ANDREOY 2024

ANDREOY 2024
ANDREOY 2024

PSS

21 Μαρτίου, 2019

Η 21η Μαρτίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων



Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας
Τμήμα Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων

Η 21η Μαρτίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων. Δυστυχώς η παγκόσμια αυτή ημέρα βρίσκει την χώρα μας να αντιμετωπίζει ρατσιστικά φαινόμενα στην Σάμο,την Κόνιτσα και τα Βίλια. Ασφαλώς δεν πρέπει να λησμονούμε το τραγικό περιστατικό ωμής ρατσιστικής και μισαλλόδοξης βίας στο Τσερτσβιλ της Νέας Ζηλανδίας, όπως και σε άλλα μέρη του σύγχρονου δυτικού κόσμου.
Απέναντι στην ρητορική του μίσους και στη ρατσιστική βία όλες οι εξουσίες, η κάθε μια με τον διακριτό της ρόλο,οφείλουν να μάχονται για την προστασία όλων των πολιτών που στοχοποιούνται εξ αιτίας των χαρακτηριστικών τους. Η προστασία του πολίτη από την ρατσιστική βία και τον ρατσιστικό λόγο είναι απαραίτητη για την διαφύλαξη και την προστασία της Δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης .
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια της αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το σύνολο των πολιτών πήρε μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες:
1. Θέσπισε το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης με επέκταση στα ομόφυλα ζευγάρια.
2. Κατήργησε αναχρονιστικές διατάξεις που εισήγαγαν διάκριση σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ (LGBTQI) ατόμων.
3. Ενίσχυσε την αντιρατσιστική νομοθεσία (τροποποίηση άρθρου 81Α και εισαγωγή του άρθρου 361Β του Ποινικού Κώδικα)
4. Δημιούργησε το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.
5. Εκπονεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.
6. Υπεγράφη «Συμφωνία Συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα», στο πλαίσιο προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο κατακυρώθηκε στο Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΑΣΕ (ODIHR).
7. Θεσπίστηκε Εθνικός Μηχανισμός Εποπτείας της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
8. Ψηφίστηκε ο νόμος 4443/2016 για την ίση μεταχείριση, με τον οποίο επήλθαν σημαντικές αλλαγές στο συναφές θεσμικό πλαίσιο.
9. Καταργήθηκε η υποχρεωτική εφαρμογή της Σαρία στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
10. Ψηφίστηκε ο νόμος 4488/2017 με τον οποίο θεσπίζονται κατευθυντήριες αρχές για την υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρίες.
11. Ψηφίστηκε ο νόμος 4491/2017 για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
12. Κυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, η γνωστή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με το νόμο 4531/2018.
13. Με πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, εκδόθηκε φυλλάδιο με τίτλο «Η Δημόσια Διοίκηση απέναντι στο ρατσιστικό έγκλημα» με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με το ρατσιστικό έγκλημα και την αντιμετώπισή του.

Το νομοθετικό πλαίσιο ωστόσο δεν αρκεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Χρειάζεται η συστράτευση της κοινωνίας των πολιτών και των θεσμικών φορέων προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αλλαγή νοοτροπίας.Και κυρίως ο πολιτικός λόγος που εκφέρεται από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και τους κρατικούς λειτουργούς να μην δείχνει καμία ανοχή στο ρατσισμό, στο φασισμό, την ομοφοβία και τη μισαλλοδοξία.

Γιατί η ζωή είναι όμορφη μόνο όταν είναι πολύχρωμη.

Χαλκίδα 21 Μαρτίου 2019.
Από το Γραφείο Τύπου