PSS

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ
ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗΣ

10 Απριλίου, 2024

Χατζηδάκης: Ορίστηκαν τα πρόστιμα για παρεμπόδιση πρόσβασης στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία

 


Ο Κωστής Χατζηδάκης ορίζει πρόστιμα για εμπόδια στην πρόσβαση σε θάλασσα και παραλία, με ποινές ανάλογες της παράβασης, ενισχύοντας την προστασία του δημόσιου χώρου.

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη ορίστηκαν τα πρόστιμα για παρεμπόδιση πρόσβασης στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία όπως και οι όροι και προϋποθέσεις και τα τεχνικά θέματα για την επιβολή των διοικητικών προστίμων.Για τις περιπτώσεις όπως ενδεικτικά αναφέρεται στην απόφαση και αφορά σε κτίσματα, τοιχία, ζαρντινιέρες, περιφράξεις παντός τύπου, περιλαμβανομένων των ανεμοφρακτών και των καλαμωτών επιβάλλεται πρόστιμο ύψους πεντακοσίων ευρώ (500 ευρώ) ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας τετραπλασιάζεται.

Για την τοποθέτηση κινητού στοιχείου που δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα, όπως ενδεικτικά: αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, άλλων βαρέων τροχήλατων οχημάτων, τεντών, με τρόπο που τα ανωτέρω αποτρέπουν τη διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ (500 ευρώ) ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.

Για τη ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ (500 ευρώ) ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας διπλασιάζεται.

Σε περιπτωση άσκησης ή κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, κατά τρόπο που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ (500 ευρώ) ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.Για κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, η οποία αποτρέπει τη διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα επιβάλλεται πρόστιμο δύο χιλιάδων ευρώ (2.000 ευρώ).

Η παράλειψη του παραβάτη να άρει την παρεμπόδιση εντός των προθεσμιών της παρούσας λογίζεται ως νέα, αυτοτελής κύρωση. Η προθεσμία, ανά κατηγορία παράβασης, ορίζεται ως εξής:

α) για την απομάκρυνση κατασκευών τριάντα (30) ημέρες,
β) για την απομάκρυνση κινητών στοιχείων της και μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων μία (1) ημέρα,
γ) για την άσκηση δραστηριότητας ή εκδήλωσης τρεις (3) ώρες,
δ) για την άσκηση σωματικής ή λεκτικής παρεμπόδισης μία (1) ώρα.

Αν ο παραβάτης παρεμποδίζει την πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα διαπράττοντας περισσότερες από τις παραβάσεις επιβάλλεται ενιαίο πρόστιμο, του οποίου η επιμέτρηση επιμερίζεται αναλόγως της παράβασης.

Αν δύο ή περισσότεροι, διαπράττοντας παραβάσεις παρεμποδίζουν την πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα, τα πρόστιμα επιμερίζονται αναλόγως της συμμετοχής κάθε παραβάτη.

Τα πρόστιμα αυτά δεν μπορούν να υπολείπονται των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ή να υπερβαίνουν τα εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ.

Αναλογική εφαρμογή γίνεται σε όχθες, παρόχθιες ζώνες, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και της κοίτης πλεύσιμου ποταμού. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται αναλογικά και για όχθες, παρόχθιες ζώνες, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και της κοίτης πλεύσιμου ποταμού.