PSS

17 Φεβρουαρίου, 2022

Ο Σπύρος Πνευματικός στη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

 



16.2.2022

Δελτίο τύπου

Ο Σπύρος Πνευματικός στη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

Ο Βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου για το νομοσχέδιο που αφορά στον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας εξυπηρέτησης του πολίτη.

Ο Βουλευτής τόνισε ότι το παρόν νομοσχέδιο επιχειρεί να προτείνει ρεαλιστικές και εφικτές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα και τις διαχειριστικές ανάγκες του ΕΦΚΑ. Εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκτήσει ο ΕΦΚΑ το ρόλο που απαιτούν οι πολίτες και η κοινωνία συνολικά.

Συγκεκριμένα όπως είπε η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μία σειρά από επιτυχημένες αλλαγές και βελτιώσεις για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ και την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών του, όπως είναι η σύσταση του Πύργου Ελέγχου για την ψηφιακή παρακολούθηση των εκκρεμών συντάξεων σε όλη την Ελλάδα, η προμήθεια 3.000 νέων υπολογιστών με σύγχρονα λογισμικά για την υποβοήθηση των υπαλλήλων, η θέσπιση του μέτρου προκαταβολής της εθνικής σύνταξης, η δημιουργία του θεσμού των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής, εντελώς δωρεάν για τον ασφαλισμένο, καθώς και η λειτουργία του νέου ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης του πολίτη 1555 που έδωσε τέλος στα ‘κατεβασμένα’ τηλέφωνα.

Με το παρόν νομοσχέδιο, όπως είπε, η παρέμβαση προχωρά ακόμα παραπέρα και ακόμα πιο δραστικά, κινούμενη σε 5 κύριους άξονες:

1) Την αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση του ΕΦΚΑ, μέσα από την προσέλκυση αξιόλογων στελεχών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα για την κάλυψη θέσεων ευθύνης εντός του Οργανισμού, με συγκεκριμένη στοχοθεσία και λογοδοσία, συνδεδεμένη με τις αποδοχές «Ο κάθε Διευθυντής και Γενικός Διευθυντής θα αξιολογείται με βάση τι παρέλαβε, τι έκανε και τί παρέδωσε» όπως είπε χαρακτηριστικά.

2) Την επιβράβευση και τον έλεγχο αποδοτικότητας για το σύνολο του προσωπικού του ΕΦΚΑ, στη βάση συγκεκριμένης στοχοθεσίας. Η ισοπέδωση δεν ευνοεί την αποτελεσματικότητα. Η αξιολόγηση και η επιβράβευση δεν είναι θέμα ιδεολογίας, είναι κοινή λογική.

3) Την επιτάχυνση της εξέτασης καταγγελιών από πολίτες και της απόδοσης τυχόν ευθυνών, με τη σύσταση Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών. Ο μέσος χρόνος αυτή τη στιγμή για να ολοκληρωθεί ένας πειθαρχικός έλεγχος είναι τα 2 χρόνια.

4) Την απλοποίηση και ευελιξία στο σύστημα προμηθειών του ΕΦΚΑ, πάντα εντός του πλαισίου που ορίζει το ενωσιακό δίκαιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

5) Την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ διαθέτει περίπου 400 ακίνητα ανά την Ελλάδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης του 1 δις ευρώ, εκ των οποίων το 20% θεωρούνται φιλέτα. Η περιουσία αυτή έχει νόημα ως εγγύηση των συντάξεων μόνο εφόσον αποφέρει έσοδα στον Οργανισμό ή, έστω, μειώνει τα έξοδα, όταν τόσες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στεγάζονται με ενοίκιο.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι το νομοσχέδιο θίγει τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους, ο κ. Πνευματικός τόνισε ότι «πυρήνας του κοινωνικού κράτους όσον αφορά τον ΕΦΚΑ είναι να εξυπηρετείται ο πολίτης, ο εργαζόμενος που πληρώνει κάθε μήνα εισφορές και περιμένει όταν τελειώσει τον ασφαλιστικό του βίο να πάρει άμεσα τη σύνταξή του και με ασφάλεια».

Όσον αφορά το θέμα των προσλήψεων, σημείωσε πως και παλαιότερα που ο ΕΦΚΑ είχε περισσότερους υπαλλήλους, τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά. «Όπως είπε ο κ. Υπουργός, θα γίνουν φυσικά προσλήψεις, και μάλιστα άμεσα, όμως δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Χρειάζεται αλλαγή μοντέλου διαχείρισης, απλούστευση των διαδικασιών, εναρμόνιση και κωδικοποίηση της διάσπαρτης νομοθεσίας και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Χρειάζεται ο ΕΦΚΑ να γίνει ένας ευέλικτος διοικητικά οργανισμός και αυτό είναι το αντικείμενο του νομοσχεδίου» είπε.

Τέλος ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις υπόλοιπες θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως:

• η κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές στις 25 και 26 Ιανουαρίου λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς», κάτι που είχαν αιτηθεί και πολλές επιχειρήσεις στην Εύβοια.

• η διάταξη για τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας στην περίπτωση χρεών μέχρι 100 ευρώ, μια ρύθμιση που διευκολύνει άμεσα 130.000 άτομα που δεν μπορούσαν να λάβουν ενημερότητα για μικροοφειλές.

• η καθιέρωση ειδικής δεκαήμερης άδειας με αποδοχές για γονείς που έχουν παιδιά με σπάνιες παθήσεις, περίπου 5 παιδιά σε κάθε 10 χιλιάδες άτομα.

• η διάταξη για την επιλογή ασφαλιστικού φορέα για ασφαλισμένους με παράλληλη ασφάλιση σε δύο Ταμεία που ενοποιήθηκαν στον ΕΦΚΑ, τακτοποιώντας μια εκκρεμότητα που υπήρχε από το 2016, ενώ χαρακτήρισε θετική τη διεύρυνση της δυνατότητας αυτής και για όσους είναι παλιοί ασφαλισμένοι αλλά έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο μετά το 1993.