PSS

10 Ιουλίου, 2023

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10πμ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ (Φίλωνος 2)

 





ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΛΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10πμ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ (Φίλωνος 2)

Οι εικόνες της προηγούμενης εβδομάδας, με ασθενείς να πεθαίνουν λόγω έλλειψης ασθενοφόρου, μας γεμίζουν αποτροπιασμό και οργή. Φαίνεται από παντού ότι οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, σε έμψυχο δυναμικό και ασθενοφόρα είναι μεγάλες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ΕΚΑΒ Χαλκίδας, όπου 3 οχήματα με πάνω από 700.000 χλμ το καθένα καλύπτουν μια περιοχή με περισσότερους από 140.000 κατοίκους, τμήμα της Εθνικής Οδού, τη Βιομηχανική Ζώνη Οινοφύτων Σχηματαρίου, τα δεκάδες εργοστάσια της κεντρικής Εύβοιας και τα ορεινά χωριά της Δίρφυς.

Ιδιαίτερα στην πολύπαθη Β. Εύβοια το ένα περιστατικό μετά το άλλο έρχονται να επιβεβαιώσουν την τραγική κατάσταση.

Αποτροπιασμό και οργή προκαλεί και η κατάσταση στο τμήμα καθαριότητας του Νοσοκομείου, που παραδόθηκε στον εργολάβο. Είναι βήμα για την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, σήμερα της καθαριότητας, αύριο όλου του Νοσοκομείου. Ήδη συνάδελφοι παραιτήθηκαν και είμαστε μόλις στην 1η εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στο Νοσοκομείο γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη:

Υπάρχουν περιπτώσεις τμημάτων όπου η καλοκαιρινή άδεια δεν είναι εξασφαλισμένη για όλους.

- Παραμένουν οι τραγικές αναλογίες ασθενών - νοσηλευτών (48 ασθενείς με 2 ή 3 νοσηλευτές).

Δεν τηρείται ούτε τη μειωμένη αναλογία που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ για τη ΜΕΘ που αντιστοιχεί στο 1 ασθενείς με 3 νοσηλευτές.

Αντί για επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία κατά 21.382 εργαζόμενους (από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 72198 τον Απρίλιο 2023) .

Οι προγραμματικές δηλώσεις περί αυξήσεων στους Δημόσιους υπαλλήλους πέρα ότι αυτές θα γίνουν ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας (δηλαδή υπάρχει πιθανότητα να μη γίνουν), δεν αντισταθμίζουν τις υπέρογκες αυξήσεις στα είδη πλατειάς κατανάλωσης, στο ρεύμα, νερό, τρόφιμα, στο κόστος ζωής. Δεν επαναφέρουν τις απώλειες από την περίοδο των μνημονίων, την κατάργηση του 13ου – 14ου μισθού.

Στις 12 Ιούλη καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το ΕΚΑΒ. Καλούμε σωματεία και φορείς Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα να στηρίξουν τηΝ κινητοποίηση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Νέο Οργανισμό για το Νέο μας Νοσοκομείο, που να καλύπτει τις ανάγκες.

  • Άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό, ασθενοφόρα και σταθμούς που να καλύπτουν όλη την Εύβοια. Δεν μπορεί το ΕΚΑΒ Χαλκίδας να καλύπτει μέχρι και τα ορεινά χωριά της Δίρφυς. Στελέχωση του ΚΥ Ψαχνών με οδηγούς και ασθενοφόρο, για 24ωρη κάλυψη.

  • Μαζικές προσλήψεις εργαζομένων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

  • Να φύγουν οι εργολάβοι και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τη φύλαξη και την Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου

  • Να εξασφαλιστεί καλοκαιρινή άδεια, τουλάχιστον 2 εβδομάδων, για όλους τους εργαζόμενους (οφείλονται άδειες από το 2021 και δεκάδες ρεπό).