PSS

16 Δεκεμβρίου, 2022

Ο Σπύρος Πνευματικός στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2023

 



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σπύρος Πνευματικός

Βουλευτής Ν. Ευβοίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

15/12/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σπύρος Πνευματικός στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2023

Για τον Προϋπολογισμό του 2023 μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Εύβοιας ΝΔ, Σπύρος Πνευματικός επισημαίνοντας ότι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός, τα τελευταία 12 έτη, που συζητείται εκτός μνημονιακού προγράμματος, αλλά και πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας.

Όπως είπε ο κ Πνευματικός είναι ο Προϋπολογισμός επιστροφής της χώρας στη δημοσιονομική ευστάθεια, ο προϋπολογισμός που επιβεβαιώνει τη συνέπεια με την οποία κυβέρνησε η ΝΔ. Παράλληλα, είναι ο τρίτος που συντάσσεται σε συνθήκες διεθνών κρίσεων, σφραγίζοντας μια «πυκνή» - σε εξελίξεις και επιτεύγματα – τετραετία, με δύο τεράστιες οικονομικές κρίσεις που διαδέχθηκαν η μία την άλλη: την κρίση της πανδημίας και την συνδυαστική ενεργειακή και πληθωριστική κρίση του μεγαλύτερου πολέμου μετά τον Β’ΠΠ στην Ευρώπη.

«Παρόλα αυτά, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ισχυρά και σταθερά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης για τη χώρα μας 5,6% για το 2022 και 1, 8% για το 2023.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι είχαμε μία πάρα πολύ επιτυχημένη πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης. Και αυτό προκύπτει, όχι από αυτά που λέμε εμείς, αλλά από αυτά που λένε οι άλλοι, όπως η Κομισιόν και ο ΟΟΣΑ», είπε.

Ακολούθως, ο κ. Πνευματικός ανέφερε τις 6 βασικές προτεραιότητες για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, ιδιαίτερα αυτών που έχουν περισσότερη ανάγκη, την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας και την ολόπλευρη ενίσχυση της Πατρίδας μας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα:

· Η υλοποίηση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολύ-επίπεδων κρίσεων,

· Η συνέχιση και ενίσχυση των φορο-ελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις,

· Η στήριξη και ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών,

· Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπατριωτών μας,

· Η βέλτιστη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με δαπάνες που θα ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, και συγκεκριμένα στα 12 δισ. ευρώ,

· Η ενίσχυση της εθνικής άμυνας, με αυξημένες δαπάνες για παραλαβές οπλικών συστημάτων.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Πνευματικός είπε: «Είναι ώρα απολογισμού. Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε προεκλογικά ένα έντιμο, ρεαλιστικό, σοβαρό πρόγραμμα. Παρά τις τεράστιες κρίσεις, κατά βάση, το εφάρμοσε στην ολότητά του. Η Ελλάδα και οι Έλληνες, με τις μεταρρυθμίσεις και με τις επενδύσεις θα μπορέσουν να δουν αληθινή βελτίωση στη ζωή τους, που θα είναι σταθερή και συνεχής. Η ΝΔ θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού με πραγματικά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Είναι η Κυβέρνηση που μπορεί να δεσμεύεται και να πραγματοποιεί αυτά τα οποία υπόσχεται».