίρια με αντι-γκράφιτι χρώματα.
ü Επεκτείνουμε τον ηλεκτροφωτισμό των οδών και των κοινόχρηστων χώρων.

Πραγματοποιούμε Πολεοδομική Οργάνωση – Αστικές Υποδομές
ü Επεκτείνουμε το αποχετευτικό μας δίκτυο.
ü Επεκτείνουμε το Σχέδιο Πόλεως. Προωθούμε και εφαρμόζουμε μελέτες, όπου υπάρχουν εκκρεμότητες.
ü Μεριμνούμε για τους παλαιούς οικισμούς του Δήμου μας, στενή συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ευβοίας για περαιτέρω αξιοποίηση των προγραμμάτων CLLD/LEADER 2014-2020 και άλλων χρηματοδοτικών ευκαιριών.
ü Σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε κυκλοφοριακές μελέτες, όπου χρειάζεται.
ü Κατασκευάζουμε ποδηλατοδρόμους και υποδομές εξυπηρέτησης ποδηλάτων στο Δήμο.
ü Εξοπλίζουμε το εργοτάξιο για κάθε δημοτική ενότητα με τα βασικά και απαραίτητα μηχανήματα για την εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών, ώστε να πετύχουμε την άμεση αποκατάσταση βλαβών και τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων των μηχανημάτων και των δαπανών κίνησης.
ü Προωθούμε αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα (σε περιοχές αρμοδιότητας του Δήμου) σε στενή συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα.
ü Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Φροντίζουμε για το Πράσινο και τα Ζώα
ü Αναπτύσσουμε πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων και συντήρησης των πάρκων και του πρασίνου.
ü Οργανώνουμε αναδασώσεις σε συνεργασία με το Δασαρχείο.
ü Προστατεύουμε τα περιαστικά δάση και συνεργαζόμαστε με τις εθελοντικές ομάδες Δασοπροστασίας.
ü Διεκδικούμε την προβλεπόμενη κρατική οικονομική ενίσχυση για την υλοποίηση προγραμμάτων αντιμετώπισης αδέσποτων ζώων, σε συνεργασία με τα Φιλοζωικά Σωματεία και τον Κτηνιατρικό Σύλλογο.
ü Τοποθετούμε αυτόματες ποτίστρες και ταΐστρες, σε κατάλληλα σημεία των οικισμών.
ü Καθαρίζουμε και αποτυπώνουμε ψηφιακά τα ορεινά μονοπάτια .
ü Εκπαιδεύουμε τους μαθητές σε συνεργασία με φορείς, για την καλλιέργεια φιλοζωικής συνείδησης και παιδείας.

Ενισχύουμε την κοινότητά μας με ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Είμαστε Κοντά στον Άνθρωπο, ασκούμε Κοινωνική Πολιτική
ü Δημιουργούμε δίκτυα φορέων για την αποτελεσματική λειτουργία των Δομών μας.
ü Δημιουργούμε Κέντρο Εθελοντικής Προσφοράς.
ü Διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκούς πόρους, χορηγίες, ιδρύματα, εταιρείες, οργανισμούς και ιδιώτες για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής μας και τη δημιουργία νέων Δομών (first-bed για τους αστέγους, προγράμματα ανταποδοτικής εργασίας κ.ά).
ü Ενισχύουμε την υλικοτεχνική υποδομή και τις δράσεις στα ΚΑΠΗ.
ü Φροντίζουμε τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και δημιουργούμε νέους όπου χρειάζεται.

Δίνουμε αξία στην Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό
ü Υλοποιούμε δράσεις σε σχολεία στα θέματα υγείας και περιβάλλοντος με τη συνεργασία των αντίστοιχων επιστημονικών φορέων.
ü Φροντίζουμε καθημερινά για την καθαριότητα των σχολικών κτιρίων.
ü Προγραμματίζουμε προληπτική συντήρηση των σχολικών μονάδων
ü Ενισχύουμε την υλικοτεχνική υποδομή των σχολικών μονάδων.
ü Αναβαθμίζουμε τις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολικών κτιρίων.
ü Διαχωρίζουμε με διακριτές αρμοδιότητες και προϋπολογισμό το ΝΠΔΔ – ΔΟΑΠΠΕΧ.
ü Αναδεικνύουμε διασημότητες και προσωπικότητες της τόπου μας.
ü Προβάλουμε ενιαία τους Αρχαιολογικούς Χώρους του Δήμου.
ü Υλοποιούμε μαθήματα ιστορίας και επιστημών με τη συμβολή φορέων όπως η Εστία Γνώσης και η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών.
ü Υποστηρίζουμε τους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.
ü Εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλο τον Δήμο.
ü Αναζητούμε συστηματικά συνεργασίες με τις πανελλήνιες ομοσπονδίες αθλημάτων για την διεκδίκηση μεγάλων αθλητικών γεγονότων σε διάφορα αθλήματα.

Δουλεύουμε για την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς για την επίτευξη ενός οικονομικού πλάνου για την ανάπτυξη του Δήμου.
Γινόμαστε ελκυστικός Τουριστικός Προορισμός
ü Σχεδιάζουμε ολοκληρωμένες και οργανωμένες δράσεις και εκδηλώσεις που θα προσελκύσουν τουρισμό όλο τον χρόνο.
ü Στρεφόμαστε σε νέες μορφές τουρισμού.
ü Προβάλουμε τα στοιχεία που κάνουν το Δήμο Χαλκιδέων ξεχωριστό.
ü Αναδεικνύουμε όλες τις ιστορικές περιοχές (ιστορικό κέντρο της Χαλκίδας, Κάστρο Καράμπαμπα, αρχαιολογικός χώρος Αυλίδας, αρχαίο λιμάνι Ανθηδώνας, Ξηρόπολη, κ.α).
ü Αξιοποιούμε το φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου.
ü Ενεργοποιούμε την υπηρεσία Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου.

Βοηθούμε τον Άνεργο, Ενισχύουμε τον Αγρότη, τον Έμπορο και τον Ελεύθερο Επαγγελματία
ü Προσελκύουμε νέες επενδύσεις που θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας.
ü Συντηρούμε και επεκτείνουμε το αγροτικό οδικό δίκτυο.
ü Συνεργαζόμαστε με φορείς για την μεταφορά τεχνογνωσίας και εφαρμογή καλών ή καινοτόμων πρακτικών για τον αγρότη.
ü Ενημέρωνουμε τις υφιστάμενες γεωργικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και τους υποψήφιους νέους αγροτοκτηνοτρόφους για προγράμματα ενίσχυσης μέσω ΕΕ και ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με τους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων.
ü Δημιουργούμε δίκτυα παραγωγών – καταναλωτών για την προώθηση τοπικών προϊόντων.
ü Ενισχύουμε επιχειρηματικές δράσεις όπως τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου.
ü Δημιουργούμε Γραφείο Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας.

Βελτιώνουμε τη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του ΔΗΜΟΥ
ü Εκσυγχρονίζουμε την ιστοσελίδα του Δήμου ώστε να είναι προσβάσιμη σε ΑΜΕΑ.
ü Απλουστεύουμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες συναλλαγής με τους πολίτες.
ü Βελτιώνουμε τη Διοικητική Οργάνωση των Υπηρεσιών ανά Δημοτική Ενότητα με στόχο την επί τόπου εξυπηρέτηση του πολίτη.
ü Εφαρμόζουμε Προγράμματα επιμόρφωσης των στελεχών στο σύγχρονο management.
ü Μεταβαίνουμε στον Ψηφιακό Δήμο.
ü Αναβαθμίζουμε τις διαδικασίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ηγούμαστε με άξονα τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ü Συνδιαμορφώνουμε το 5ετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλκιδέων με την ουσιαστική ενεργό συμμετοχή της Επιτροπής Διαβούλευσης.
ü Ενσωματώνουμε τις προτάσεις των Τοπικών Συμβουλίων στη λήψη αποφάσεων και την κατάρτιση του Ετήσιου Σχεδίου Δράσης.
ü Λειτουργούμε πλατφόρμα διαβούλευσης όπου οι πολίτες καταθέστουν ιδέες, προτάσεις, πάνω σε θέματα που πρόκειται ο Δήμος να προωθήσει και να υλοποιήσει.






Δημοτική Παράταξη "Αλλάζουμε" : Δίνουμε αξία στην Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό

Υλοποιούμε δράσεις σε σχολεία στα θέματα υγείας και περιβάλλοντος με τη συνεργασία των αντίστοιχων επιστημονικών φορέων.
Φροντίζουμε καθημερινά για την καθαριότητα των σχολικών κτιρίων.
Προγραμματίζουμε προληπτική συντήρηση των σχολικών μονάδων
Ενισχύουμε την υλικοτεχνική υποδομή των σχολικών μονάδων.
Αναβαθμίζουμε τις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολικών κτιρίων.
Διαχωρίζουμε με διακριτές αρμοδιότητες και προϋπολογισμό το ΝΠΔΔ – ΔΟΑΠΠΕΧ.
Αναδεικνύουμε διασημότητες και προσωπικότητες της τόπου μας.
Προβάλουμε ενιαία τους Αρχαιολογικούς Χώρους του Δήμου.
Υλοποιούμε μαθήματα ιστορίας και επιστημών με τη συμβολή φορέων όπως η Εστία Γνώσης και η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών.
Υποστηρίζουμε τους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.
Εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλο τον Δήμο.
Αναζητούμε συστηματικά συνεργασίες με τις πανελλήνιες ομοσπονδίες αθλημάτων για την διεκδίκηση μεγάλων αθλητικών γεγονότων σε διάφορα αθλήματα.