PSS

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ
ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

14 Αυγούστου, 2018

ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΤΗΣ EVRIPOS TV --- ΦΩΤΟΣ ---


ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ 
ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΤΗΣ 
EVRIPOS TV





Εξασθενημένη ήταν χθες το βράδυ η μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, η οποία ξέσπασε την Κυριακή 12 Αυγούστου στις 15.23 σε δασική έκταση ανάμεσα στα χωριά Σταυρός και Κοντοδεσπότι. «Σημειώνονται αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία που δεν είχαν καεί από το πρώτο κύμα της φωτιάς, αλλά υπάρχει αισιοδοξία», είπε αργά το απόγευμα, χθες, ο δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς. Στο σημείο βέβαια εξακολουθούσαν να πραγματοποιούν ρίψεις δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ παρέμεναν όλες οι επίγειες δυνάμεις μέχρι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Σημαντικό είναι πως το απόγευμα έπεσε η ένταση των ανέμων. Η φωτιά έκαψε έκταση περίπου 12.000 στρεμμάτων, κυρίως δασικού χαρακτήρα, ενώ την Κυριακή υποχρέωσε σε εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι, μιας παιδικής κατασκήνωσης και ενός μοναστηριού. Συνολικά 250 άτομα απομακρύνθηκαν, ενώ οι φλόγες έφτασαν κοντά στο χωριό και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από την Πυροσβεστική για να καθηλωθεί η φωτιά.
Η κινητοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και των άλλων φορέων, ήταν μεγάλη. Στην επιχείρηση κατάσβεσης έλαβε μέρος προσωπικό, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Αναλυτικά, συμμετείχαν 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 204 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 18 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 30 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Από αέρος επιχείρησαν 4 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα και ένα συντονιστικό ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος.
Για επιτυχημένη προσπάθεια όλων των δυνάμεων και κυρίως της Πυροσβεστικής μίλησε ο περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης. «Υπήρχε μεγάλη κινητοποίηση. Το βασικό είναι πως πετύχαμε αποτελεσματικό συντονισμό. Βρεθήκαμε γρήγορα στο σημείο και στήσαμε συντονιστικό όργανο, με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του δήμου και της Περιφέρειας. Εχουμε εξοπλίσει ως Περιφέρεια και ένα βανάκι με υπολογιστές, δορυφορική σύνδεση κ.λπ. για να παρέχει την υποδομή για τον συντονισμό», σημειώνει ο κ. Μπακογιάννης, ενώ όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας εκπέμπουν σήμα GPS για τον ίδιο λόγο. «Το βασικό είναι πως υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με όλους τους δήμους και πως υπάρχουν σχέδια για τις δύσκολες καταστάσεις. Για παράδειγμα, για κάθε χωριό υπάρχει σχέδιο εκκένωσης, με σημείο συγκέντρωσης του πληθυσμού και συγκεκριμένους τρόπους μεταφοράς του. Αυτό εφαρμόστηκε με επιτυχία και συνεργασία του κόσμου στο Κοντοδεσπότι», συμπληρώνει ο κ. Μπακογιάννης.
«Κινητοποιήθηκαν έγκαιρα μεγάλες δυνάμεις, υπάρχει συντονισμός από ελικόπτερο, όλοι κάνουν αυτό που πρέπει», δήλωσε στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης.


Ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιος (Τάσος) Πρατσόλης, ο οποίος βρίσκεται από χθες το απόγευμα στο μέτωπο τη φωτιάς που ξέσπασε στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας, δήλωσε τα εξής «Με το πολύ καλό συντονισμό όλων των δυνάμεων της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πυροσβεστικής, του στρατού, της αστυνομίας, των εθελοντών, περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό η δύσκολη φωτιά που ξέσπασε χθες και κινδύνευσε να πλήξει το Κοντοδεσπότι και το Σταυρό. Υπήρξε έγκαιρη εκκένωση των κατοίκων στο Κοντοδεσπότι. Χάρη σ’ αυτό το συντονισμό και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων, δεν υπήρξε καταστροφή σπιτιών και κυρίως δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές. Η φωτιά είναι υπό μερικό έλεγχο και αναμένεται μέχρι το βράδυ να ελεγχθεί πλήρως.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και κυρίως στο Δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων, στους πυροσβέστες, στους εθελοντές και σε όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς».

Αναστάσιος (Τάσος) Πρατσόλης
Βουλευτής Σύριζα Εύβοιας
Η Ν.Ε ΛΑ.Ο.Σ Εύβοιας εκφράζει τα Θερμά της συγχαρητήρια στους Πυροσβέστες μας,στους διασώστες του ΕΚΑΒ,στους άνδρες της αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας,στον Στρατό με τα μηχανήματα,στους Εθελοντές Πυροσβέστες,στους εργαζόμενους του Δήμου Διρφύων-Μεσαπειων αλλα και στους πολίτες που ανταποκρίθηκαν διαθέτοντας τις υδροφόρες τους και τα μηχανήματα τους για να μην κινδυνέψουν ζωές και περιουσίες στην χθεσινή μεγάλη πυρκαγιά στην Περιοχή Κοντοδεσποτίου και Σταυρού Εύβοιας.

       
      Χαλκίδα 13 Αυγούστου 2018

                             Εκ
      Της Νομαρχιακής Επιτροπής 

             Ο                                Ο
    Πρόεδρος                Γραμματέας

Χρήστος Πολίτης   Νίκος Αλμπάνης 


Προτεραιότητα η πλήρης κατάσβεση της πυρκαγιάς -
Ενδεχόμενα προβλήματα επάρκειας νερού


Λόγω της υπεράντλησης νερού από τους κρουνούς για την αντιμετώπιση της υπό εξέλιξη πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες στην ευρύτερη περιοχή της Τ.Κ. Κοντοδεσποτίου, ζητούμε την κατανόηση όλων για τα προβλήματα της επάρκειας σε νερό που μπορεί να έχουν προκύψει στις παροχές τους.

Ήδη με την υπ’ αριθμ. 5665/12-8-2018 (ΑΔΑ: 7ΘΓΑ465ΧΘ7-Γ7Σ) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων του Δήμου μας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, καθώς καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε η φωτιά να μπορέσει να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, χωρίς απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Και πράγματι, σήμερα, είμαστε σε θέση να πούμε με ασφάλεια πως ο κίνδυνος έχει απομακρυνθεί. Καθίσταται ωστόσο αναγκαία η σύνεση και η κατανόηση όλων ως προς τα προβλήματα υδροδότησης που είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζουν, αφού προέχει η πλήρης εξάλειψη του κινδύνου της αναζωπύρωσης. Σύμφωνα, δε, με την εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή, πιθανότατα τα ανωτέρω προβλήματα θα έχουν αποκατασταθεί πριν το απόγευμα της σήμερον.

Ο Δήμαρχος
Διρφύων – Μεσσαπίων
Γεώργιος Ψαθάς