PSS

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ
ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

31 Μαρτίου, 2024

Χαλκίδα: Σύλληψη του υπευθύνου συνεργείου μετά τον θανάσιμο τραυματισμό 42χρονου στα Ναυπηγεία

 


Ο 44χρονος υπεύθυνος συνεργείου ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών συνελήφθη το Σάββατο από το Λιμενικό, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό 42χρονου εργαζόμενου, στη διάρκεια εργασιών σε επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο, σημαίας Κύπρου, που ήταν παραβεβλημένο στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων της Χαλκίδας.

Στο σημείο όπου σημειώθηκε το εργατικό δυστύχημα μετέβησαν από την πρώτη στιγμή στελέχη του τοπικού λιμεναρχείου και κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο 42χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο της Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η σορός του θα μεταφερθεί στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου των Αθηνών για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Την προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας.

Ο απόπλους του πλοίου απαγορεύτηκε μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

-------------------------------------------------------

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ!

Εργοδοτικό έγκλημα στο χώρο των Ναυπηγείων Χαλκίδας

 

Το Σάββατο 30 Μάρτη ακόμα ένας συνάδελφος πήγε για μεροκάματο και δε γύρισε στην οικογένειά του.

 

Ο Κώστας, καταπλακώθηκε από καταπέλτη πλοίου την ώρα που εκτελούσε εργασίες συγκόλλησης. Το πλοίο, ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Ηλιόπουλου, βρισκόταν στα Ναυπηγεία Χαλκίδας σε νοικιασμένο για τις εργασίες χώρο και ο Κώστας δούλευε σε αυτό με το εργολαβικό συνεργείο.

 

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του νεκρού συνάδελφου. Θα είμαστε δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν.

 

Το Εργατικό Κέντρο που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο χώρο των Ναυπηγείων Χαλκίδας, είχε επισημάνει ήδη εδώ και ενάμιση μήνα την ανάγκη να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ασφαλείας και υγείας όλων των εργαζομένων. Αφορμή ήταν τότε άλλο ατύχημα κατά το οποίο από τύχη σώθηκε ο συνάδελφος όταν υποχώρησε γέφυρα στην οποία βρισκόταν. 

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο ότι μια σειρά μέτρα ασφάλειας θεωρούνται «κόστος» και στην έλλειψή τους θυσιάζονται ζωές συναδέλφων, άλλοι τραυματίζονται, σακατεύονται.

Για την εργοδοσία σημασία έχει «να βγαίνει η δουλειά», να βγαίνει με όποιο κόστος. Ακόμα κι αν αυτό είναι το σακάτεμα, ακόμα και η ζωή των εργαζομένων. Για αυτό και οι ατελείωτες υπερωρίες, η εντατικοποίηση, η δουλειά «ήλιο με ήλιο», οι εγκληματικές εκπτώσεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

 

Φτάνει! Ως Εδώ!

Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει ως κανονικότητα αυτή η κατάσταση! Δεν θα επιτρέψουμε το νέο αυτό έγκλημα να συγκαλυφθεί! Να αποδοθούν όλες οι ευθύνες σε όλους τους αρμόδιους, από τον εργολάβο μέχρι την πλοιοκτήτρια εταιρεία για λογαριασμό της οποίας γίνονταν οι εργασίες, μέχρι τα Ναυπηγεία Χαλκίδας στις εγκαταστάσεις του οποίου εκτελούνταν οι εργασίες συντήρησης.

Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία, σε όποιο εργοδότη κι αν δουλεύουν, πρέπει να σπάσουν τη σιωπή τους. Δεν ανεχόμαστε να πηγαίνουμε για δουλειά με το φόβο μήπως επιστρέψουμε σπίτια μας σακατεμένοι ή μήπως δεν γυρίσουμε και καθόλου.

Απαιτούμε:

– Να διαλευκανθούν άμεσα οι συνθήκες του  δυστυχήματος και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες.

– Να αποζημιωθεί άμεσα η οικογένεια του συναδέλφου.

– Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας, ασφαλείας και υγείας στο χώρο των Ναυπηγείων Χαλκίδας για όλους τους εργαζόμενους.

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ