PSS

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ
ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

20 Δεκεμβρίου, 2018

Το κείμενο της ομιλίας, για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, του Βουλευτή Εύβοιας Γιώργου Ακριώτη και ο σύνδεσμος που ακολουθεί είναι το βίντεο της ομιλίας.


Το κείμενο της ομιλίας, για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, του Βουλευτή Εύβοιας Γιώργου Ακριώτη και ο σύνδεσμος που ακολουθεί είναι το βίντεο της ομιλίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, ενώ η συζήτηση για τον υπό ψήφιση Προϋπολογισμό περιλαμβάνει οικονομικά, ποσοτικά στοιχεία και δημοσιονομικές επιδόσεις, εντούτοις αυτός ο Προϋπολογισμός αυτή την ώρα μοιραία μετουσιώνεται πολιτικά και γίνεται πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι δύο κόσμοι συγκρούονται.
Ο ένας κόσμος είναι αυτός των δικαιωμάτων: του δικαιώματος στην Υγεία, στην αξιοπρεπή εργασία, στην πρόνοια, ο κόσμος της ισότητας, της προόδου και του μέλλοντος. Ο άλλος είναι ο κόσμος του νεοφιλελευθερισμού, της εργασιακής γαλέρας, της ελίτ, της διαπλοκής, της επίπλαστης αριστείας.
Θέλω να σταθώ σε ένα από τα πιο άσχημα πράγματα τα οποία ακούστηκαν εδώ μέσα. Όχι στο ότι μας είπαν προδότες. Αυτό είναι άλλη κουβέντα. Αισθάνομαι, βέβαια, ενεός μπροστά σε τόσους υπερπατριώτες, εγώ ο άπατρις, κατά τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ!
Αναφέρομαι, λοιπόν, στο μέρισμα που σύσσωμη η Αντιπολίτευση χαρακτήρισε ως παροχολογία και προεκλογικό τερτίπι, παρότι αυτό δόθηκε και το 2016 και το 2017. Ντροπή! Ρωτήστε αυτούς που το πήραν και θα σας απαντήσουν.
Κύριε Γεωργιάδη, κύριε Λοβέρδο, κύριε Βορίδη, γιατί δεν πάτε έξω από τα νοσοκομεία να πείτε στους ασθενείς σας ότι είναι παροχολογία η καθολική υγειονομική τους κάλυψη, ότι τα ΤΟΜΥ που δημιουργούνται παντού είναι παροχολογία;
Κύριε Μητσοτάκη, σας προκαλώ να πάτε στη θαυμάστρια με το μωρό στο καρότσι, να της πείτε ότι η αύξηση για το επίδομα από το πρώτο τέκνο, ο παιδικός σταθμός και το γεύμα του στο σχολείο είναι προεκλογικό τρικ.
Κύριε Βρούτση, να στηθείτε έξω από τον ΟΑΕΔ και να συνομιλήσετε με τις στρατιές των ανέργων που δημιουργήσατε και να πάτε στα εργοστάσια να εξηγήσετε ότι εμείς που επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις, το κάνουμε για ψηφοθηρικούς λόγους. Επίσης, να πάτε να βρείτε τους συμβασιούχους που θα απολύσετε, όπως λέτε, όταν γίνετε κυβέρνηση, καθώς και τους πλεονάζοντες, κατ’ εσάς, εκπαιδευτικούς.
Όσο για τους συνταξιούχους παρακαλώ να δεχθείτε τα θερμά μου συλλυπητήρια που δεν κόπηκαν οι συντάξεις, μιας και το είχατε στο πρόγραμμά σας και υποχρεώνεστε να το βγάλετε από αυτό. Τα λεφτά που θα πάρουν τρεισήμισι εκατομμύρια πολίτες, τους ανήκουν. Είναι δικά τους λεφτά. Δεν είναι δωράκι της Κυβέρνησης. Εσείς τα υφαρπάξατε -εκούσια ή ακούσια- και εμείς τους τα επιστρέφουμε πίσω, λελογισμένα και όσο μπορούμε κάθε φορά.
Τα 700.000.000 ευρώ του μερίσματος είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και αποφασιστικότητας αυτής της Κυβέρνησης και τα επιστρέφουμε σταδιακά στον Έλληνα πολίτη, με τρόπο ασφαλή, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο. Δεν ξέρετε από πού προέκυψαν; Από την απόδοση της οικονομίας και γιατί βάλαμε τέλος στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και στα ξέφρενα πάρτι τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ, εξοπλιστικά, φάρμακο κλπ..
Αν θεωρείτε αυτό άκριτη παροχολογία, τότε κάνετε ακόμα πιο ξεκάθαρο ποια πολιτική θέλετε να εφαρμόσετε: τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ακραίας λιτότητας.
Θα σας παραφράσω: Γιατί μιλάτε, κύριε; Διαλύσατε το ασφαλιστικό σύστημα και έρχεστε να μας πείτε τώρα για την αναγκαιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης. Διαλύσατε την Παιδεία κι έρχεστε να μας διαφημίσετε την αναγκαιότητα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Διαλύσατε κάθε έννοια κοινωνικού κράτους, πετσοκόψατε μισθούς και συντάξεις, εξαφανίσετε εργασιακά δικαιώματα, ενώ η ανεργία επί των ημερών σας «χτύπησε κόκκινο». Και μην μας πείτε ότι δεν μπορούσατε να κάνετε αλλιώς. Μπορούσατε! Εμείς ακόμα και σε καθεστώς μνημονίου, πολλά είναι αυτά που καταφέραμε και όλα αποτυπώνονται στα πραγματικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.
Μειώσαμε την ανεργία κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες. Βγάλαμε τη χώρα από την αφάνεια και επιστρέψαμε στην ανάπτυξη. Ενδεικτικό είναι αυτό που αναφέρει σήμερα το ΓΕΜΗ, ότι άνοιξαν χίλιες πεντακόσιες επιχειρήσεις περισσότερες από πέρσι και πως μειώθηκαν πολύ λιγότερες.
Επαναθεμελιώσαμε το κοινωνικό κράτος με την καθιέρωση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, την επέκταση πρόσβασης στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αυξάνουμε τα κονδύλια μέσω και αυτή του Προϋπολογισμού που αφορούν την προνοιακή μας πολιτική.
Αγαπητοί συνάδελφοι, έπειτα από οκτώ μνημονιακούς προϋπολογισμούς, χάρη στις δημοσιονομικές επιδόσεις των τελευταίων ετών και πάνω από όλα χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, προχωράμε στη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στην αύξηση του κατώτατου και υποκατώτατου μισθού, στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως είκοσι πέντε ετών, στην ενίσχυση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», στην επιδότηση του ενοικίου, στην μη μείωση των συντάξεων.
Την ίδια ώρα συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός παραγωγικού προτύπου, που θα στηρίζεται στην οικονομία της γνώσης, αναχαιτίζοντας ταυτόχρονα το «brain drain». Γι’ αυτό υπερδιπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για την έρευνα, θεσμοθετούμε κίνητρα για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, δημιουργούμε νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους επιστήμονες.
Να θυμίσω ότι προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας αυξάνει συνεχώς από το 2015. Από τα 4.750.000.000 ευρώ που τον παραλάβαμε έχει φτάσει 5.300.000.000 ευρώ τα επόμενα χρόνια. Το 2018 έχουμε κάνει περισσότερες από δεκαέξι χιλιάδες προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή. Το 2019 προβλέπονται επιπλέον τεσσεράμισι χιλιάδες νέες μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της υποστήριξης των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Και αυτά κάπως σας ακούγονται.
Αγαπητοί συνάδελφοι, δυστυχώς για εσάς, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, η χώρα έχει αλλάξει κατεύθυνση. Οι δομές βελτιώνονται, ο δημόσιος τομέας μετασχηματίζεται. Οι διαδικασίες γίνονται διαφανείς. Η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, η αποκατάσταση του εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων και η πάταξη της διαφθοράς βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Οι δυσοίωνες προβλέψεις σας διαψεύδονται καθημερινά. Η σκανδαλολογία σας βρίσκει τοίχο. Το όποιο αφήγημά σας καταρρέει και το αγαπημένο σας σπορ διασποράς ψευδών ειδήσεων σας εκθέτει, γιατί πλέον η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.
Φυσικά, δεν περιμένουμε να ψηφίσετε τον Προϋπολογισμό, ούτε και να στηρίξετε την πολιτική μας, όσο κι αν βλέπουμε τη θλίψη σας να λέτε «Ναι» σε όσα νομοθετούμε.
Όμως εδώ, αγαπητοί συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης σημειώνεται κάτι πολύ επικίνδυνο για το οποίο πρέπει να απαντήσετε. Τι συμβαίνει με την ακροδεξιά; Είναι η εμμονή να επιστρέψετε στην εξουσία που σας έχει τυφλώσει και δεν διστάζετε να συνδιαλέγεστε με τα πιο σκοτεινά έδρανα της Βουλής, ή μήπως απλά ήρθε η ώρα να μας αποκαλύψετε την υπαρκτή από καιρό συνάφειά σας με την ακροδεξιά; Να θυμίσω αυτό που λεγόταν επί ΠΑΣΟΚ -τι ειρωνεία, άραγε;- ότι «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», πόσο μάλλον την ακροδεξιά!

Συστήνουμε, λοιπόν, στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, που τελευταία της αρέσει να αλλάζει το σήμα της, να παραγγείλει στους γραφίστες της κάτι που να ταιριάζει με την επερχόμενη εκλογική της ήττα, γιατί είναι βέβαιο ότι ο αγώνας μας για περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, ισότητα, κοινωνική αλληλεγγύη, προστασία των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, θα νικήσει.
Ευχαριστώ.
-----------------------------------------------------------------