PSS

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ
ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

01 Ιουνίου, 2020

S.O.S. S.O.S. == Το νερό της Βόρειας Εύβοιας στο εδώλιο! Στα δικαστήρια ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού για το βρέφος με μηνιγγίτιδα και σηψαιμία λόγω του νερού της ύδρευσης



Το νερό της Βόρειας Εύβοιας στο εδώλιο!

Στα δικαστήρια ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού για το βρέφος με μηνιγγίτιδα και σηψαιμία λόγω του νερού της ύδρευσης

Τελευταία στιγμή ψάχνει ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού να βάλει δικηγόρο για να αντιμετωπίσει την αγωγή που κατέθεσαν εναντίον του πέρυσι οι γονείς του βρέφους 23 ημερών, το οποίο προσβλήθηκε από το βακτήριο Vibrio cholerae και κόντεψε να πεθάνει. Δεν είναι η γνωστή χολέρα που ακούει με τρόμο ο κόσμος αλλά και αυτή η μη τοξική μορφή του έχει δημιουργήσει μηνιγγίτιδα, σηψαιμία και υδροκεφαλία στο βρέφος, προβλήματα που το έχουν σημαδέψει για όλη του τη ζωή.

Την Τρίτη έχει βάλει η διοίκηση του Δήμου στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου το θέμα του διορισμού δικηγόρου εκ μέρους του, σε μια συνεδρίαση που γίνεται για άλλη μια φορά «δια περιφοράς» και όχι με ζωντανή τηλεδιάσκεψη, όπως κάνουν πολλοί άλλοι Δήμοι. Και ενώ η υπόθεση είναι σοβαρή, η νέα διοίκηση δεν φαίνεται να έχει κάνει κάτι σημαντικό για να βελτιώσει την ποιότητα του νερού. Ο νέος δήμαρχος κ. Κοντζιάς είχε προβάλει το ζήτημα της κακής ποιότητας του νερού στην περιοχή και είχε αναφερθεί επανειλημμένα στις προεκλογικές του ομιλίες στο κρούσμα του άτυχου νεογέννητου. Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα το νερό έχει κολοβακτηρίδια και η χλωρίωση, που άρχισε μόλις πρόσφατα, δεν γίνεται σωστά.

Στις αναλύσεις του νερού, που οι γονείς του παιδιού ζήτησαν και έγιναν από ανεξάρτητους επιστήμονες και εξειδικευμένα εργαστήρια, το περασμένο καλοκαίρι, το φθινόπωρο αλλά και την περασμένη εβδομάδα, βρέθηκε ότι αυτό είναι εκτός των ορίων που καθορίζονται από τη σχετική υπουργική απόφαση. Και επιβεβαιώνεται ότι το νερό δεν χλωριώνεται και υπάρχουν μικρόβια κοπρανώδους προέλευσης:

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο για τους κατοίκους της Λιχάδας, αφού μέσα στα σπίτια το νερό είναι ακατάλληλο για πόση και το καλοκαίρι γίνεται και υφάλμυρο. Ο Δήμος το παραδέχεται, γι’ αυτό και τους έφτιαξε εδώ και χρόνια δημόσιες βρύσες με καλύτερο νερό, από άλλες γεωτρήσεις. Αλλά και σε αυτό υπάρχουν προβλήματα.

Ήδη από το 2013 οι σύλλογοι της περιοχής, μετά από πολλές διάρροιες και γαστρεντερίτιδες στους κατοίκους, είχαν κάνει διαμαρτυρίες προς την τότε διοίκηση του Δήμου. Είχαν κάνει, μάλιστα, και αναλύσεις του νερού σε ανεξάρτητο εργαστήριο και βρέθηκε ότι το νερό είναι ακατάλληλο για πόση, αφού ήταν γεμάτο κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκους κτλ. Οι σύλλογοι έγραφαν τότε προφητικά:

«Τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να καταλάβετε ότι το νερό μας είναι επικίνδυνο για πόση; Μήπως να έχουμε κάποιον απευκταίον θάνατο;»

Η δημαρχία της κ. Ευσταθίου δεν βελτίωσε την κατάσταση. Και παρόλο που εμφανίστηκε το τραγικό κρούσμα του νεογέννητου το 2017, η διοίκηση του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού δεν έκανε τίποτε σοβαρό. Μόνο «πέταξε» μερικά εκατομμύρια ευρώ, κυρίως για να αγοράσει μηχανήματα ώσμωσης του νερού της Λιχάδας, που δεν λειτούργησαν όμως ποτέ. Οι ευθύνες του Δήμου είναι βαρύτατες!

Το νέο τοπικό συμβούλιο της Λιχάδας, που αποτελείται κυρίως από νέους και ανεξάρτητους ανθρώπους, ξεκίνησε με όρεξη να δώσει λύσεις στο πρόβλημα του νερού αλλά συνάντησε τον ίδιο τοίχο από τους αρμόδιους. Τεκμηριωμένη επιστολή τους για το νερό τον περασμένο Αύγουστο προς τους κκ Μπακογιάννη, Σπανό, Ευσταθίου και Κοντζιά, δεν έχει απαντηθεί από κανέναν!

Και όλα αυτά ενώ υπάρχουν έγγραφες καταγγελίες για βοθρολύματα που αδειάζονται σε ρέματα, στη θάλασσα και τα χωράφια, για να αποφύγουν οι ενδιαφερόμενοι τα 200-250 ευρώ που χρειάζονται για τη μεταφορά τους στον βιολογικό καθαρισμό της Αιδηψού. Ποιον βιολογικό δηλαδή, αφού και σε αυτόν έληξε η άδειά του το 2017 και για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν εκτός λειτουργίας.

Πώς λοιπόν να μην εμφανιστεί το κρούσμα της χολέρας στο άτυχο νεογέννητο; Ευτυχώς ήταν το μη τοξικογόνο δονάκιο και το κοριτσάκι είναι τώρα δυόμισι χρονών. Με πολλά προβλήματα στην υγεία και την ανάπτυξή του, με δύο βαλβίδες στο κεφαλάκι του και μόνιμα σωληνάκια, προβλήματα όρασης κτλ αλλά τουλάχιστον ζει! Ήταν μόλις 23 ημερών όταν μεταφέρθηκε και μπήκε στην εντατική του νοσοκομείου παίδων «Αγία Σοφία» της Αθήνας και δεν είχε τις άμυνες που αναπτύσσουν τα παιδιά μεγαλώνοντας.

Το εξάχρονο αδελφάκι του βρέθηκε και αυτό να είναι φορέας του βακτήριου αλλά δεν αρρώστησε ποτέ. Ποιος έκανε επιδημιολογική έρευνα στην περιοχή για να εξακριβώσει αν είναι θετικά και άλλα παιδιά; Ο κορονοϊός μας έχει διδάξει ότι μπορεί κάποιος να είναι μη συμπτωματικός φορέας. Ευτυχώς που το μη τοξικογόνο δονάκιο της χολέρας δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά μόνο από το νερό, ιδιαίτερα το υφάλμυρο και τα θαλασσινά. Και επειδή ένα νεογέννητο μόνο το γάλα του και νερό πίνει, δεν χρειάζεται και πολύ να το ψάχνει κανείς. Ακόμη και το μπανάκι του με το επικίνδυνο νερό μπορεί να αποδειχτεί πολύ επικίνδυνο! Και να στείλει με non-O1/non-O139 Vibrio cholerae το κοριτσάκι στο νοσοκομείο για 71 ημέρες, να υποβληθεί σε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις και να ζει εφ’ όρου ζωής με τις βαλβίδες στον εγκέφαλό της. Κορίτσι πράμα, με εγκεφαλικές βλάβες, αναπτυξιακή ανωριμότητα και συνεχή προβλήματα… Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο διακομίστηκε επειγόντως για νέα επέμβαση στην Αθήνα, επειδή η μια βαλβίδα σταμάτησε να λειτουργεί!

Δεν είναι τυχαίο που από τα 5 ακόμη σχετικά περιστατικά που περιγράφονται στη διεθνή βιβλιογραφία, τα 3 ήταν θανατηφόρα.

Αυτό που θα πούνε στο δικαστήριο, προφανώς, είναι ότι το βακτήριο δεν βρέθηκε στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου! Το ίδιο όμως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις που περιγράφονται στη διεθνή βιβλιογραφία. Πήγαν στο χωριό μια και μοναδική φορά και πήραν δείγματα νερού. Και μετά όλα …καλά! Κι ας υπάρχουν καταγγελίες για υπερχλωρίωση του νερού πριν να πάρουν τα δείγματα… Μόνο που από το 2017 μέχρι σήμερα καμία έρευνα για τον εντοπισμό του βακτήριου δεν έχει γίνει ούτε και χλωρίωση, όπως κατέδειξαν ακόμη και αναλύσεις του 2019-2020.

Ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Και να παρέχει υγιεινό και καθαρό νερό σε μόνιμη βάση στις βρύσες των σπιτιών. Δεν χρειάζονται τσιγγουνιές ή μπαλώματα σε αυτά. Να κάνει νέες γεωτρήσεις, να καθαρίζει τις πηγές, να απομακρύνει τις πηγές μόλυνσης, να αλλάξει το δίκτυο, να ελέγχει τα λύματα.

Επιπλέον, δεν μπορεί να μην ενημερώνει άλλο τους πολίτες για την κακή ποιότητα του νερού, ώστε να προστατεύσουν την υγεία τους. Τα διάφορα μικρόβια εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όπως επιδημίες και αρρώστιες (ηπατίτιδες, γαστρεντερίτιδες κ.λπ). Το βαρύ περιστατικό στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας θα πρέπει να τους αφυπνίσει όλους!

Αποτελεί παρανομία, σύμφωνα και με την ελληνική και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο Δήμος εδώ και αρκετά χρόνια να ολιγωρεί στο να ενημερώνει τους πολίτες για θέματα δημόσιας υγείας και να μην κοινοποιεί τα αποτελέσματα των αναλύσεων, τα οποία θα έπρεπε να έχει αναρτημένα και στο διαδίκτυο. Στο βαθμό που κάνει αναλύσεις, βέβαια, και στο βαθμό που αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα…

Μαθαίνουμε ότι για τις παραλήψεις και παραβάσεις του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχει κάνει συστάσεις αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. 

Ρωτάμε τον Περιφερειάρχη κ. Σπανό: είναι αλήθεια ή έχετε και σεις τις δικές σας ευθύνες;