PSS

30 Ιανουαρίου, 2022

Κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου, η ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία τιμά......

 


Κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου, η ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία τιμά από κοινού τους τρεις μεγάλους Πατέρες και Οικουμενικούς Δασκάλους που έχουν την ονομασία Τρεις Ιεράρχες. Οι Τρεις Ιεράρχες είναι: ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος. Είναι προστάτες της παιδείας, των γραμμάτων καθώς και των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Με τα χρόνια ο εορτασμός επεκτάθηκε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η εορτή των Τριών Ιεραρχών εκτός από εκκλησιαστικό χαρακτήρα έχει και εκπαιδευτικό διότι εκείνοι συντέλεσαν στην ανάπτυξη της διδασκαλίας.
Η σοφία και η δράση τους έδωσε τον τίτλο των Μεγίστων Φωστήρων. Ήταν γνωστοί για την κοινωνική τους προσφορά και για το φιλανθρωπικό τους έργο. Η μεγάλη τους καρδιά και η χριστιανική ψυχή τους γίνονταν στέγη για όσους είχαν ανάγκη. Δίκαια ονομάστηκαν Μεγάλοι Πατέρες της εκκλησίας και προστάτες των γραμμάτων και των σχολείων διότι με τη ζωή και το έργο τους μας καθοδηγούν στην πίστη, στη φιλομάθεια, στην κριτική σκέψη και στη πνευματική λαμπρότητα

====================
Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών. Οι Τρεις Ιεράρχες θεωρούνται οι προστάτες των γραμμάτων και των τεχνών, που με τον τρόπο ζωής και τα κηρύγματα τους δίδαξαν σε εμάς την αγάπη, τη πίστη, τη γνώση, την προσφορά και τον αλληλοσεβασμό. Ας ελπίσουμε πως η στάση ζωής τους θα μας εμπνεύσει όλους και θα αποτελέσει πρότυπο και για τη δική μας πορεία. Εύχομαι καλή πρόοδο στους μαθητές μας και στους εκπαιδευτικούς καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο έργο τους.