ANDREOY 2024

ANDREOY 2024
ANDREOY 2024

PSS

29 Οκτωβρίου, 2018

Kαταπολέμηση της παράνομης προώθησης και πώλησης φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσω διαδικτύου....859 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΝΗ....

Διεθνής επιχείρηση «Pangea XI», για την καταπολέμηση της παράνομης προώθησης και πώλησης φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσω διαδικτύου
Στην επιχείρηση συμμετείχαν υπηρεσίες από 116 χώρες με την Ελληνική Αστυνομία να λαμβάνει μέρος, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Το διάστημα από 9 έως 16 Οκτωβρίου 2018, εντοπίσθηκαν - διερευνήθηκαν (16.218) ιστοσελίδες, λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιστότοποι αγοραπωλησιών και παράνομες διαδικτυακές διαφημίσεις, από τις οποίες οι (3.671) απενεργοποιήθηκαν
Συνελήφθησαν (859) άτομα, ελέγχθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο αποστολές δεμάτων και κατασχέθηκαν περίπου 500 τόνοι σκευάσματα, εκτιμώμενης αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α.
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίσθηκαν (84) ιστοσελίδες, απενεργοποιήθηκαν οι (16), ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές (6) ιστοσελίδων προώθησης και πώλησης παράνομων προϊόντων αδυνατίσματος και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος (3) ατόμων
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, τα οποία πωλούνται από μη εξουσιοδοτημένες-εγκεκριμένες πηγές

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, συμμετείχε με επιτυχία στην 11η διεθνή επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Pangea XI», που πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Interpol, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και πώλησης φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσω διαδικτύου.
Στην επιχείρηση, η οποία είχε ως κύρια εβδομάδα δράσης το διάστημα από 9 έως 16 Οκτωβρίου 2018, συμμετείχαν υπηρεσίες (αστυνομικές Αρχές, Τελωνεία και Κανονιστικά τμήματα υγείας) από 116 χώρες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο εντοπίσθηκαν – διερευνήθηκαν (16.218) παράνομοι ιστότοποι-ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι, που αφορούν σε ιστοσελίδες, λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αγγελίες σε ιστότοπους αγοραπωλησιών μέσω των οποίων διαφημίζονταν, προωθούνταν και πωλούνταν παράνομα φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα.
Απενεργοποιήθηκαν συνολικά (3.671) παράνομοι ιστότοποι, από τους οποίους (2.688) ιστοσελίδες και (983) λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αγγελίες και διαφημίσεις.
Συνελήφθησαν συνολικά (859) άτομα, ελέγχθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο αποστολές δεμάτων και κατασχέθηκαν περίπου 500 τόνοι με περισσότερα από 10 εκατομμύρια παράνομα σκευάσματα, εκτιμώμενης αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α. περίπου.
Μεταξύ των ψευδεπίγραφων και παράνομων φαρμάκων που κατασχέθηκαν ήταν αντικαρκινικά φάρμακα, παυσίπονα, φάρμακα επιληψίας, αντιψυχωτικά, αντιδιαβητικά, αναβολικά στεροειδή, φάρμακα για τη θεραπεία του HIV, συμπληρώματα διατροφής κ.α., τα οποία αξιολογήθηκαν ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Η επιχείρηση επικεντρώθηκε επίσης στην πώληση παράνομων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, όπως οδοντιατρικές συσκευές και εμφυτεύματα, σύριγγες, βοηθήματα ακοής, φακοί επαφής, χειρουργικό εξοπλισμό κ.α. με την κατάσχεση πάνω από 11.000 προϊόντων.
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίσθηκαν και διερευνήθηκαν (84) παράνομοι ιστότοποι προώθησης και πώλησης παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων και ειδικότερα (73) ιστοσελίδες, (10) λογαριασμοί-σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αγγελία σε ιστότοπο αγοραπωλησιών.
Από τους παραπάνω ιστότοπους, απενεργοποιήθηκαν (14) ιστοσελίδες καθώς και (2) αγγελίες, σε προφίλ κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδα αγοραπωλησιών αντίστοιχα.


Πρόκειται για ιστοσελίδες που προωθούσαν και διέθεταν προς πώληση, μέσω διαδικτύου, φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα για διάφορες παθήσεις, τα οποία όπως προέκυψε από ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) είναι στο σύνολό τους είτε ψευδεπίγραφα, είτε αγνώστου προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας και συνεπώς επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές (6) ιστοσελίδων προώθησης και πώλησης παράνομων προϊόντων αδυνατίσματος και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος (3) ατόμων (Σχετικό το από 15-10-2018 Δελτίο Τύπου).
Σημειώνεται ότι, στη φετινή επιχείρηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων τα οποία πωλούνται από μη εξουσιοδοτημένες-εγκεκριμένες πηγές, μέσω διαδικτύου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Φ., δημιούργησαν ενημερωτικά βίντεο και πληροφοριακό υλικό (infographics και text images) τα οποία αναρτήθηκαν στους επίσημους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram και Youtube).
Επιπρόσθετα, το σχετικό ενημερωτικό υλικό ενσωματώθηκε στις ενημερωτικές ημερίδες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που πραγματοποιούνται σε σχολεία, οργανισμούς και άλλους φορείς.
Περισσότερες πληροφορίες για την επιχείρηση «Pangea XI», έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της INTERPOL: https://www.interpol.int/News-and-media/News/2018/N2018-123
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας :
> Τηλεφωνικά: 111 88
> Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
> Μέσω των εφαρμογών (applications) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID και FEELSAFE
> Μέσω της διαδικτυακής πύλης (Portal) της Ελληνικής Αστυνομίας https://portal.astynomia.gr
> Επίσης σχετική ενημέρωση υπάρχει στο δικτυακό τόπο https://cyberalert.gr/feelsafe/