Τα τέσσερα "όχι" και η επόμενη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο
Έως τις 14.00 την Πέμπτη (22/3) είχε ζητηθεί από τις 16 ομάδες της Super League να υπογράψουν και να επιστρέψουν στη Super League το έγγραφο του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, προκειμένου να αποφασιστεί η επανέναρξη του πρωταθλήματος.
Ανάμεσα στις δεσμεύσεις καλούνται τα μέλη να αποδεχθούν ότι "σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια μιας αγωνιστικής περιόδου, οπαδοί μιας ομάδες προκαλέσουν φαινόμενα βίας - είσοδος οπαδών στον εν γένει χώρο του γηπέδου ή/και στις κερκίδες και στα αποδυτήρια ή/και στον αγωνιστικό χώρο ή/και συμπλοκές εντός αγωνιστικού χώρου με οποιαδήποτε αφορμή, για τρεις (3) φορές ή την πειθαρχική τιμωρία των ομάδων τους με βάση την εν γένει έκνομη βίαιη συμπεριφορά οπαδών του, τουλάχιστον (4) φορές -τότε η ομάδα θα τιμωρείται με ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής και υποβιβασμό".
Ο Ολυμπιακός απέστειλε επιστολή στη διοργανώτρια αρχή, υπογεγραμμένη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ, Γιώργο Παύλου, στην οποία όχι μόνο έκανε γνωστό πως δεν θα υπογράψει τις προτάσεις του σχετικού εγγράφου, αλλά εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της Λίγκας, Γιώργο Στράτο, αλλά και στον διευθύνοντα σύμβουλό της, Βασίλη Γκαγκάτση.
"Η υιοθέτηση υπό μορφή τελεσίγραφου, μίας σειράς υποτιθέμενων δεσμεύσεων από την πλευρά των ΠΑΕ – Μελών της SUPER LEAGUE (για τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν καμία αρμοδιότητα υλοποίησής τους), δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας, όπως καμία συμβολή δεν μπορεί να έχει, προς αυτή την κατεύθυνση, και αυτή καθαυτή η απόφαση για διακοπή του πρωταθλήματος, από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού" ανέφερε μεταξύ άλλων η "ερυθρόλευκη" ΠΑΕ.
Ακολούθησε η ΠΑΕ ΑΕΛ, η οποία επίσης δεν συμφώνησε με το έγγραφο, αλλά στο κομμάτι που αφορά στον υποβιβασμό. "Δεν συμφωνούμε επ’ ουδενί για τον υποβιβασμό ομάδος, δηλαδή για την οικονομική κατάρρευση της, την αγωνιστική εξαφάνιση της και την έλλειψη σεβασμού στην ιστορία της επειδή ο οποιοσδήποτε διανοητικά καθυστερημένος ή εξαρτώμενος από τα ναρκωτικά ή με εγκληματική προσωπικότητα (ανεξαρτήτου κοινωνικής θέσεως και πλούτου), ο οποιοσδήποτε είτε μόνος είτε εκτελώντας το σχέδιο οργανωμένης ομάδας και εκτελώντας στην κυριολεξία συμβολαίου θανάτου του οιουδήποτε ιδιοκτήτου, είτε γιατί είναι ανεπιθύμητος στους επαγγελματίες παράγοντες του μητρικού ερασιτεχνικού σωματείου είτε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα κάποιου αρρωστημένου επιχειρηματία, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της εκάστοτε ΠΑΕ ,για να εξαναγκάσει το υγιή επιχειρηματία να αποχωρήσει, οργανώνει μαζί με οργανωμένους οπαδούς εκτεταμένα επεισόδια εκμεταλλευόμενος κάποιες άτυχες στιγμές". Αυτό ανέφερε στην απάντησή της προς τη Super League η "βυσσινί" ΠΑΕ με υπογραφή του αντιπροέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, Σωτήρη Μάρκου.
Για την ΑΕΚ οι προτάσεις του υφυπουργού αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, αποτελούν μια καλή βάση για συζήτηση και περαιτέρω ψάξιμο ενάντια στις παθογένειες του ποδοσφαίρου. "Δεν αποτελεί αυτοτελή κανονισμό αλλά την αφετηρία για να συζητήσουμε πιο αποτελεσματικές ποινές και όλα τα υπόλοιπα ζητούμενα", είναι η θέση της ΑΕΚ απέναντι στις προτάσεις του Βασιλειάδη για να συνεχιστεί το πρωτάθλημα.
Ο ΠΑΟΚ, από τη μεριά του, τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης του πρωταθλήματος, συνυπογράφοντας τους όρους που έθεσε ο Γιώργος Βασιλειάδης. Η "ασπρόμαυρη" ΠΑΕδέχθηκε τους τέσσερις όρους που έθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, προσθέτοντας και τις παρατηρήσεις της, η βασικότερη των οποίων είναι η εφαρμογή του VAR από το νέο πρωτάθλημα.
Η Ξάνθη απέστειλε επιστολή και εξέφρασε και εκείνη αντιρρήσεις σχετικά με τις προτάσεις που τέθηκαν προς ψήφιση. Σύμφωνα με την ακριτική ΠΑΕ, οι προτάσεις του Υφυπουργού δεν επιλύουν τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κατέστησε σαφές, επίσης, ότι είναι αντίθετη στο θέμα που αφορά στον υποβιβασμό, ζήτησε πιο αυστηρές ποινές, για παράδειγμα αφαίρεση περισσότερων βαθμών, καθώς και ότι "καμία αναφορά δεν έχει γίνει επί του θέματος".
Η τέταρτη κατά σειρά ομάδα που δεν υπέγραψε το έγγραφο, ώστε να ξεκινήσει εκ νέου το πρωτάθλημα, ήταν ο Παναθηναϊκός. "Επειδή πρώτιστο μέλημα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου και θεωρούμε ότι η επανέναρξη του πρωταθλήματος εντάσσεται σε αυτή την κατεύθυνση, συναινούμε να συμμετάσχουμε και με τις υπόλοιπες ΠΑΕ σε διαβούλευση στην βάση των προτάσεων του κ. υφυπουργού" ανέφερε μεταξύ άλλων το "τριφύλλι".
Την Πέμπτη (22/3) ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο, από τον οποίο ζήτησε την επανέναρξη του πρωταθλήματος, κάτι που έχει ζητήσει και από τον υφυπουργό αθλητισμού, αλλά και από όλους τους αρμόδιους φορείς του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Οι εξελίξεις μετά τα τέσσερα "όχι" των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, Ξάνθης και ΑΕΛ, οδήγησαν τη Super League στην απόφαση να πραγματοποιήσει διοικητικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, όπου θα ακουστούν όλες οι απόψεις και θα παρθούν αποφάσεις σχετικά με το επόμενα βήματα που είναι να γίνουν.
Ο Γιώργος Βασιλειάδης καλείται πλέον να επικοινωνήσει με τη FIFA και την UEFA και να περιγράψει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Όλα είναι στον "αέρα" και ο κίνδυνος του Grexit εξακολουθεί να υφίσταται για το ελληνικό ποδόσφαιρο...