Η Τοξοβολία είναι ένα από τα παλιότερα Ολυμπιακά Αθλήματα, αφού μπήκε στις Ολυμπιάδες το 1900 στο Παρίσι. Όμως, μετά το 1920 το Άθλημα αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα και μπήκε ξανά το 1972 στο Μόναχο με ανδρικά και γυναικεία αγωνίσματα.
Στις πρώτες Ολυμπιάδες ο τρόπος διεξαγωγής του αθλήματος και ο αριθμός των αγωνισμάτων δεν ήταν σταθερός. Το 1900 στο Παρίσι διεξήχθησαν έξι αγωνίσματα τοξοβολίας από διάφορες αποστάσεις. Το 1904 στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ έγιναν έξι αγωνίσματα μόνο με αθλητές των ΗΠΑ αλλά πήραν μέρος για πρώτη φορά και γυναίκες. Το 1908 στο Λονδίνο έγιναν τρία αγωνίσματα, από τα οποία ένα γυναικείο. Το 1912 στη Στοκχόλμη δεν έγινε κανένα αλλά το 1920 στην Αμβέρσα έγιναν δέκα μόνο για άνδρες.
Η αδυναμία δημιουργίας σταθερών κανονισμών διεξαγωγής του αθλήματος οδήγησε τη ΔΟΕ στην αφαίρεσή του από το ολυμπιακό πρόγραμμα. Επανήλθε το 1972 στο Μόναχο αρχικά με ατομικά αγωνίσματα ανδρών και γυναικών και από το 1988 και με ομαδικά.
Κάθε παιδί και κάθε ενήλικας μπορεί να ασχοληθεί και να διασκεδάσει με την τοξοβολία ανεξάρτητα από τη σωματική του διάπλαση.
Οι τοξότες αποκτούν πνευματική δύναμη. Με την προπόνηση αναπτύσσουν ικανότητες συγκέντρωσης, ακρίβειας και υπομονής. Συστατικά που σου μαθαίνουν να διαβάζεις τον εσωτερικό σου κόσμο και να παίρνεις δύναμη και ενθάρρυνση από τον εαυτό σου!
Η απόλυτη ισορροπία η απόλυτη γνώση και έλεγχος του σώματος είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του τοξότη.
Οι τοξότες αναπτύσσουν αντοχή στη δύναμη, ευλυγισία και ισορροπία για να μπορούν να χειρίζονται το τόξο και να σημαδεύουν σωστά.
Η Τοξοβολία δεν είναι μόνο ατομικό άθλημα, αλλά και ομαδικό. Όταν είσαι μέλος μιας ομάδας μαθαίνεις να συνεργάζεσαι και να σέβεσαι τους άλλους, να προσφέρεις και να δέχεσαι βοήθεια, αλλά και να καθοδηγείς την ομάδα σου.
Κάθε σπορ μπορεί να είναι επικίνδυνο όταν οι αθλητές του είναι ριψοκίνδυνοι. Το πιο σημαντικό που παρατηρείτε στους χώρους της τοξοβολίας, είναι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ!
Με την προπόνηση οι νέοι τοξότες μαθαίνουν να αναλύουν την προσπάθεια τους με ψυχραιμία και μα βελτιώνονται μεθοδικά σε κάθε βολή. Στόχος δεν είναι η τελειότητα στην εκτέλεση, αλλά η διαρκής πρόοδος.
Με τη μορφή που διεξάγονται τα αγωνίσματα της τοξοβολίας, δίνουν τη δυνατότητα διάκρισης των παιδιών και την ευκαιρία να ξεχωρίσεις! Ξεκινώντας από τις μικρές αποστάσεις και αυξάνοντας σταδιακά το βαθμό δυσκολίας, οι νέοι τοξότες βάζουν προσωπικούς στόχους και παρακολουθούν την πρόοδό τους.
Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι διασκεδάζοντας μπορούν να γνωρίσουν το άθλημα. Ο Σύλλογος μας Α.Π.ΦΥΣ. Ιπποβότες μπορεί να παρέχει τα κατάλληλα εκπαιδευτικά υλικά.