PSS

22 Αυγούστου, 2022

Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για όσους ρυπαίνουν τους δρόμους με αφίσες........

 


Με διάταξη που συμπεριελήφθη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο από τον Ιούλιο αποτελεί νόμο του κράτους (4954/2022), παραχωρήθηκε και στις Περιφέρειες η αρμοδιότητα για την απομάκρυνση παράνομων αφισών, πλαισίων διαφημίσεων και επιγραφών σε χώρους αρμοδιότητάς τους.

Μέχρι πρότινος, αρμόδιοι για την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων ήταν οι Δήμοι, εφόσον η παράβαση είχε τελεστεί εντός των διοικητικών ορίων τους και οι Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για παραβάσεις κατά μήκος των εθνικών οδών, των επαρχιακών οδών, του σιδηροδρομικού δικτύου, των αυτοκινητοδρόμων, των οδών ταχείας κυκλοφορίας, καθώς και στους χώρους των σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινήτων (Σ.Ε.Α.).

Πλέον, για παραβάσεις που τελούνται στους οδικούς άξονες, των οποίων την αρμοδιότητα συντήρησης έχουν οι Περιφέρειες, οι δαπάνες αφαίρεσης, οι δαπάνες αποκαταστάσεως του χώρου και κάθε άλλη συναφής με την αφαίρεση δαπάνη, καταλογίζονται σε βάρος των υπαιτίων με απόφαση του Περιφερειάρχη και εισπράττονται υπέρ εκείνου που πραγματοποίησε τις δαπάνες.

Ειδικότερα, τα όργανα της περιφέρειας επιβάλλουν πρόστιμο για παραβάσεις στις επιφάνειες τεχνικών έργων, στις διαχωριστικές νησίδες, στις λωρίδες έκτακτης ανάγκης, στους χώρους προσωρινής στάθμευσης, σε τοίχους αντιστήριξης, γέφυρες, σήραγγες, στο κατάστρωμα των οδών, σε στύλους και υποσταθμούς εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, σε πινακίδες δημόσιας πληροφόρησης, σε πινακίδες οδικής σήμανσης και στους φωτεινούς σηματοδότες οδικής κυκλοφορίας αρμοδιότητάς τους.

Μάλιστα, με άλλη διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στον ίδιο νόμο προβλέπεται ότι το ύψος του προστίμου ανέρχεται από χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ και επιβάλλεται ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της ασφάλειας των χρηστών σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Με το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο ο Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο που επικρατούσε στο θέμα των αρμοδιοτήτων αναφορικά με το πρόβλημα της αφισορύπανσης και «λύνει τα χέρια» των Περιφερειαρχών, προκειμένου να καταπολεμήσουν αυτή την παράνομη, αντιπεριβαλλοντική και επικίνδυνη για τους οδηγούς πρακτική.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Άρθρο 58

Αρμοδιότητα καθορισμού χώρου προβολής διαφημίσεων - Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 3 ν. 2946/2001

Στην παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 2946/2001 (Α' 224) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης» και β) στο δεύτερο εδάφιο μετά από τη φράση «οι χώροι καθορίζονται ύστερα από» διαγράφονται οι λέξεις «γνώμη των δευτεροβάθμιων Ε.Π.Α.Ε. και» και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Η αρμοδιότητα καθορισμού χώρων για την προβολή διαφημίσεων κατά μήκος των εθνικών οδών, εκτός κατοικημένων περιοχών, του σιδηροδρομικού δικτύου, των αυτοκινητοδρόμων, των οδών ταχείας κυκλοφορίας, καθώς και σε χώρους των σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινήτων (Σ.Ε.Α.), ανήκει στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι χώροι καθορίζονται ύστερα από γνώμη της Ανώνυμης Εταιρείας Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Αυτοκινητοδρόμων (Τ.Ε.Ο. Α.Ε.) ή του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.) αντιστοίχως. Η γνώμη του Τ.Ε.Ο. Α.Ε. ζητείται για τον καθορισμό των πιο πάνω χώρων σε τμήματα εθνικών οδών που βρίσκονται εκτός κατοικημένων περιοχών και το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας είναι ανώτερο των εβδομήντα (70) χιλιομέτρων την ώρα. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 εφαρμόζονται αναλόγως και για την έκδοση των αποφάσεων της παρούσας παραγράφου. Προκειμένου για εθνική οδό ή τμήμα της ή αυτοκινητόδρομο, τον οποίο εκμεταλλεύεται φορέας άλλος πλην του Τ.Ε.Ο. Α.Ε., αντί της ανωτέρω γνώμης του Τ.Ε.Ο. Α.Ε., ο καθορισμός γίνεται ύστερα από γνώμη του φορέα εκμετάλλευσης της εθνικής οδού ή του τμήματός της ή του αυτοκινητοδρόμου. Οι διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 2696/1999 διατηρούνται σε ισχύ.».

 

Άρθρο 59

Διοικητικές κυρώσεις επί παραβάσεων σχετικών με την υπαίθρια διαφήμιση - Τροποποίηση παρ. 2 και 3 άρθρου 8 ν. 2946/2001

1.Η παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 2946/2001 (Α' 224) αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση: α) του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου, στα διοικητικά όρια του οποίου τελέστηκε η παράβαση, β) του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αν η παράβαση τελέστηκε κατά μήκος των εθνικών οδών, των επαρχιακών οδών και εντός των ζωνών απαγόρευσης που ορίζονται στα δύο πρώτα εδάφια της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2696/1999, του σιδηροδρομικού δικτύου, των αυτοκινητοδρόμων, των οδών ταχείας κυκλοφορίας, καθώς και στους χώρους των σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινήτων (Σ.Ε.Α.), γ) του οικείου περιφερειάρχη ή του οικείου χωρικού αντιπεριφερειάρχη, για παραβάσεις που τελούνται στους οδικούς άξονες, των οποίων την αρμοδιότητα συντήρησης έχουν οι περιφέρειες. Ειδικότερα, τα όργανα της περ. γ) επιβάλλουν πρόστιμο για παραβάσεις στις επιφάνειες τεχνικών έργων, στις διαχωριστικές νησίδες, στις λωρίδες έκτακτης ανάγκης, στους χώρους προσωρινής στάθμευσης, σε τοίχους αντιστήριξης, γέφυρες, σήραγγες, στο κατάστρωμα των οδών, σε στύλους και υποσταθμούς εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, σε πινακίδες δημόσιας πληροφόρησης, σε πινακίδες οδικής σήμανσης και στους φωτεινούς σηματοδότες οδικής κυκλοφορίας αρμοδιότητάς τους.

Το πρόστιμο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και αποδίδεται στον φορέα που το επέβαλε.».

2.Η παρ. 3 του άρθρου 8 του ν. 2946/2001 τροποποιείται ως προς το ύψος του προστίμου και τη προϋπόθεση προσδιορισμού του και διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Το ύψος του προστίμου ανέρχεται από χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ και επιβάλλεται ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της ασφάλειας των χρηστών, σύμφωνα με τον ΚΟΚ.».

 

Άρθρο 60

Αφαίρεση παράνομων διαφημιστικών πλαισίων και διαφημίσεων και παράνομων επιγραφών - Τροποποίηση παρ. 1,2, 5 και 6 άρθρου 9 ν. 2946/2001

1.Η παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 2946/2001 (Α' 224) αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Η αφαίρεση των παράνομων διαφημιστικών πλαισίων και διαφημίσεων και των παράνομων επιγραφών γίνεται, με απόφαση του φορέα της παρ. 2 του άρθρου 8, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα επιβολής προστίμου.

Ειδικότερα:

α) Πλαίσια και διαφημίσεις που τοποθετούνται σε δημοτικούς ή κοινόχρηστους χώρους άνευ ή κατά παρέκκλιση των αδειών της παρ. 1 του άρθρου 5 ή στα οποία δεν αναγράφονται τα στοιχεία της παρ. 2 του άρθρου 4, καθώς και σε κολώνες φωτισμού ή στύλους κατά μήκος δημοτικών οδών, θεωρούνται ρύποι και απομακρύνονται εντός πέντε (5) ημερών από την καθ' οιονδήποτε τρόπο ενημέρωση του οικείου δήμου και με ευθύνη αυτού, χωρίς να απαιτείται η έκδοση απόφασης του πρώτου εδαφίου.

β) Αναλόγως, σε περίπτωση που τοποθετούνται πλαίσια και διαφημίσεις σε χώρους αρμοδιότητας της περιφέρειας ή της αποκεντρωμένης διοίκησης, αυτά απομακρύνονται εντός πέντε (5) ημερών, με ευθύνη αυτών.

γ) Εξαιρούνται από την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου τα παραχωρημένα εθνικά δίκτυα, για τα οποία ισχύουν οι ειδικότερες διατάξεις της σύμβασης παραχώρησης.

δ) Οι φορείς της παρ. 2 του άρθρου 8 υποχρεούνται να διαθέτουν στην ιστοσελίδα τους ειδική φόρμα υποβολής ηλεκτρονικής αναφοράς παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.».

2.Η παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 2946/2001 τροποποιείται ως προς τη διαδικασία αφαίρεσης των παράνομων υπαίθριων διαφημίσεων ή επιγραφών ή πλαισίων και υποστηριγμάτων των διαφημίσεων και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Μετά την έκδοση της απόφασης της παρ. 1, η περιφέρεια ή ο δήμος ή η αποκεντρωμένη διοίκηση, κατά περίπτωση, υποχρεούνται να αφαιρέσουν είτε με ίδια μέσα είτε μέσω ανάθεσης σε εργολάβο, τις παράνομες υπαίθριες διαφημίσεις ή επιγραφές ή τα παράνομα πλαίσια και υποστηρίγματα των διαφημίσεων στους χώρους αρμοδιότητάς τους, στους οποίους συντελέστηκαν οι παραβάσεις και ασχέτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αυτών. Η αφαίρεση κατά τα παραπάνω, πραγματοποιείται ανεξάρτητα από την επιβολή προστίμου, χωρίς να δημιουργείται καμία ευθύνη των ανωτέρω οργάνων για την τύχη των αφαιρούμενων διαφημίσεων, κατασκευών και υλικών ή επιγραφών.».

3.Η παρ. 5 του άρθρου 9 του ν. 2946/2001 τροποποιείται ως προς το αρμόδιο όργανο για τον καταλογισμό των δαπανών στους υπαίτιους και η παρ. 5 διαμορφώνεται εξής:

«5. Οι δαπάνες αφαίρεσης, οι δαπάνες αποκαταστάσεως του χώρου και κάθε άλλη συναφής με την αφαίρεση δαπάνη, καταλογίζονται σε βάρος των υπαιτίων με απόφαση του περιφερειάρχη ή του δημάρχου ή του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. υπέρ εκείνου που πραγματοποίησε τις δαπάνες.».

4.Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 9 του ν. 2946/2001 οι λέξεις «στο Δήμο, την Κοινότητα ή την Περιφέρεια» αντικαθίστανται από τις λέξεις «στην περιφέρεια ή τον Δήμο» και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Κατά της αποφάσεως της παρ. 1 επιτρέπεται προσφυγή από τον καθ' ου η απόφαση, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την κοινοποίησή της, ενώπιον του αρμόδιου κατά τόπο Διοικητικού Εφετείου, η οποία επιδίδεται μέσα στην ίδια προθεσμία, με επιμέλεια του προσφεύγοντα στην περιφέρεια ή τον δήμο που εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφαση, διαφορετικά απορρίπτεται ως απαράδεκτη. Η προθεσμία και η άσκηση της προσφυγής δεν αναστέλλει την εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης.».