ANDREOY 2024

ANDREOY 2024
ANDREOY 2024

PSS

29 Μαρτίου, 2018

Εφημερίς της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος Εν Αθήναις τη 11 Αυγούστου 1970


Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας
Έτος 1970:
Εφημερίς της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος
Εν Αθήναις τη 11 Αυγούστου 1970 – Τεύχος Δεύτερο Αρ. Φύλλου 562
Περιγράφεται ο αρχαιολογικός της Αυλίδας ως εξής:
«…. Έχοντας υπ’ όψιν… και την υπ’ αριθμόν 10/16. 5. 70 πράξιν του Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αποφασίζομεν, όπως κηρυχθή ως αρχαιολογικός χώρος η περιοχή Αυλίδος, περιλαμβάνουσα:
1. Την Χερσόνησον ή βόρειον βραχίονα του λιμένος, όπου το μυκηναϊκόν νεκροταφείον και νυν το εργοστάσιο Τσιμέντων.
2. Τους δύο λιμένας, ήτοι τον του μικρού Βαθέος και του μεγάλου Βαθέος.
3. Το μεταξύ των δύο λιμένων βουνό (λόφος Βεσσαλά) εφ’ ού η μυκηναϊκή ακρόπολις.
4. Το μεγάλο Βουνό, εφ’ ού τα τείχη των κλασσικών χρόνων, κείμενον έναντι και προς Δ. του λόφου Βεσσαλά και του ναού της Αρτέμιδος, και
5. Την μεταξύ των δύο τούτων βουνών κοιλάδα, όπου ο ναός της Αρτέμιδος.
Έτος 2018:
Ψήφισμα γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας…. που επικαλείται το 562/11 Αυγ.1970… και αρνείται την οριοθέτηση, με σύγχρονα μέσα, του ίδιου χώρου, καταγράφοντας τις συντεταγμένες της οριοθέτησης.
Για το Ιστορικό: Την 22 Οκτ. 2001, με το ΦΕΚ 1427 (Υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος), δημοσιεύεται ο επαναπροσδιορισμός ορίων με συντεταγμένες του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ του ’70 και με συνημμένο χάρτη 1/3000 που, όλως περιέργως, δεν επισυνάφτηκε …
Στη διαδικασία της ολοκλήρωσης του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου (που ξεκίνησε το ’11 και τελειώνει στο τέλος του 2018), καταγράφονται, με συντεταγμένες, 7.500 Αρχαιολογικοί χώροι στην χώρα. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν υποχρεωμένη, από τον νόμο, να καταθέσει την οριοθέτηση του Αρχαιολογικού χώρου(χερσαίου και ενάλιου), νομιμοποιώντας την παράληψη(;) του
2001, με συντεταγμένες και να ζητήσει από τους Δήμους γνωμοδότηση τους για τις χρήσεις γης που προβλέπονται από τα Πολεοδομικά Σχέδια, μιας και ο Αρχαιολογικός χώρος δεν προσδιορίζει χρήσεις γης. Είναι δεδομένο ότι ο αρχαιολογικός χώρος δεν μπορεί να ταυτίζεται με τις ζώνες προστασίας του πολεοδομικού σχεδίου της Αυλίδας, μια και δεν τον έλαβε υπ’ όψη του.
Έχει τονιστεί σε όλους τους τόνους ότι η υπάρχουσα κατάσταση και οι δραστηριότητες που υφίστανται στην περιοχή δεν επηρεάζονται ούτε καταργούνται, ούτε μετακομίζουν. Είναι ντροπιαστικό για την πολιτιστική μας κληρονομιά, να περιέρχονται τοπικοί παράγοντες της αυτοδιοίκησης τα εργοστάσια της περιοχής και τα σωματεία των εργαζομένων, λες και είναι «Κασσάνδρες», διαδίδοντας ότι θα κλείσουν τα εργοστάσια και θα χαθούν οι θέσεις εργασίας! Είναι όμως προφανές ότι κάθε δραστηριότητα από δω και πέρα θα ελέγχεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και θα αδειοδοτείται σύμφωνα με τον νόμο, όπως συμβαίνει σε όλη την χώρα, ακόμα και στην πόλη της Χαλκίδας (που είναι όλη ανακηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταματάει η ανοικοδόμηση. Η συνειδητή ασάφεια των ορίων του αρχαιολογικού χώρου, επέτρεψε σε κάποιους να ενεργούν αυθαίρετα, χωρίς έλεγχο για την νομιμότητα των πράξεών τους.
Οι αντιδράσεις που δημιουργούνται τεχνηέντως, είναι ψευδεπίγραφες…. Η Αυλίδα, ένας χώρος παγκόσμιας εμβέλειας, διαχρονικά απαξιωμένος και εγκαταλειμμένος, θα πρέπει για τον Δήμο της Χαλκίδας, να γίνει πώλος έλξης και ανάπτυξης. Προφανώς στα πλαίσια της ανασυγκρότησης της χώρας η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά…. Και είναι δύο φορές υποκριτές αυτοί που κόπτονται τάχα για τον Πολιτισμό μας, ενώ δεν θέλουν την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας, εξυπηρετώντας τι;
Εμείς καλούμε την Κυβέρνηση:
· Να οριοθετήσει τον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας και να διαβεβαιώσει ότι αυτό δεν επηρεάζει την υπάρχουσα κατάσταση και οικονομική δραστηριότητα.
· Να εντάξει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και να επενδύσει στον χώρο της Αυλίδας κονδύλια για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.
Καλούμε την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο της Χαλκίδας να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του χώρου της Αυλίδας, εντάσσοντας τον στην προβολή της Περιφέρειας και του Δήμου στα αξιοθέατα της περιοχής.
Χαλκίδα 28 Μαρτίου 2018
Από το Γραφείο Τύπου