Πρόβλημα στην καρδιά:
Έξι παράδοξα προειδοποιητικά σημάδια
Οι καρδιοπάθειες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτων παγκοσμίως.
Παρά το γεγονός ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι τόσο συνηθισμένα, συχνά είναι δύσκολο να αναγνωριστούν τα σχετικά προειδοποιητικά συμπτώματα.
Ο έλεγχος σημαντικών δεικτών, όπως η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, αποτελεί ίσως το μόνο αξιόπιστο μέτρο αξιολόγησης της καρδιαγγειακής υγείας.
Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει και ορισμένα παράδοξα σημάδια που μπορεί να «προβλέψουν» το μελλοντικό κίνδυνο για την καρδιά.
Δείτε ποια είναι αυτά στις εικόνες που ακολουθούν:
ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ: ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ AMERICAN JOURNAL OF PREVENTIVE MEDICINE, ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ, ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ. Η ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑΣ. Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ.
ΧΑΣΜΟΥΡΗΤΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ: ΤΟ ΧΑΣΜΟΥΡΗΤΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΟΞΥΓΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΧΑΣΜΟΥΡΙΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΙΔΡΩΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ή ΟΤΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΟΜΩΣ, ΤΟ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΧΑΣΜΟΥΡΗΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΤΟ «ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ» ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΩΣΤΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΣΤΟ ΟΛΜΠΑΝΙ. ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ PHYSIOLOGY & BEHAVIO
ΖΑΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΗΣ: ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΥΠΟΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΑΦΡΙΑ ΖΑΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΙΑ ΘΕΣΗ. ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙ ΜΕΡΙΚΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ, ΕΑΝ ΟΜΩΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΛΕΠΤΑ (ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 55 ΕΤΩΝ) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΡΟΛΙΝΑ. ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΖΑΛΑΔΑΣ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ 54% ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΣΟΥΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ.
ΡΥΤΙΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΒΟΥΣ ΤΩΝ ΑΦΤΙΩΝ: ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΕΣ ΠΤΥΧΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΒΟΥΣ ΤΩΝ ΑΦΤΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΔΕΙΞΗ ΟΤΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΩΣΤΑ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΠΕΝΣΥΛΒΑΝΙΑ. ΤΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΣΤΙΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ.
ΜΗΚΟΣ ΔΑΧΤΥΛΩΝ: Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 40-60 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΣΟΥ, ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΤΟΜΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ Ο ΠΑΡΑΜΕΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΕ ΜΗΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΙΚΤΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΕΣΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ. Η ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΙΣΧΥΡΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.
ΚΑΘΑΡΟ ΔΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ: ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΚΜΗ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ «ΕΦΙΑΛΤΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ, ΩΣΤΟΣΟ Η ΣΥΝΗΘΗΣ ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΠΑΘΗΣΗ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ 33% ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑΣ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ AMERICAN JOURNAL OF EPIDEMIOLOGY. Η ΣΧΕΣΗ ΑΚΜΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΝ ΜΕΝ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΚΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ, ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.