PSS

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ
ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

04 Σεπτεμβρίου, 2019

....Κλιμάκιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α παραβρέθηκε, το απόγευμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ 01/09/2019...............

Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας
Τμήμα Περιβάλλοντος
ΧΑΛΚΙΔΑ
Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση σε ανοικτή συνέλευση, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μακρυμάλλης, κλιμάκιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α παραβρέθηκε, εχθές το απόγευμα ΚΥΡΙΑΚΗ 01/09/2019 στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο χωριό.
Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τους:
ΑΚΡΙΩΤΗ ΓΙΩΡΓΟ(πρώην βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας και μέλος της πολιτικής
προστασίας).
ΣΙΜΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑ(υποψήφια βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας, μέλος της Νομαρχιακής
γραμματείας)
ΦΡΥΓΑΝΙΩΤΗ ΒΑΝΑ(υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος ΣΤΕΡΕΑΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ)
ΜΠΑΡΜΠΑ ΙΩΑΝΝΗ(μέλος νομαρχιακής γραμματείας-υπεύθυνος περιβάλλοντος)

Πριν την συνέλευση το κλιμάκιο έκανε αυτοψία στα καμένα και έλαβε την πραγματική εικόνα της τεράστιας οικολογικής καταστροφής.
Κατά την διάρκεια της συνέλευσης, άκουσε προσεκτικά και κατέγραψε τις παρεμβάσεις όλων των συλλόγων της περιοχής που δια των εκπροσώπων τους κατέθεσαν στην συνέλευση.
Μέσω του Γ. Ακριώτη, που έλαβε το λόγο και κατέθεσε προτάσεις, το κλιμάκιο δεσμεύτηκε, τόσο να παρέμβει σε φορείς, όσο και να ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΝΕΡΓΑ όλες τις παρεμβάσεις και τα αιτήματα των συλλόγων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση που σκοπό και στόχο θα έχουν την απάλειψη των αποτελεσμάτων της πελώριας οικολογικής καταστροφής της περιοχής.
Τέλος ο Γ. Μπάρμπας κατέθεσε στη συνέλευση, υπόμνημα
---------
Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας
Τμήμα Περιβάλλοντος
1. Να υλοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση το εθνικό σχέδιο δράσης για τη δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών.
-υπάρχει θεσμοθετημένη εθνική στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και όλες οι περιφέρειες ολοκληρώνουν τα περιφερειακά σχέδια προσαρμογής, σύμφωνα με το νόμο 4414/2016.
-υπάρχει θεσμοθετημένος βραχυχρόνιος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, με αναπτυξιακό όραμα για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις μέσω της 20ετούς εθνικής στρατηγικής για τα δάση (φεκ 5351/β/2018), που εμπεριέχει τις δασικές πυρκαγιές σε ειδικό άξονα - εθνική στρατηγική που εγκρίθηκε και από τη ΝΔ στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.

2. Να αποδώσει τα σχεδόν 140 εκ. € στις αρμόδιες υπηρεσίες για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
Υπάρχει θεσμοθετημένη Δημόσια Πολιτική για την Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών με σαφή οδικό χάρτη και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, συνολικού ύψους 140 εκατ. € (ΦΕΚ 2863/Β/2019).

3. Να προχωρήσει στη στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών με επιπλέον 550 επιστήμονες, όπως έχει ήδη εξασφαλιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, που περιέχονταν στον εγκεκριμένο σχεδιασμό του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (200 θέσεις μόνιμων Δασολόγων και Δασοπόνων) και του ΠΔΕ 2019 (300-350 θέσεις με τριετείς συμβάσεις)

4. Να πιέσουμε την κυβέρνηση να εργαστεί για να ενδυναμωθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ Πυροσβεστικών και Δασικών Υπηρεσιών, γιατί ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη δεν την μνημονεύουν και ο Υπουργός Περιβάλλοντος δεν συμμετέχει στις συσκέψεις, παρά την αρμοδιότητα που έχει!

5. Να πιέσουμε την κυβέρνηση να προωθήσει το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 5.066 εργαζομένων, που εφαρμόστηκε από την αρχή του καλοκαιριού του 2018, για την αντιπυρική προστασία των δασών!

6. Να πιέσουμε την κυβέρνηση να ακολουθήσει τον θεσμοθετημένο οδηγό, που υπάρχει ήδη, και αφορά στις ενέργειες που πρέπει να εφαρμοστούν την επόμενη ημέρα από την καταστολή μιας δασικής πυρκαγιάς (αποκατάσταση εκτάσεων, περιορισμό της διάβρωσης, χρηματοδότηση και ανάπτυξη αντιπλημμυρικών έργων ( Εγκύκλιος 160596/4511/30-8-2017), οπότε είναι καθορισμένα πια τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη φυσική ή τεχνητή αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.

7. Θα πιέσουμε να ακολουθήσει τον οδηγό εφαρμογής των Θεσμοθετημένων Δασικών Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) σχετικά με την πρόληψη και την αποκατάσταση των δασών και δασικών εκτάσεων σε προστατευόμενες περιοχές συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 86 εκ. €, που ισχύουν από τις αρχές του 2019(ΦΕΚ 2834/Β/2019).

8. Να πιέσουμε ώστε γρήγορα να κηρυχθούν οι καμένες εκτάσεις που έπονται της δασικής νομοθεσίας (δάση και δασικές εκτάσεις) ως αναδασωτέες με αντίστοιχη αναμόρφωση των δασικών χαρτών! Να υπενθυμίσουμε ότι η πρόταση της ΝΔ για την αναμόρφωση του Άρθρου 24 του Συντάγματος ήταν οι
νέες αποψιλώσεις να μην αποκαθίστανται – αναδασώνονται(!), πρόταση που φυσικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχθηκε.


9. Θα πρέπει μαζί να πιέσουμε την κυβέρνηση να επιταχύνει τη θεσμοθέτηση των Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής και τη θέσπιση τους ως προαίρεση των χρηματοδοτήσεων της επόμενης προγραμματικής περιόδου!