PSS

28 Ιουνίου, 2023

Νίκη του τόπλες : Ελεύθερη επιλογή το μπάνιο χωρίς μαγιό στις δημόσιες πισίνες

 


Το να κάνεις τόπλες κατοχυρώνεται από τον καταλανικό νόμο περί ισότητας του 2020.

Οι ακτιβιστές στην Καταλονία πανηγυρίζουν αφότου η κυβέρνηση της ισπανικής περιοχής ενημέρωσε τα δημαρχεία της ότι πρέπει να επιτρέψουν στις γυναίκες να κάνουν γυμνόστηθη κολύμβηση (τόπλες) στις δημόσιες πισίνες.Το να κάνεις τόπλες κατοχυρώνεται από τον καταλανικό νόμο περί ισότητας του 2020.

Ωστόσο, ορισμένα δημοτικά κολυμβητήρια έχουν αποτρέψει την πρακτική αυτή από τότε που θεσπίστηκε η νομοθεσία, προκαλώντας δεκάδες καταγγελίες κάθε καλοκαίρι.Οι τοπικές αρχές έχουν πλέον κληθεί να απαγορεύσουν κάθε μορφή διάκρισης.

Η αποτροπή των γυναικών από το να κάνουν τόπλες «αποκλείει μέρος του πληθυσμού και παραβιάζει την ελεύθερη επιλογή κάθε ατόμου σε σχέση με το σώμα του», τις ενημέρωσε με επιστολή του το τμήμα ισότητας και φεμινισμού της καταλανικής κυβέρνησης.

Το έγγραφο ανέφερε ότι οι τοπικές αρχές έπρεπε «να υπερασπιστούν τις διακρίσεις για οποιοδήποτε κίνητρο… συμπεριλαμβανομένου του φύλου ή του φύλου, των θρησκευτικών πεποιθήσεων ή της ενδυμασίας».

Προέβλεπε επίσης ότι θα έπρεπε να επιτρέπεται ο θηλασμός, καθώς και η χρήση ολόσωμων μαγιό, που θα περιλάμβανε το μουσουλμανικό «μπουρκίνι».

Ένας εκπρόσωπος του τμήματος ισότητας της Καταλονίας είπε στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ότι η επιστολή ήταν απλώς «μια υπενθύμιση», αλλά ότι ήταν υποχρεωτικό για τους δήμους να την υπακούσουν.

Η περιφερειακή κυβέρνηση, υπό την ηγεσία της Καταλανικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC) που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, μπορεί θεωρητικά να επιβάλει πρόστιμο σε οποιοδήποτε δημαρχείο βρεθεί ότι έχει παραβιάσει τον κανόνα έως και 500.000 ευρώ (430.000 £).

Πολλές από τις καταγγελίες που κατατέθηκαν κατά των δημαρχείων όπου δεν επιτρεπόταν το τόπλες ήταν μέλη μιας φεμινιστικής ομάδας που ονομάζεται Mugrons Lliures (Ελεύθερες θηλές).

«Αυτό είναι ένα ζήτημα ισότητας των φύλων: Οι άνδρες θα μπορούσαν να κάνουν τοπλες και οι γυναίκες όχι», δήλωσε η Mariona Trabal, εκπρόσωπος της ομάδας.

«Δεν ξέρουμε γιατί άργησαν τόσο πολύ, αλλά είμαστε πολύ χαρούμενοι», πρόσθεσε σχετικά με την επιστολή.

Το θέμα τόπλες αποτελεί ένα πεδίο αντιπαράθεσης στην Ισπανία που δεν σχετίζεται μόνο με τις πισίνες της Ισπανίας.

Το Σάββατο, οι διοργανωτές μιας εκδήλωσης Pride στη νότια πόλη της Μούρθια κάλυψαν τον κορμό της τραγουδίστριας Rocío Saiz με μια σημαία LGBTQ αφού ανέβηκε στη σκηνή τόπλες. Μετά την παράστασή της, είπε ότι είχε ανακριθεί από την τοπική αστυνομία.