PSS

22 Ιουνίου, 2022

Παύλος Γερουλάνος - Μία κυβέρνηση δεν κρίνεται μόνο από αυτά που κάνει, κρίνεται και από όσα δεν έκανε

 


- Στο θέμα του ενεργειακού κόστους, η κυβέρνηση έχασε 9 μήνες. Μην το ξεχνάμε αυτό, γιατί 9 μήνες σημαίνουν τεράστιο κόστος για τα νοικοκυριά. Πολλές από τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση μπορεί μεν να είναι τώρα προς τη σωστή κατεύθυνση, όταν όμως ενεργοποιείσαι 9 μήνες αργότερα, έχει χαθεί όλος αυτός ο χρόνος. Έχεις υπερχρεώσει τα νοικοκυριά και έρχεσαι με επιδόματα.

- Δεν έγιναν οι δομικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο παράγουμε στην Ελλάδα τα καύσιμα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί υποδομή για την ενέργεια. Εάν η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε αυτό που γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, στον εκδημοκρατισμό της ενέργειας, ειδικά τα χαμηλότερα στρώματα, είτε μέσω των δήμων, είτε μέσω των συνεταιρισμών τους, είτε μέσω των επιμελητηρίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να έχουν χαμηλότερο ρεύμα.

- Μία κυβέρνηση δεν κρίνεται μόνο από αυτά που κάνει. Κρίνεται και από όσα δεν έκανε αλλά και γιατί δεν τα έκανε. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν τα έκανε, διότι δεν παίρνει τα μηνύματα ούτε της κοινωνίας αλλά ούτε και της αγοράς. Ο επιχειρηματικός κόσμος όπως και εμείς στη δική μας επιχείρηση στην Κεφαλονιά, ξέραμε ότι η ακρίβεια είχε αρχίσει να χτυπάει την πόρτα μας από τον περασμένο Νοέμβριο. Και ξυπνάει τώρα ο κ. Γεωργιάδης τον Ιούλιο, να μας πει ότι παίρνει μέτρα. Όλοι τούς το έλεγαν, απλώς δεν άκουγαν. Έρχονται τώρα, πολύ αργά, με πάρα πολλά χρήματα, να αφήσουν πολύ μικρό αποτύπωμα για τα προβλήματα των πολιτών.


«Οι κ.κ. Θεοδωρικάκος και Βορίδης θέλουν τη δημοκρατία στα δικά τους μέτρα. Τσεκουρεμένη.»


Μιλώντας στο Δ.Σ. του Δήμου Αθηναίων, άσκησα κριτική στις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, με νομοσχέδιο σχετικά με τη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων: 

«Το 2021, πρότεινα στον τότε πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου:

Αν θέλετε να μετατρέψετε το Δημοτικό Συμβούλιο από όργανο στην υπηρεσία του Κράτους και του Δήμου, σε όργανο στην υπηρεσία των Αθηναίων πολιτών, από όργανο γραφειοκρατίας και διεκπεραίωσης σε χώρο πολιτικής συζήτησης και διαβούλευσης και από όργανο που καθυστερεί τον πολίτη σε όργανο που τον απεγκλωβίζει από τη γραφειοκρατία και διευκολύνει το έργο του, θα πρέπει να προβείτε σε 7 μεγάλες αλλαγές».


«Στο ΠΑΣΟΚ, ακούμε τον παλμό της κοινωνίας»


  • Υπάρχει χώρος για ένα λόγο στην ελληνική πολιτική ζωή ο οποίος μπορεί να ακουμπήσει την κοινωνία. Και αυτό διότι η κοινωνία βιώνει προβλήματα τα οποία δεν τα αντιλαμβάνεται ο πολιτικός κόσμος. Η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση. Βλέπουμε ότι δύο εκατομμύρια Έλληνες δεν πάνε καν στην κάλπη. Φοβάμαι ότι σε αυτές τις εκλογές θα δούμε αυτό το ποσοστό να αυξάνεται. 
  • Ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ ως ένα καθεστωτικό κόμμα πλέον. Μιλάει με άλλους όρους από ότι πριν 10-15 χρόνια και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Είμαστε πολύ ιδιαίτερο κόμμα, με εμπειρία κυβερνητική, με αυτιά που μπορούν να ακούσουν απευθείας τον σφυγμό της κοινωνίας. Η ανανέωση που γίνεται αυτή τη στιγμή μέσα στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ σημαντική.
  • Έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα 4 συστημικών τραπεζών στις οποίες έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας για να στηρίξουν τη μικρή και τη μεσαία επιχείρηση. Πράγμα σχεδόν αδύνατο. Τις έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει πολλές φορές και την ίδια ώρα κλείνουν όλα τα υποκαταστήματα στην επαρχία. Αποκόπτονται δηλαδή από τις τοπικές κοινωνίες.
  • Άνθρωποι οι οποίοι καινοτομούν, δεν έχουν που να ακουμπήσουν. Παρόλο που καταφέρνουν με μεγάλη δυσκολία να στείλουν τα προϊόντα τους στα καλύτερα ράφια και εστιατόρια του κόσμου, υποφέρουν σε απλά πράγματα όπως είναι οι αδειοδοτήσεις τους.
  • Για να ενισχύσουμε πραγματικά την ελληνική οικονομία, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να διευρύνουμε την παραγωγική βάση. Χωρίς διεύρυνση της παραγωγικής βάσης η ελληνική οικονομία είναι καταδικασμένη. Για την διεύρυνση όμως της παραγωγικής βάσης πρέπει να προχωρήσουμε σε αποσυγκέντρωση της εξουσίας, γιατί όσο η εξουσία είναι συγκεντρωμένη σε λίγους, ο πλούτος μαζεύεται σε λίγους.
  • Όσον αφορά στην Αθήνα, πιστεύω ότι στη βεντάλια που ξεκινάει από το λόφο του Κολωνού μέχρι το Ρούφ, έχουμε μια τρομερή δυνατότητα ανάπτυξης της πόλης. Είναι χώροι οι οποίοι έχουν τεράστιες δυνατότητες σοβαρής ανάπτυξης με σχεδιασμό και δυστυχώς έχει γίνει «ο σκουπιδότοπος της Αθήνας». Μια εγκαταλελειμμένη περιοχή που, οτιδήποτε δεν θέλει η υπόλοιπη Αθήνα πάμε και το βάζουμε εκεί. Αυτό δεν είναι πολιτική με προοπτική, η Αθήνα είναι από τις λίγες πόλεις στον κόσμο που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει όλη της τη φύση ξεκινώντας από αυτή την περιοχή.