Την δεκαετία του ’80, η Βραζιλία ήταν κάτω από τον ζυγό της δικτατορίας. Οι περισσότερες τότε χώρες της λατινικής Αμερικής είχαν αυταρχικά καθεστώτα, τα οποία υποστηρίζονταν διακριτικά από τις ΗΠΑ, αφού οι τελευταίες τα έβλεπαν ως έναν τρόπο ανάσχεσης της εξάπλωσης του κομμουνισμού.
Το ποδόσφαιρο στην Βραζιλία βέβαια δεν σταμάτησε ποτέ. Ο σταρ της χώρας τότε ήταν ένας άκρως διαβασμένος και μελετημένος άνθρωπος, που είχε σπουδάσει ιατρική (εξού και το παρατσούκλι «γιατρός») και είχε δικτατορικό στην φιλοσοφία. Το όνομά του ήταν ενός αρχαίο Έλληνα φιλόσοφου. Σώκρατες.
Εκτός από φιλοσοφημένος εκτός γηπέδου ήταν και εντός. Εγκεφαλικός παίκτης, με άριστη τεχνική κατάρτιση, που διάβαζε το παιχνίδι και τον αγωνιστικό χώρο. Ξεκίνησε στην Μποταφόγκο και από το 1978 μέχρι το 1984 αγωνιζόταν στην Κορίνθιανς, μια ομάδα επίσης με αρχαιοελληνικό όνομα.
Εν μέσω λοιπόν της δικτατορίας, με μπροστάρη τον Σώκρατες, η Κορίνθιανς αποφάσισε να γίνει η «ομάδα της δημοκρατίας». Οι αποφάσεις θα παίρνονταν ύστερα από ψηφοφορία. Όλες. Και σε αυτή θα συμμετείχαν επίσης όλοι. Πρόεδρος, παίκτες, προσωπικό, μέχρι και οι αποθηκάριοι. Κάθε ψήφος μετρούσε σαν μια και όλοι είχαν το δικαίωμα άποψης για όλα τα θέματα.
Το δημοκρατικό σύστημα που δημιουργήθηκε στην Κορίνθιανς μαζί με τα δημοκρατικά μηνύματα που περνούσαν συνεχώς οι παίκτες στις φανέλες τους, έγιναν η πιο δημιουργική αντίσταση κατά του δικτατορικού καθεστώτος, το οποίο έπεσε το 1985. Ο ηγέτης αυτού του κινήματος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Σώκρατες.
Ο Σώκρατες πέρασε για λίγο από την Ιταλία, ύστερα τη Φλαμένγκο και την Σάντος και αποχώρησε από την ενεργό δράση το 1989, λίγο μετά τη συμπλήρωση των 35 του χρόνων. Τότε αποφάσισε να εξασκήσει το επάγγελμα του γιατρού.
Κάποια στιγμή είχε πει «Θέλω να πεθάνω μια Κυριακή και η Κορίνθιανς να κατακτήσει το πρωτάθλημα εκείνη την ημέρα». Πέθανε την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου του 2011, σε ηλικία 57 ετών. Λίγες ώρες αργότερα, η Κορίνθιανς πήρε το πρωτάθλημα με τους παίκτες να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο με υψωμένες τις γροθιές τους, αποχαιρετώντας τον «θρύλο» του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.
Μερικές φορές, όταν έχεις κάνει το δύσκολο προσφέροντας πολλά σε χιλιάδες ανθρώπους, τότε η εκπλήρωση μιας επιθυμίας είναι εύκολο να ανταποδοθεί.