PSS

20 Ιουνίου, 2024

**Αύξηση Φ.Π.Α. στον Καφέ: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη Γυρίζει την Εστίαση στα Χρόνια των Μνημονίων**

 


Δελτίο Τύπου

Σωματείο καταστηματαρχών εστίασης Εύβοιας ο Ξένιος Ζεύς

Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση που ανατρέπει την καθημερινότητα εκατομμυρίων Ελλήνων, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου όλα τα καταστήματα που σερβίρουν καφέ θα πρέπει να καταβάλουν Φ.Π.Α. 24% για κάθε καφέ που σερβίρουν. Αυτή η απόφαση κατατάσσει τον καφέ επίσημα στα είδη πολυτελείας, δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες για την προσβασιμότητα και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.

Η φθηνή διασκέδαση των Ελλήνων, η οποία αποτελούσε μέχρι σήμερα ένα προσιτό καταφύγιο από την καθημερινή πίεση, μπαίνει πλέον στο άρμα της ακρίβειας. Αυτή η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του 2019 για ενιαίο Φ.Π.Α. 13% στην εστίαση, προκαλώντας αγανάκτηση και απογοήτευση στους πολίτες.

Η αύξηση αυτή πλήττει ιδιαίτερα τους επαγγελματίες της εστίασης, έναν κλάδο που αποτελεί την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Η ευθύνη για αυτήν την κατάσταση βαρύνει αποκλειστικά την Ελληνική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να μην έχει λάβει το μήνυμα των πρόσφατων ευρωεκλογών και συνεχίζει να καταστρέφει επαγγελματικούς κλάδους και να μειώνει κι άλλο την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η απόφαση αυτή αναδεικνύει μια τάση της κυβέρνησης να θεωρεί την εστίαση και τον καφέ ως πολυτέλεια. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η συνέπεια λόγων και πράξεων αποτελεί την ελάχιστη αρετή για κάθε πολιτικό και ότι η εστίαση δεν είναι απλά μια μορφή πολυτέλειας, αλλά μια βασική πτυχή της κοινωνικής ζωής.

**Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει αυτήν την απόφαση και να λάβει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των επαγγελματιών. Η εστίαση δεν πρέπει να γίνει προνόμιο των λίγων. Είναι αναγκαίο να διατηρηθεί η προσβασιμότητα και η προσιτότητα του καφέ για όλους, ώστε να μην οδηγηθούν οι πολίτες στα παγκάκια και τα πάρκα για την καθημερινή τους ανάγκη.**