PSS

26 Ιουλίου, 2023

SOS ΜΕ ΤΑ CANADAIR .... 45 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΟΛΟΣ.

 

THE CLASIC 415 ΤΗΣ CANADAIR.



TO ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ 515 ..........

.......

Γιατί δεν αγοράζουμε;

Το αυτονόητο ερώτημα που ακολουθεί είναι γιατί δεν αγοράζουμε και άλλα και εξαρτώμαστε από τις μισθώσεις. Η ατέλειωτη φυσική καταστροφή και ο πόνος που φέρνει η πύρινη λαίλαπα, καθώς και η επανάληψή τους με μεγαλύτερη ένταση κάθε φορά, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί όλων εκείνων που διαδίδουν στα κοινωνικά δίκτυα θεωρίες συνωμοσίας ότι οι κυβερνήσεις προτιμούν να αγοράζουν πολεμικά αεροσκάφη και αδιαφορούν για τα πυροσβεστικά, αφήνοντας τους πιλότους να πετούν με αεροσκάφη ηλικίας μισού αιώνα όπως τα Canadair 215. Είναι αλήθεια αυτό;

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι ακόμα και τα πιο προηγμένα τεχνολογικά κράτη αναγκάζονται να επιχειρούν με τα παλιότερα Canadair, τα οποία δεν έχουν καν κλιματισμό στην καμπίνα. Και ο λόγος που το κάνουν είναι επειδή απλά τα αεροσκάφη αυτού του τύπου έχουν πάψει να κατασκευάζονται. Περίπου 170 CL-415 έχουν απομείνει σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Ηταν 2015 όταν η κατασκευάστρια εταιρεία των Canadair, Bombardier, έκλεινε το εργοστάσιο κατασκευής των θρυλικών πυροσβεστικών υδροπλάνων στο Νορθ Μπέι του Οντάριο, απολύοντας τους 33 εργαζομένους του. Εναν χρόνο αργότερα, η Viking θα αγόραζε από την Bombardier τα δικαιώματα κατασκευής, υποστήριξης και εξυπηρέτησης του υπάρχοντος στόλου των CL-415. Κάπως έτσι, έστω και με μεγάλες καθυστερήσεις στις γραμμές τροφοδοσίας, επανεκκίνησε η υποστήριξη των Canadair 415. Η παραγωγή όμως, όχι.

Η εταιρεία παρουσίασε το επόμενο μοντέλο της σειράς, το CL-515, το οποίο μετονόμασε σε DHC-515, ανακοινώνοντας ότι θα το παράγει στο Κάλγκαρι της Αλμπέρτα. Το νέο Canadair, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, θα έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί και τη νύχτα - κάτι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, μια και τα μελτέμια, οι βορειοανατολικοί άνεμοι που κυριαρχούν τους καλοκαιρινούς μήνες, συνήθως πέφτουν μετά τη δύση του ηλίου, κάτι που θα αύξανε τις δυνατότητες πυρόσβεσης.

Βέβαια, η νέα εταιρεία έχει πάρει το μάθημά της από την αναγκαστική διακοπή παραγωγής λόγω έλλειψης παραγγελιών. Η Viking έχει κάνει σαφές ότι θα επανεκκινήσει τη γραμμή παραγωγής μόνο όταν λάβει ικανό αριθμό παραγγελιών που θα επιτρέπει τη διαρκή κάλυψη του κόστους λειτουργίας του εργοστασίου με τους 40 εργαζόμενους. Ο Ντέιβιντ Κέρτις, CEO της εταιρείας, έκανε μάλιστα και περιοδεία στις ευρωπαϊκές χώρες τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι εάν το ενδιαφέρον είναι σοβαρό και δήλωσε με σαφήνεια ότι «εάν κάποιες χώρες επιθυμούν να ανανεώσουν τους στόλους τους, εμείς χρειαζόμαστε μια ελάχιστη παραγγελία, προκειμένου να επανεκκινήσουμε τη γραμμή παραγωγής».

Οι ευρωπαϊκές χώρες -καθώς και κάποιες άλλες, όπως η Ινδονησία, η Χιλή κ.λπ.- έχουν ήδη προχωρήσει σε δηλώσεις προπαραγγελιών. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Ελλάδα, η οποία έχει ζητήσει -μέσω κοινής παραγγελίας της Ε.Ε.- να αποκτήσει 8 νέα Canadair (DHC-515), προκειμένου να αντικαταστήσει τον στόλο των CL-215. 

Ωστόσο, ακόμα κι αν όλα πάνε καλά και η Viking εκκινήσει την παραγωγή των 515 φέτος, αναμένεται μέσα στην επόμενη 12ετία να κατασκευαστούν 50-60 νέα αεροσκάφη (κόστους περίπου 30 με 40 εκατ. ευρώ έκαστο), με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται το 2027.

«Εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν;», θα αναρωτηθεί κανείς. Δυστυχώς, όχι. Ιδιαίτερα στον τομέα των υδροπλάνων (τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας για τις δασικές πυρκαγιές, στις οποίες χρειάζεται ταχύτατος ανεφοδιασμός από κοντινούς υδάτινους όγκους) η απάντηση είναι μονολεκτική: όχι. Εξαιρουμένου του ιαπωνικού υδροπλάνου ShinMaywa US-2, το οποίο υπερέχει σε χαρακτηριστικά του Canadair, και του ρωσικού Beriev, καθώς μπορεί να κάνει υδροληψία ακόμα και με κυματισμό 3 μέτρων και για το οποίο είχε ενδιαφερθεί η Ελλάδα, αλλά το κόστος των 65-70 εκατ. ευρώ για το καθένα κρίθηκε απαγορευτικό, το μόνο που υπάρχει... χωρίς να υπάρχει είναι το Seagle. Πρόκειται για ένα βελγικό project δημιουργίας ενός νέου πυροσβεστικού υδροπλάνου, το οποίο χρηματοδοτείται από το Tαμείο Καινοτομίας της Ε.Ε., αλλά ακόμα δεν είναι έτοιμο για παραγωγή.

Κάτι παρεμφερές συμβαίνει και στα ελικόπτερα, που έχουν μετατραπεί σε... βασίλειο της πατέντας, ελλείψει νέων διαθέσιμων μοντέλων. Ολες οι χώρες αναγκάζονται να κάνουν μετασκευές σε υπάρχοντα μοντέλα που δεν χρησιμοποιούνται -ας μην ξεχνάμε ότι ένας τεράστιος αριθμός διατέθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας- ώστε να μετατραπούν σε πυροσβεστικά. Οι Αμερικανοί έχουν δημιουργήσει πυροσβεστικά C-130 και DC-10, ενώ το πιο δημοφιλές και αποτελεσματικό πρότζεκτ ήταν αυτό της μετατροπής των Sikorsky σε πυροσβεστικά. Ακολουθώντας αυτό το παράδειγμα, η Ελλάδα χρησιμοποιεί φέτος ελικόπτερα που πολέμησαν στο Βιετνάμ, όπως Bell και Huey, στα οποία έχει προσαρμόσει συστήματα υπερταχείας υδροληψίας, δεξαμενές και συστήματα ψεκασμού, μετατρέποντάς τα σε πυροσβεστικά.

--------------------------------------


Δυστυχώς, με λύπη μας, ενημερωθήκαμε πριν λίγο μια δυσάρεστη είδηση σχετικά με την πτώση ενός αεροσκάφους τύπου καναντέρ της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην περιοχή Πλατανιστός δήμου Καρύστου.
Το αεροσκάφος κατά τη διάρκεια προσπάθειας του για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχασε τον έλεγχο και ανετράπη.Οι ακριβείς λόγοι της πτώσης παραμένουν ακόμη ασαφείς και οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να διερευνήσουν τα αίτια του ατυχήματος.Το γεγονός αυτό προκαλεί βαθιά θλίψη και υπενθυμίζει τον κίνδυνο και τις θυσίες που κάνουν οι πυροσβέστες για να προστατεύσουν τα δάση μας από τις φωτιές.Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες και τους αγαπημένους των πιλότων που έχασαν την ζωή τους στο καθήκον.Εκφράζουμε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους πυροσβέστες που καθημερινά βρίσκονται σε κίνδυνο.Η πυροσβεστική υπηρεσία είναι ένας ουσιαστικός πυλώνας της κοινωνίας μας και πρέπει να την υποστηρίξουμε και να εκτιμήσουμε το θαρραλέο έργο της.Η ΝΕΑ ΠΟΛΗ βρίσκεται στο πλευρό της πυροσβεστικής υπηρεσίας!

--

Με εκτίμηση,Ελένη ΕυθυμιάδηΕκ του ιδιαίτερου γραφείου της υποψήφιας δημάρχου Δήμου Χαλκιδέων Άννας Παππά

------------------------------------------------------------

ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΚΑΡΥΣΤΟ

Χαλκίδα 26/7/2023

“Συγκλονισμένοι από την απώλεια των ανθρώπων”

Στη σημερινή συνέντευξή του στο Ράδιο Κόκκινο, ο πρώην Υπουργός και πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βαγγέλης Αποστόλου έκανε ταυτόχρονα για την πυρκαγιά της Καρύστου και την ακόλουθη δήλωση :

«Είμαστε βαθιά συγκλονισμένοι από την απώλεια των δύο πιλότων . Επαναλήφθηκε δυστυχώς η τραγωδία του 2007, όταν στην περιοχή Ν. Στύρων Καρυστίας χάθηκαν και τότε με τον ίδιο τρόπο δύο πιλότοι μας.

Με την τωρινή πυρκαγιά είχαμε και την απώλεια ενός κτηνοτρόφου στη προσπάθειά του να σώσει το κοπάδι του.

Για τις απώλειες αυτές πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητες έρευνες .

Για τις πυρκαγιές δε στο φυσικό περιβάλλον της Καρυστίας , που δοκιμάζεται όπως είναι γνωστό κάθε χρόνο , πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στον τομέα της πρόληψης .»